Nové Bluetooth 5 bylo oznámeno, první zařízení s ním dorazí ještě letos

Bluetooth Special Interest Group oficiálně představila zcela novou generaci bezdrátové konektivity skrze Bluetooth. Pátá generace se má významně podílet na vnímání tzv. Internetu věcí, a to především z důvodu navýšení dosahu a také díky mnohem větší datové kapacitě.

Bluetooth

Ve většině telefonů dnes najdeme Bluetooth ve verzích 4.0 či 4.1, které se datuj až do roku 2010. Doposud nejnovější verze 4.2 byla světu představena na sklonku roku 2014 a v některých chytrých zařízeních jste ji již mohli rovněž spatřit. Aktuálně však nastupuje zcela nové Bluetooth 5, které si odbylo oficiální premiéru. Jaké budou jeho přednosti? Reálný dosah má být údajně až čtyřikrát větší, což podpoří párování s mnoha zařízeními Internetu věcí, které se tak nebudou muset nacházet pouze v okruhu několika málo metrů. Dojde také ke zdvojnásobení přenosové rychlosti a celková vysílací datová kapacita se zvýší o 800 %.

TIP! LG představilo Bluetooth headset Tone Ultra HBS-810

Ředitel společnosti Bluetooth Special Interest Group Mark Powell při představení také prozradil, že celosvětově se používá přibližně 8,2 miliardy zařízení s Bluetooth. Toto číslo má v následujících čtyřech letech významným způsobem narůst a Powell odhaduje, že v roce 2020 by se Bluetooth ve verzi 5 mělo nacházet až ve třetině nových přístrojů spadajících do Internetu věcí. Současně bylo řečeno, že vůbec prvních zařízení s Bluetooth 5 bychom se mohli dočkat na konci letošního roku. V případě chytrých telefonů však nástup odhadujeme až u klíčových modelů představených zkraje roku 2017.

Zdroje: bluetooth.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze