BlackBerry Q20 představeno: vrátí trackpad a hardwarové klávesy

9

Kromě levného BlackBerry Z3 dnes BlackBerry ohlásilo také jedno nečekané překvapení. Na druhou polovinu roku 2014 totiž chystá nový model, který by se měl stát vlajkovou lodí a zároveň nástupcem současného BlackBerry Q10. Do operačního systému BlackBerry 10 však vrátí trackpad a funkční tlačítka pod displejem!

John Chen, CEO společnosti BlackBerry, se již několikrát nechal slyšet, že BlackBerry především potřebuje udržet současné korporátní zákazníky a zaměřit se na dynamický rozvoj v tomto odvětví. Právě funkční klávesy společně s optickým trackpadem byly odjakživa jedním z nejoblíbenějších prvků, kterým BlackBerry zařízení disponovala. Usnadňovala ovládání zařízení poslepu, ovládání jednou rukou, nemluvě o přesné práci s textem díky citlivému trackpadu. Ačkoliv operační systém BlackBerry 10 je v těchto ohledech mezi ostatními platformami nejpokročilejší, stále mnoho uživatelů volalo po návratu hardwarových ovládacích prvků. A BlackBerry je vyslyšelo.

Současné BlackBerry Q10 nabízí kovovou konstrukci, 3,2" Super AMOLED displej a velice dobrou baterii; model Q20 půjde v jeho stopách

Připravované BlackBerry Q20 tak bude vybaveno nejen dotykovým displejem a hardwarovou QWERTY klávesnicí, ale pod displejem se bude nacházet také optický trackpad společně s klávesami pro ovládání hovorů a tlačítky Menu a Zpět. Běh operačního systému BlackBerry 10 budou uživatelé moci sledovat na displeji o úhlopříčce 3,5 palců, což je největší displej, který kdy BlackBerry u zařízení s hardwarovou klávesnicí použilo.

BlackBerry dále v tiskové zprávě uvedlo, že chystané BlackBerry Q20 bude, podobně jako model Q10, vyrobeno z ušlechtilých materiálů a nabídne skvělou výdrž baterie. To jsou bohužel zatím všechny informace, které o chystané novince víme. Neznáme zatím ani vzhled zařízení a už vůbec si nedokážeme představit, jak chce BlackBerry kombinovat ovládání gesty na dotykovém displeji s hardwarovými funkčními tlačítky a optickým trackpadem. To už je však otázka na inženýry v BlackBerry. BlackBerry Q20 bude dostupné ve druhé polovině letošního roku za zatím neznámou cenu.

Zdroje: press.blackberry.com

Diskuze ke článku
FranK
Super!! Blackberry Q20 bude telefon dle mych predstav... A mozna,ze prijde i BB Q15?
R.ee
Tlacitka pro prijem a ukonceni hovoru jsou proste daleko jednodussi efektivnejsi nrz smatlani po zhasnutym displeji.
kubik393
Konečně dostali zase rozum a vrátili to, co dělalo Blackberry tak dobrým. Nechápu, jak je vůbec napadlo udělat modely s HW QWERTY bez funkčních kláves, lidi, kteří je kupují, měli dozajista modely jako 9900 a nechtějí si na nic nového zvykat, zvláště když to jde proti pohodlnosti používání. Používal jsem Q5 a vrátil se k 9720, rozdíl ve velikosti displeje zanedbatelný zato v pohodlnosti používání jednou rukou, a to mám u Blackberry nejradši, obrovský, starší systém je možná překonaný ale v tomto mnohem pohodlnější. Jenom by mě zajímalo jak skloubí gesta s trackpadem, asi ve stylu HTC Desire nebo tak nějak podobně. Teď jenom aby dostala rozum i Motorola a vyrobila nástupce pro můj Milestone 2...
jenom já
len aby to zase nezabili cenou už pri uvedení na trh.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze