BlackBerry Q10
recenze

BlackBerry Q10

Pracovník tělem i duší

Konečně nové pravé BlackBerry s klávesnicí a zbrusu novým systémem BlackBerry 10. Model Q10 ztělesňuje všechny zkušenosti, které BlackBerry nasbíralo za více než deset let na trhu zaměřeném na profesionální komunikátory. Osvědčí se nebo už nedokáže jít s dobou? To prozradí naše recenze.

Ve chvíli, kdy BlackBerry představilo nový operační systém BlackBerry 10, vše se točilo pouze kolem nového UI, které bylo přizpůsobeno pro ovládání pouze pomocí dotykového displeje. Když však opadla první vlna nadšení, začala se odborná veřejnost a fanoušci značky BlackBerry ptát – BlackBerry rovná se QWERTY klávesnice. Jaký bude model s OS BlackBerry 10 a hardwarovou QWERTY klávesnicí?

BlackBerry Q10 je odpovědí právě na tyto otázky a je nutno uznat, že je to odpověď přímočará, jasná a skrz na skrz propracovaná. BlackBerry Q10 je v současnosti samostatnou kategorií mobilních zařízení, protože na trhu nenajdete žádný jiný high-end smartphone s hardwarovou QWERTY klávesnicí. A tak v podstatě ani není s čím srovnávat.

BlackBerry Q10 - oficiální fotografie

V případě BlackBerry Q10 se kanadská společnost BlackBerry, dříve známá pod jménem Research In Motion (RIM), rozhodla neponechat vůbec nic náhodě a při návrhu své vlajkové lodi pro rok 2013 zúročila všechny své dosavadní zkušenosti. Jde totiž o hodně. Celodotyková Z10 byla něco jiného a pro BlackBerry nového. Společnost s ostružinou ve znaku je ale synonymem pro kvalitní hardwarové klávesnice, a tak všichni s napětím očekávali právě model Q10 a to, jak na něm poběží nový systém. Pokud Q10 uspěje a zaujme pravověrné uživatele BlackBerry a ještě lépe naláká nějaké zákazníky konkurence, bude to znamenat pro BlackBerry svěží vítr do plachet a příslib lepších zítřků.

BlackBerry Z10 je druhým telefonem s OS BB10

Obsah balení

  • BlackBerry Q10
  • Baterie N-S1 s kapacitou 2100 mAh
  • Stereo sluchátka s handsfree
  • USB kabel pro nabíjení a propojení s počítačem
  • Cestovní nabíječka s USB konektorem do evropské a britské sítě
  • Brožurky a manuály

Technické parametry BlackBerry Q10

Kompletní specifikace
Konstrukce119,6 × 66,8 × 10,3 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 3,1" (720 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:10 hodin
Dostupnostčerven 2013, 14 700 Kč

Konstrukce a hardware: reprezentuje, jak se patří

Konečně. Konečně něco jiného. Žádná dotyková placka pádlovitých rozměrů, ale smartphone z takzvané staré školy, který ctí výhody QWERTY klávesnice a zkouší ji přenést do druhého desetiletí 21. století, kde, jak se zdá, už hardwarové klávesnice na drahých mobilech prakticky vymírají.

Design se povedl, a to hodně. Q10 vypadá luxusně, draze a business z něj jen čiší, přidává také navíc notnou dávku elegance, která je umocněna ještě u bílé varianty. Q10 splňuje přesně to, co se od něj očekává, a sice dobře reprezentovat svého majitele. Při výrobě BlackBerry Q10 bylo využito také velké množství hodnotných materiálů jako je kov, minerální sklo nebo nový typ plastu, který výrobce prezentuje jako speciální materiál na bázi skla. Pokud bychom měli být konkrétní, tak rámeček kolem přístroje je kovový a dává konstrukci skvělou pevnost. Displej, o kterém bude ještě řeč, kryje minerální sklo a zbytek těla přístroje je vyroben ze zmiňovaného plastu. Také záda přístroje stojí opravdu za pozornost. Jsou měkčená a obohacená o zajímavý vzor, připomínající karbon. Vypadá to skutečně efektně a luxusně. Ostatně něco podobného jsme mohli vidět i u předchůdce, modelu Bold 9900. Bohužel tento vzhled je ale výsadou jen černé varianty. Ta bílá má totiž na zádech obyčejný tvrdý vroubkovaný plast a v ruce působí o poznání méně hodnotně, zase je ale hodně stylová na pohled.

BlackBerry Q10 – videopohled

Konstrukce je skutečně precizní a plně odpovídá ceně přístroje, která začíná kousek pod hranicí 15 tisíc korun. Nikde nic nevrže, neprohýbá se a jednotlivé části přesně lícují. Jediná drobná výtka směřuje k zadnímu krytu. BlackBerry totiž u modelu Q10 zachovalo možnost sejmutí zadního krytu, pod kterým se skrývá vyměnitelná baterie. Toto samo o sobě velice chválíme, nicméně malou daní za toto řešení je, že při častější manipulaci se zadním krytem na krytu po nějakém čase objeví malá vůle. Nejedná se o nic významného, je to však jediná vada na jinak perfektní konstrukci.

Elegantní, reprezentativní, kompaktní a skoro až luxusní - takové je BlackBerry Q10

Díky zaobleným rohům a relativně kompaktním rozměrům padne Q10 opravdu výborně do ruky. Vaše prsty na zádech spočinou na měkčeném plastu a pocit je ideální. Kéž by se takto pohodlně držely i dnešní velké lesklé placky, říkám si.

Přední straně dominují dva hlavní prvky. Prvním je, na zařízení této kategorie, nezvykle velký dotykový displej, který obstarává většinu interakce mezi uživatelem a operačním systémem BlackBerry 10. Displej má úhlopříčku 3,1 palce, což je u telefonu této konstrukce nezvykle velká hodnota a je to dokonalý čtverec. Zobrazovač BlackBerry Q10 však zaujme ještě dalšími parametry, díky kterým se řadí mezi skutečnou špičku na trhu. K tomu však ještě později.

kód nahraných obrázků vložit do článku
Telefon potěší na dnešní dobu kompaktními rozměry

Pod displejem se nachází hlavní chlouba BlackBerry Q10. Tou je samozřejmě plnohodnotná hardwarová QWERTY klávesnice. Nabízí celkem čtyři řady prostorných kláves, jednotlivé řady jsou zcela rovné a vzájemně rovnoběžné. Řady jsou rozděleny stříbrnými pruhy, které pomáhají při orientaci nejen po vizuální stránce, ale také při orientaci po slepu. Pruhy jsou navíc velmi elegantním, až luxusním prvkem, který navíc odkazuje na dřívější komunikátory BlackBerry, zejména pak na řadu Bold, pro kterou byly takovéto pruhy vždy jedním z poznávacích znamení.

Na přední straně již poté nalezneme pouze otvor telefonního reproduktoru, vedle kterého se nachází čočka přední kamerky pro videohovory a focení, sada senzorů (osvětlení, přiblížení) a v neposlední řadě také populární notifikační LED. Ta bliká červeně a je tak výrazná, že ji nepřehlédnete ani se šedým zákalem. Bliká neúnavně až do té doby, pokud telefon neodemknete a můžete si do posledního detailu nakonfigurovat, na které události z které aplikace má upozorňovat, a na které ne. Dokonalé. Zadní stranu jsme již lehce zmínili výše. Většinu zadní strany zabírá odnímatelný kryt baterie, který na sobě nese anténu NFC a skrývá vyměnitelnou baterii a slot na SIM kartu a paměťovou microSD kartu. Středu zadního krytu dominuje stříbrné logo BlackBerry. V horní části zadní strany se skrývá čočka hlavního fotoaparátu s rozlišením 8 Mpx, kterému sekunduje výkonná přisvětlovací LED.

Zadní strana je vyrobena z příjemného měkčeného plastu s efektním vzorem

Boky přístroje jsou vcelku členité. Pravý bok nabízí klasické kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti, které má však také funkci spouště fotoaparátu a můžete s ním ovládat hudební přehrávač. Uprostřed tohoto tlačítka se pak nachází ještě třetí, které slouží také pro ovládání multimédií, delším stiskem můžete vyvolat hlasového asistenta. Levý bok pak obsahuje dvojici standardních konektorů, ze které si BlackBerry určitě zaslouží pochvalu. Kromě klasického microUSB konektoru pro nabíjení a propojení s počítačem zde totiž nalezneme také micro HDMI konektor pro pohodlné sdílení obrazu a zvuku skrze HDMI rozhraní. To se dnes vídává stále méně.

Q10 potěší microHDMI konektorem a pohodlným umístěním včech tlačítek

Zbývají nám již pouze spodní a horní hrana přístroje a začneme pěkně odshora. Horní hrana obsahuje tlačítko pro vypnutí/zapnutí nebo zamčení/odemčení přístroje. Na jedné straně od tohoto tlačítka najdeme standardní 3,5mm jack konektor a na druhé straně pak takové malé tajemství. Jsou zde totiž dvě malé zdířky. Jedna z nich je téměř jistě druhý mikrofon pro odfiltrování okolního ruchu. Co však dělá ta druhá, to je nám bohužel záhadou. A na závěr ještě spodní hrana přístroje, na které se nachází hlasitý reproduktor a zdířka klasického mikrofonu.

Baterie a výdrž: udrží s vámi krok

BlackBerry ještě donedávna řadilo na vrchol svého portfolia s QWERTY klávesnicí model Bold 9900. Ten měl však jeden vcelku nepříjemný nedostatek, a to sice špatnou výdrž baterie. S kapacitou 1230 mAh dnes zkrátka moc parády neuděláte. U BlackBerry Q10 se však výrobce poučil a využil baterii podstatně větší. Díky tomu najdeme v BlackBerry Q10 baterii typu Li-Ion s více než dobrou kapacitou 2100 mAh. Na druhou stranu tady máme ale výkonnější procesor, spoustu multimediálních funkcí a nový systém. Jaký bude výsledek?

Důsledek je více než zřejmý. BlackBerry Q10 nabídne skutečně velice dobrou výdrž na jedno nabití a vy se tak nemusíte bát, že by vás telefon nechal někdy takříkajíc ve štychu. Při našem testování si BlackBerry Q10 bez problémů poradilo s celodenní silnou zátěží, kdy si po vyjmutí z nabíječky v půl 7 ráno řeklo o nabití až kolem desáté hodiny večerní. Během dne jsme s telefonem cca 2 hodiny surfovali na internetu, zhruba půl hodiny telefonovali, stahovali pár aplikací (testovat se přeci musí pořád něco), ale především stahovali haldu emailů a byli neustále aktivní a online na BBM, WhatsApp, Skype, Facebooku, Twitteru a podobně. Pokud spíše jen voláte a občas odpovíte na nějaký ten e-mail a jinak jen občas monitorujete, co je nového v BlackBerry Hubu, lze se dostat i na dvoudenní výdrž.

Výdrž baterie není vůbec špatná

Abychom však měli nějaké výsledky pro přímo porovnání s konkurenty, tak v našem standardizovaném testu přehrávání HD videa vydrželo BlackBerry Q10 celých 448 minut, tedy téměř sedm a půl hodiny. Pokud porovnáme výsledky s konkurenty, tak například Samsung Galaxy S4 s větší baterií dosáhl výsledku 496 minut, Sony Xperia Z pouze 198 minut a Nokia Lumia 920 pak 256 minut. Zde je vidět jasná výhoda malého displeje. Sečteno, podtrženo, na rozdíl od modelu Z10 se u Q10ky nemusíte bát, že by vás v průběhu náročného pracovního dne nechala ve štychu, krok s vámi udrží.

Testovali jsme také délku nabíjení. Ostružině dodáte energii do plna za dlouhé tři hodiny a deset minut, na 80 % pak baterii nabijete za 150 minut, což je rovněž hodně dlouhá doba.

Zvuk: discopříběh v kvádru

Také tuto disciplínu zvládá Q10ka velmi dobře. Hlavní reproduktor je opravdu velmi hlasitý, ba co víc, jak hudba, tak vyzváněné z něj znějí velmi dobře. Nechybí ani hluboké basy a Q10ka překvapivě nabídne jeden z nejlepších reproduktorů v mobilech. Kdyby to nebyl drahý business telefon, hned bych jej doporučil dětem na sídlištních lavičkách, pouštějící si nejnovější vypalovačky. Dobře si vede také telefonní reproduktor. Zvuk při hovoru je čistý a poměrně basový, mohl by mít ale o trochu vyšší maximální hlasitost. Zvukový výstup do sluchátek je příjemný, ale nijak nevybočuje z průměru. Nedočkáte se žádných disco basů a přednes je spíše plošší. Pro běžný poslech ale Q10 postačí. Spíše zamrzí, že chybí možnost jakkoliv zvuk upravit ekvalizérem.

Hlasitý reproduktor je umístěn na spodní straně. K telefonu dodává BlackBerry originální a poměrně dobrá sluchátka

Displej: sebejistě proti proudu

BlackBerry Q10 působí v dnešní době velkých dotykových placek jako zjevení. Úhlopříčka displeje je menší, než u těch nejlevnějších Androidů, které bychom za 3,1 palce, které má nová ostružina, pokárali. Q10 je ale zcela jiná kategorie zařízení a kritiku si nezaslouží, právě naopak.

Displej je malý, ale velmi kvalitní

Rozlišení 720 x 720 pixelů dává výbornou jemnost 328 ppi, Super AMOLED technologie pak zajišťuje saturované a živé barvy a vynikající černou. Ani podání bílé není špatné, naprosto špičkové jsou též pozorovací úhly a velmi dobrá je i čitelnost na přímém slunci, což je u tohoto typu displeje spíše výjimka. Pokud je displej zhasnutý, přebírá jeho úlohu výrazná červená LED dioda, ikonický to prvek BlackBerry, o kterém už byla řeč výše. Displej je také dostatečně chráněn minerálním sklem, které zatím odvádí svou práci dobře a za více než měsíc a půl testování se na něm neobjevil ani škrábanec. I když je tedy displej na dnešní poměry malý, svými parametry přesvědčil.

Klávesnice: symbol BlackBerry se povedl

BlackBerry, to je hardwarová QWERTY klávesnice. Tyto dva pojmy k sobě patří a souvisí spolu a přetrvávají věčnost. Zde si výrobce prostě nemohl dovolit klopýtnout a symbol zařízení s ostružinou ve znaku zvládl na výbornou. Rozložení kláves je přesně takové, na jaké jsou uživatelé BlackBerry zvyklí – 3 řady tlačítek včetně enteru nebo backspacu, v levém rohu pěkně Alt, a poté úplně dole ještě kratší čtvrtá řada se shiftem, nulou, mezerníkem a tlačítkem pro zvolení symbolu. Tato sestava se nemění roky, a je to dobře. Zatímco ale předchozí telefony řady Bold měly řadu kláves mírně zakulacenou, zde se jedná o čistou přímku.

QWERTY klávesnice je skoro synonymem pro slovo BlackBerry. A u Q10 je opravdu kvalitní

Velkou změnou ale je, že se nad klávesnicí nenachází žádné funkční tlačítka, na ovládání nového systému jednoduše nejsou potřeba. Mnohým ale bude chybět optický trackpad, což je prvek, bez kterého si BlackBerry kdekdo těžko dokáže představit. Doba se ale mění a větší dotykový displej dostal přednost. Až na pár specifických situací jsem si ale na trackpad ani nevzpomněl a prostředí je na přesné ovládání kurzoru i v dokumentech nebo e-mailech celkem dobře připraveno.

Na klávesnici se píše, jak jinak než perfektně a BlackBerry svou úlohu zvládlo na výbornou. Klávesy jsou sice malé, disponují ale mnohými výstupky pro pohodlné psaní. Jejich stisk je měkký a poměrně tichý, typickému cvaknutí se ale nevyhnete. Správnému psaní pomáhá také český slovník a po pár dnech se lze naučit psát poměrně obstojně rychle, i když jistoty nabudete až za delší čas. Poté ale budete datlovat texty s takovou rychlostí i za chůze, že vám bude moci uživatel dotykového telefonu bez klávesnice závidět.

Klávesnice navíc skýtá mnohé výhody. Pokud jste na základních obrazovkách, můžete psaním hned začít prohledávat telefon a najít cokoliv – kontakt, soubor, e-mail, aplikaci – vše hned bez nutnosti se kamkoliv přepínat nebo něco mačkat. Užitečné jsou také různé zkratky a funkce jednotlivých kláves. Pokud je zobrazen nějaký seznam (například přijatých e-mailů), lze se pomocí kláves vrátit nahoru, zcela dolů nebo se seznamem posunovat. Jinde v prostředí lze rychle potvrzovat volby enterem nebo mazat položky backspacem. Praktické.

Hardware: silné dvoujádro

Nastal čas pro tvrdé údaje, které většině z vás ale nic moc neřeknou. Q10 totiž prostě nelze výkonnostně srovnávat s Androidy nebo Windows Phony, systém je jiný a i systémové prostředky využívá jinak. Hardwarová výbava je navlas stejná s celodotykovým kolegou, srdcem je tedy dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus MSM8960 s taktem 1,5 GHz, kterému asistuje grafika Adreno 225 a štědré 2 gigabajty RAM. Výkonu má telefon na rozdávání, prostředí je velmi plynulé, dobře odladěné a i náročnější multimediální funkce zvládá Q10 bryskně. Občas jsem se ale setkal s grafickým sekáním a neplynulostmi při minimalizování náročnějších (typicky video) aplikací. To snad ale vyřeší další aktualizace. V testu Geekbench 2 dosáhla Q10 zhruba stejné hodnoty, jako Z10.

Vnitřní paměť se zastavila na hodnotě 16 GB, přičemž uživatel má k dispozici cca 14 GB prostoru. Pokud vám tato kapacita nebude dostačovat, můžete využít také slot na paměťové karty až do kapacity 32 GB nebo využít skvělé integrace cloudových služeb Box a Dropbox přímo do operačního systému.

Uživatelské prostředí a systém: vše nově

BlackBerry Q10 bylo představeno společně s modelem Z10 jako první zařízení, které běží na zbrusu novém operačním systému BlackBerry 10, který kanadská firma BlackBerry vyvíjela společně s firmou QNX po dobu tří let. Systém je stejný, jako na Z10, takže si v této části recenze některé části textů vypůjčíme, je zbytečné popisovat dvakrát totéž. Z10 a Q10 jsou ale přeci jen hodně rozdílné smartphony, a co fungovalo dobře na Z10, nemusí přeci být zdaleka tak příjemné na malém displeji modelu Q10.

Uklidním vás, ovládání je stejně intuitivní a pohodlné, jako na Z10. Samozřejmě, v případě delších seznamů položek nebo na webu je větší displej výhodou, samotné ovládání je ale stejné, a možná i o něco lepší. Díky menším rozměrům displeje se totiž váš prst u gest, na kterých je systém založen, méně nacestuje.

BlackBerry 10 kompletně překopalo ovládání telefonů této značky, a pokud přecházíte například z modelu Bold, budete si muset (delší) chvíli zvykat. První, co se musíte naučit po vybalení telefonu z krabice, je slovo „gesta“. Na těch je totiž celý systém založen – žádné mačkání tlačítek, ale gesta.

Ovládání gesty se v zásadě skládá ze čtyř hlavních gest:

  • Tahem od spodního rámečku nahoru zminimalizujete aplikaci a vrátíte se na obrazovku s běžícími aplikacemi nebo si zobrazíte základní přehled notifikací při levém okraji displeje.
  • Tahem od spodního rámečku nahoru a následným pokračováním směrem vpravo můžete z jakékoliv obrazovky nebo aplikace nahlédnout přímo do aplikace BlackBerry Hub, jednotného rozcestníku pro všechny notifikace, zprávy, emaily a podobně. Toto gesto nese pojmenování BlackBerry Peek.
  • Tahem z horního rámečku směrem dolů si na domovské obrazovce zobrazíte zkratky pro vstup do nastavení a ovládání některých základních funkcí (Wi-Fi, Bluetooth, budík…) a v aplikaci pak většinou tímto gestem zpřístupníte nastavení.
  • Tažením obrazovky směrem vpravo se vrátíte o úroveň zpět – například z emailu se vrátíte do BlackBerry Hubu, z přílohy se vrátíte do emailu a podobně. Navíc můžete jen o úroveň zpět nahlédnout, podívat se například do emailu kdo že tu přílohu poslal a pak pokračovat dál v práci.

Pomocí těchto čtyř hlavních gest se dokážete pohodlně a rychle pohybovat celým operačním systémem BlackBerry 10. Jedná se o filosofii ovládání, kterou BlackBerry pojmenovalo termínem Flow. V doslovném překladu toto slovo znamená plynout, proudit a přesně takto je operační systém BlackBerry 10 koncipován.

Veškeré prvky uživatelského prostředí spolu kooperují, při ovládání se cítíte, že prostředím jakoby proplouváte. Můžete se kdykoliv podívat kde jste byli před chvílí, aniž byste museli přerušovat svou aktuální činnost, můžete si rychle a pohodlně zkontrolovat notifikace aniž byste museli vyskočit z aplikace nebo stahovat roletku, která vám zakryje celé aktuální okno. Jednoduše se posouváte sem a tam podle toho, co přesně v danou chvíli potřebujete.

BlackBerry si hodně zakládá na tom, že BlackBerry 10 přináší zcela nový způsob ovládání a zcela nové uživatelské prostředí. V současnosti najdete takřka u všech platforem stejný typ ovládání – tlačítko domů a tlačítko zpět. Pokud se chcete během práce se zařízením podívat například do emailu, musíte aplikaci zavřít, najít ikonku emailu a email otevřít. Následně to samé opakovat při návratu do původního okna. Jak jsme napsali v předchozím odstavci, BlackBerry 10 na to jde trochu jinak.

Ubuntu Mobile a Nokia N9

Mnoho uživatelů, když poprvé vezme do ruky BlackBerry 10, hledá právě tlačítka domů a zpět, protože na to jsou zvyklí. Ovládání čistě pomocí gest bez jakýchkoli tlačítek je pro spoustu uživatelů naprosto nové a chvilku může trvat, než si na toto ovládání zvyknou. Dvojnásob to platí pro dosavadní uživatele BlackBerry, kteří byli zvyklí na zcela něco jiného, a delší dobu jim bude trvat, než si na nové ovládání zvyknout. Nicméně se zdá, že ovládání pomocí gest bude pravděpodobně tím nejdůležitějším rozdílem mezi aktuálními operačním systémy a nově nastupujícími jako je BlackBerry 10, ale také například připravované OS Jolla Sailfish nebo Ubuntu Mobile.

Popsat přesně ovládání BlackBerry 10 je velice obtížné a mnohem lepší obrázek si o něm uděláte, pokud shlédnete náš videopohled. K ovládání ještě doplním, že tlačítka pro ovládání hlasitosti dokážou také ovládat multimediální přehrávač, kdy krajní klávesy slouží pro skok na další/předchozí skladbu a prostřední tlačítko pak jako play/pause. Vrchním tlačítkem můžete telefon nejen uspat a vypnout, ale po delším stisku se vám nabídnou další možnosti jako je restart zařízení nebo zamčení (pokud máte nastavené heslo) a při dlooouhém stisku se zařízení natvrdo vypne.

Prostředí jako takové je svižné a rychlé, animace plynulé a veškeré prvky jsou precizně a elegantně graficky zpracovány, zde si dalo BlackBerry záležet. Tu a tam se sice nějaká animace zadrhne nebo je snímková frekvence nižší, to jsou ale výjimečné případy. Také některé náročnější aplikace se spouští klidně i několik vteřin a k dispozici není žádný splash screen. Rovněž pokud nějakou aplikaci ukončíte, je její ikonky několik vteřin šedá, a vy ji tak nemůžete pustit znovu. To zamrzí zejména tehdy, když si nějakou aplikaci zavřete křížkem omylem a chcete ji hned spustit znovu. Například oproti takovému Androidu je ale prostředí veskrze plynulejší.

Co bych ale důrazně vytkl je enormně dlouhá doba startování systému. Trvá minutu a půl, než se telefon zapne a více než dvě a půl minuty, než můžete začít používat BlackBerry hub. Ve srovnání s konkurencí, která se startuje výrazně rychleji, je to trochu nepochopitelné. Ovládání pak následně velmi zrychluje také hardwarová klávesnice pod displejem. Backspacem můžete mazat položky, enterem potvrzovat volby a k dispozici jsou i další zkratky.

Uživatelské prostředí BlackBerry 10

Zamykací obrazovka Q10 obsahuje základní informace jako je čas, datum, signál, stav baterie a samozřejmě ikonky notifikací. Gestem z horního rámečku pak v zamčeném stavu můžete aktivovat režim Ložnice, kdy se na displeji zobrazí kontrastní hodiny s možností rychlého nastavení budíku.

Kromě toho se zde ještě nachází ikonka pro rychlý vstup do fotoaparátu, dlouhým stiskem je možné fotoaparát spustit přímo ze zamčené obrazovky. Pokud nemáte telefon zaheslovaný, tak je rychlejší jej odemknout a spustit fotoaparát přímo z domovské obrazovky, nicméně pokud heslo používáte, je tato zkratka k nezaplacení. Samozřejmě v takovém případě není možné rovnou z fotoaparátu vstoupit například do galerie fotografií, telefon je nejprve nutné odemknout.

Multitasking, seznam aplikací a nastavení

BlackBerry 10 fakticky disponuje dvěma domovskými obrazovkami. Pokud nemáte spuštěnou žádnou aplikaci, tak vidíte na displeji základní matici ikonek s nabídkou aplikací. Na jednu plochu se jich vejde celkem 12, tedy o 4 méně, než u Z10, a další plochy můžete samozřejmě vytvářet. Mezi plochami se posouváte buďto tažením do stran nebo pomocí symbolů v spodní části displeje, které vás jedním kliknutím hodí přímo na danou obrazovku. Ikonky si rovněž můžete libovolně přesouvat, složkování ani různé možnosti řazení ale možné nejsou.

Jakmile však spustíte nějakou aplikaci a tu následně zminimalizujete, dostanete se vždy na obrazovku s aktuálně běžícími aplikacemi. Běžící aplikace se zobrazují ve formě živých náhledů dané aplikace zvaném Active Frame a vývojáři mohou volně pracovat s tím, jak bude zminimalizovaná aplikace vypadat.

Například kalendář vám po zminimalizování do Active Frame ukáže nadcházející události, aplikace počasí pak náhled aktuálního dne a BBM poslední aktualizace stavů vašich kontaktů. Možností je zde prakticky nespočet a osobně jsem si oblíbil zejména minimalizované počasí a kalendář – vždy zobrazují aktuální stav. Náhledy ale nejsou zcela živé, takže pokud si například přehráváte v aplikaci video a aplikaci minimalizujete, přehrává se (dle nastavení u konkrétní aplikace) video dál, ale v náhledu je vidět jen poslední snímek.

Multitasking je takzvaně reálný, všechny aplikace opravdu běží na pozadí a nijak se neuspávají. Velmi nepříjemné je ale omezení počtu na pozadí běžících aplikací na osm. Pokud spustíte devátou, ta první se nemilosrdně zcela zavře, což někdy opravdu není žádoucí. Mohou vám zmizet informace, rozdělaná práce nebo například postup ve hře. U malého displeje Q10 se navíc na jednu obrazovku zároveň vejdou jen 4 aplikace, takže minimalizované programy, které si chcete pro přehled nechat v tomto pohledu, už po chvíli nebudou vidět.

BlackBerry hub

Pokud ještě zůstaneme na domovské obrazovce, tak musíme zmínit také lištu s rychlým nastavením, kterou můžeme stáhnout z horního rámečku ve stylu Androidu. Na liště nalezneme celkem šest položek – vstup do nastavení, zámek otáčení displeje, Bluetooth, Wi-Fi, budík a změnu profilu mezi normálním a tichým. K dispozici je také profil pro upozorňování jen na telefonní hovory nebo režim bez vibrací. Každý z nich lze pak samostatně upravit. U každého profilu zvlášť si můžete nastavit různé možnosti upozorňování včetně toho, jak se má například chovat dioda.

Ještě doplním poslední prvky, které můžeme na hlavní obrazovce vidět. Úzká lišta při horním okraji displeje zobrazuje informace o času, signálu, baterii a aktivních funkcích jako je NFC, Bluetooth, Wi-Fi nebo aktivní budík. Ve spodní části pak na liště vidíme tři rychlé zkratky pro otevření aplikace hovorů, vyhledávání a fotoaparát. Tyto zkratky bohužel nejdou nijak změnit, vždy tam budou tyto tři. Prostředí BlackBerry Q10 se nepřetočí, ani když je telefon orientován na šířku, Q10ku prostě musíte vždy ovládat na výšku.

Kromě ikonek aplikací a oken multitaskingu máme v základním zobrazení po přesunu doleva k dispozici ještě jednu, naprosto stěžejní součást systému BlackBerry 10, a to sice už několikrát zmiňovaný BlackBerry Hub. Ale co je to vlastně ten BlackBerry Hub? Jedná se se o jedno místo, ve kterém se zobrazují veškeré notifikace, události a novinky, které se v operačním systému BlackBerry 10 odehrají, a to ze všech aplikací, chronologicky, tak jak se staly.

V jednom seznamu tak vidíte okamžitě všechny události, které se v telefonu odehrály. Přehledně pod sebou vidíte všechny emaily, SMS zprávy, notifikace aplikací, chaty z BBM a Facebooku, zprávy z Twitteru a podobně. Obsah si můžete samozřejmě filtrovat a jednoduše si tak zobrazit například jen jeden emailový účet nebo pouze konverzace BBM a v nastavení si samozřejmě můžete určit, které služby mají být v BlackBerry Hub vidět rovnou a které například až po výběru konkrétní položky v menu filtrů.

Gesto BlackBerry Peak

Důležitá vlastnost BlackBerry Hub je ta, že se do něj můžete podívat kdykoliv a odkudkoliv. Pomocí gesta BlackBerry Peek totiž můžete nahlédnout do Hubu z jakékoliv aplikace, z jakékoliv nabídky, z každého nastavení. Velice rychle tak zjistíte veškeré potřebné informace o nových událostech a notifikacích. Jednoduše nahlédnete, a když vás daná událost nevzrušuje, tak jednoduše pokračujete v práci, v prohlížení internetu, ve sledování vašeho oblíbeného seriálu a podobně.

V rámci BlackBerry Hub můžete také vytvářet veškeré nové zprávy, je jedno jestli chcete psát email, SMS, na BBM nebo na Facebook. Jednoduše dáte vytvořit zprávu, zvolíte typ zprávy a píšete. Vše je zkrátka dostupné přímo z BlackBerry Hub, veškerá komunikace je pohromadě na jednom místě. Nemusíte hledat tady, pak tady, a když to nenajdete, tak ještě jinde.

Co se týče aplikace vyhledávání, tak to je jedna z velice užitečných funkcí nového operačního systému BlackBerry 10 a ve spojení s hardwarovou klávesnicí Q10ky je to ultimátní nástroj. V pohotovostním stavu stačí začít psát a fulltextové vyhledávání dokáže prohledat naprosto veškerý obsah zařízení – aplikace, kontakty, zprávy, dokumenty, soubory, hudbu, obrázky, historii prohlížeče, kalendář… zkrátka všechno. Vyhledávání je navíc opravdu rychlé, veškeré výsledky se nabízejí v reálném čase a s téměř nulovou odezvou, takže se jedná o velice rychlého pomocníka, pokud potřebujete najít nějakou konkrétní věc.

Ještě se podíváme na samotné aplikace a jejich vzhled. BlackBerry 10 vyžívá ve všech nativních aplikacích framework Cascades. Ten svým způsobem určuje, aby se veškeré aplikace trochu podobaly a měly stejný koncept ovládání jako zbytek operačního systému a nativních aplikací. V praxi to znamená, že veškeré ovládací prvky aplikací se nachází ve spodní části aplikace, v levém dolním rohu se nachází povětšinou menu aplikací vyjíždějící z levé strany – například přepínání mezi pamětí zařízení, paměťovou kartou a cloudovými službami ve správci souborů a v pravém dolním rohu čeká kontextová nabídka vyjíždějící z pravé strany. Stejně tak se vlevo ukážou kontextové nabídky pro jednotlivé položky v aplikaci, například když podržíte prst na zprávě/textu/souboru a najdete tam možnosti sdílení, kopírování a podobně.

Vyhledávání

Uživatelské prostředí BlackBerry 10 perfektně koresponduje s filosofií operačního systému BlackBerry Flow a odpovídá požadavkům na ovládání přístroje jednou rukou. Rozhodně se nepodobá ničemu, co známe z iOS nebo Androidu, je to zkrátka něco úplně nového, takže je opravdu potřeba, abyste si na nové UI trochu zvykli. Možná nejsnazší přechod by měli uživatelé OS MeeGo, který má s BlackBerry 10 mnoho společných prvků. Takových uživatelů je ale minimum a ostatní si budou muset zvykat, zvykat a zvykat. Jsme zvědaví, zda to pravověrné BlackBerry uživatelé neodradí a neodežene k iPhonům, Androidům nebo Windows Phonům.

Fotoaparát a videokamera: na rtech úsměv vykouzlí

BlackBerry se u předchůdce Bold 9900 dopustilo nepochopitelného zaváhání a zklamalo mnoho uživatelů absencí automatického zaostřování. BlackBerry Q10, stejně jako sesterská Z10, tuto chybu naštěstí neopakuje, a tak se uživatelé mohou těšit nejen na automatické zaostřování, ale také na 8 megapixelů , přisvětlovací LED a schopnost natáčet Full HD video. Fotomodul je s největší pravděpodobností zcela stejný, jako u Z10ky. Čip je tak typu BSI pro lepší výsledky v noci a pozitivní je také velmi dobrá světelnost objektivu s clonovým číslem f 2.2. Fotí se klasicky na výšku a fotit můžete buď klepnutím na displej, nebo jako spoušť slouží klávesy pro regulaci hlasitosti. Dost zvláštní je, že vy výchozím nastavení fotoaparát nefotí v poměru stran 4:3 nebo 16:9, ale produkuje čtvercové snímky 1:1 tak, aby vyplnily celý displej. To je v dnešní době skutečně rarita.

Prostředí fotoaparátu je velice jednoduché a v základu nabídne čtyři prvky. Prvním z nich je ikonka pro přepínání mezi klasickým focením, videokamerou a režimem TimeShift. V levém dolním rohu se nachází náhled podlesní fotografie, která vás po kliknutí přesměruje do galerie. Uprostřed se nachází značka zaostření, kterou můžete přesouváním po displeji měnit místo zaostření.

Posledním prvkem na displeji je ikonka menu v pravém dolním rohu. Ta vám zobrazí nastavení fotoaparátu, můžete si zvolit režim snímání, scénu, blesk nebo poměr stran a přepnout na přední kamerku s rozlišením 2 Mpx, která taktéž zvládá natáčet Full HD video. To je však všechno, nehledejte zde žádné efekty, žádné přesnější nastavení ISO nebo expozice a podobně. Je to trochu škoda, větší možnost nastavení by se jistě hodila a dokázala by třeba více využít potenciál kvalitního snímače.

Efekty při focení sice fotoaparát postrádá, nicméně nahrazuje je povedený nativní editor fotografií s mnoha zajímavými funkcemi, který si popíšeme později. Fotoaparát BlackBerry Q10 také nabídne možnost sériového snímání, a to rychlostí 5 snímků za sekundu v plném rozlišení.

Operační systém BlackBerry 10 nabídne velice zajímavou funkci TimShift, kterou si můžeme představit jako takový kapesní stroj času. Při focení portrétu nebo skupinové fotografie telefon pořídí sérii snímků dané scény a označí vám všechny obličeje. Vy si na každý obličej následně můžete kliknout a v náhledu si můžete projet všechny snímky pořízené v dané sérii, a osobě tak dát přesně ten výraz, který na fotografii chcete. Těžko se to popisuje slovy, mnohem lepší bude, když se podíváte na video výše.

Fotografie za dobrých světelných podmínek jsou vysloveně povedené a Q10ka se směle může rovnat nejlepším fotomobilům současnosti. Snímky jsou barevně věrné, detailní, s citlivým posptrocessingem a kompresí. Jakmile ale zajde sluníčko nebo se setmí, nastoupí opravdu dramaticky šum a snímky už zdaleka nejsou tak povedené. Za tmy jsou naopak snímky už podprůměrné, což je poměrně škoda vzhledem k BSI čipu.

Fotky za dobrých světelných podmínek jsou výborné
Za špatných světelných podmínek je ale na snímcích příliš mnoho šumu

BlackBerry Q10 dokáže nahrávat i video v rozlišení Full HD, tedy 1920x1080 pixelů. Rychlost nahrávání je 30 snímků za sekundu a video se ukládá ve formátu mp4. Bitrate videa je cca 15 Mbps a minuta záznamu odpovídá souboru o velikosti něco přes 100 MB. Video je celkem kvalitní, potěší možnost ostření i během natáčení a také softwarová stabilizace obrazu.

BlackBerry Q10 (testovací video) – 1080p, exteriér

BlackBerry Q10 (testovací video) – 1080p, exteriér

Multimédia a zábava: nově už i před prací zábava

BlackBerry bylo vždy synonymem pro práci, nicméně doba si žádala své, a tak už modely s operačním systémem BlackBerry 7 nabízely mnoho multimediálních funkcí. BlackBerry Q10 toto posouvá ještě dál a stává se skutečně univerzálním zařízení, které si poradí pracovními úkony a organizací času stejně jako s multimédii nebo hrami.

Začneme tradičně hudebním přehrávačem. BlackBerry Q10 disponuje hudebním přehrávačem podporujícím formáty WMV, WMA, MP3, MKA, AAC, AMR, F4V, WAV, AWB, OGG nebo FLAC. Poradí si tedy prakticky s jakoukoli hudbou v digitálním formátu, kterou můžete v počítači mít a s pomocí softwaru BlackBerry Link můžete telefon synchronizovat také s počítačovou knihovnou Windows Media Player nebo iTunes a to buď kabelem nebo bezdrátově přes Wi-Fi.

Prostředí přehrávače se skládá ze tří záložek. První záložka zobrazuje náhled šestice naposledy přidaných alb a šestici naposledy přehrávaných alb. Druhá záložka zobrazuje samotnou hudební knihovnu roztříděnou podle abecedy do záložek interpreti, alba a žánry. Poslední záložka zobrazuje seznamy skladeb, které si můžete do zařízení nejen uložit, ale také si vytvořit své vlastní přímo v přehrávači. Zajímavé při vytváření seznamu skladem je přidávání skladeb – můžete si klidně jednu skladbu přidat několikrát, takže vám v seznamu zazní vícekrát.

Po rozkliknutí konkrétního alba nebo složky se vám zobrazí již seznam skladeb v daném albu nebo složce s informací o délce každé jednotlivé skladby. Prostředí samotného přehrávání hudby je velice prosté, nabízí velký náhled grafiky alba/skladby a tlačítka pro ovládání přehrávače. Z kontextové nabídky si pak můžete například zvolit, zda chcete skladbu přehrát přes DLNA na nějakém jiném zařízení, například v televizoru.

U hudebního přehrávače potěší možnost ovládání skrze boční klávesy, a pokud vám hraje hudba, tak při ovládání hlasitosti vidíte náhled přehrávače s ovládacími prvky v okénku na obrazovce. Je škoda, že pro ovládání nelze použít hardwarovou klávesnici, ta je u hudebního přehrávače zcela neaktivní. Zamrzí také úplná absence ekvalizéru, takže se budete spokojit se zvukovým podání „z fabriky“. Ne, že by bylo nastavené špatně, ale přeci jen každý preferuje trochu jiný zvuk a toto nastavení citelně chybí. Budeme doufat, že se ekvalizér dostane do nějakého připravovaného updatu OS BlackBerry 10.

Videopřehávač

Videopřehrávač u BlackBerry Q10 je velice podobný tomu hudebnímu a podporuje formáty 3GP, 3GP2, M4A, M4V, MOV, MP4, MKV, MPEG-4, AVI, ASF, WMV nebo MP2TS . Opět zde máme tři základní záložky, tentokrát se nám na první zobrazují tři poslední přehrávaná videa a šest posledních přidaných, na druhé záložce videa, která jste natočili samotným telefonem, a poslední záložka zobrazuje kompletní knihovnu řazenou dle abecedy.

Během přehrávání máte k dispozici pouze základní ovládací prvky jako je tlačítko play/pause, časová osa a možnost změny velikosti videa na displeji. V kontextovém menu pak najdete opět možnost přehrání média skrze DLNA, možnost úpravy videa nebo snadné sdílení do mnoha kanálů.

U přehrávače zamrzí absence podpory titulků ve formátu SRT, ale naopak velmi potěší přítomnost kvalitního editoru videa. U každého videa si můžete upravit jeho délku, otočit jej dle libosti a v neposlední řadě také upravit jeho jas, kontrast, saturaci barev nebo hlasitost. Dokonce je možno video v reálném čase při přehrávání ořezávat co se týče rozměrů. To je velmi šikovné, a hlavně je vše velmi rychlé a plynulé. Takto upravené video pak můžete využít například v aplikaci Story Maker, což je šikovný editor pro vytváření videí z fotografií, videosekvencí a hudby.

BlackBerry Story Maker

Story Maker je aplikace, kterou u BlackBerry můžeme vidět fakticky poprvé. Zařízení BlackBerry nikdy nedisponovala výkonem na to, aby zvládla přímou editaci videa v HD rozlišení. BlackBerry Q10 však již potřebný výkon nepostrádá a BlackBerry se tak snaží využít všech možností a nabídnout uživatelům nejrůznější multimediální funkce. V aplikaci Story Maker si tak můžete vybrat videa a fotografie, které poskládáte za sebe, zvolíte si hudbu na pozadí a vyberete některý ze šesti motivů, které aplikace nabízí. Výsledné video má pak například nádech vintage nebo může být černobílé.

Kreativitě se meze nekladou, a tak se aplikace Story Maker může klidně stát tvůrcem nezapomenutelných uměleckých děl vytvořených z vašich zážitků. Jediné co bychom aplikaci vytkli je menší množství funkcí a také nutnost uvádění popisku na začátku a konci videa, což může být občas nežádoucí. Jinak nás ale velice překvapila rychlost, s jakou dokáže Story Maker výsledné video vygenerovat, a také živý náhled všech úprav, které ve videu děláte.

Galerie fotografií

Galerie fotografií u BlackBerry Q10 se opět nese ve stejném duchu, jako tomu bylo u hudebního přehrávače a videopřehrávače. Opět zde máme tři záložky. Co se zobrazuje v první záložce, je vám asi jasné. Druhá záložka zobrazuje fotografie pořízené samotným přístrojem rozdělené podle data a v poslední záložce můžete vidět veškerá alba. Ta odpovídají složkám vytvořeným přímo v paměti telefonu.

Při zobrazení fotografie můžete na displeji vidět dva základní ovládací prvky – editaci fotografie a sdílení. V kontextové nabídce pak najdete další možnosti jako je nastavení snímku „jako“, otočení, možnost spuštění prezentace nebo opět funkce pro odeslání snímku na DLNA kompatibilní zařízení.

BlackBerry Q10 nabízí skutečně povedený editor fotografií a obrázků, který nabízí opravdu bohaté možnosti editace a rozhodně si zaslouží, abychom se mu trochu blíže věnovali. V editoru obrázků můžete na své fotografie aplikovat mnoho nastavení. V nabídce jsou například efekty podobné těm, které známe například z Instagramu jako je Lomo, ale také spousta dalších – například skica, negativ, sepia nebo černobílá.

Jsou zde také samostatné styly, které dokáží vaší fotografii dát nádech šedesátých let, udělat z ní starou fotografii či pomocí automatické detekce zvýraznit oči nebo zkrášlit obličej. Kromě efektů však editor nabízí také funkce jako je oříznutí fotografie, otočení, nastavení jasu a kontrastu, sytost barev, ostrost obrazu, redukci šumu nebo odstranění efektu červených očí. Tento editor se opravdu povedl a BlackBerry za něj chválíme.

Již několikrát jsme zmínili sdílení médií v kontextové nabídce. Jak na tom vlastně BlackBerry je s možnostmi sdílení obsahu? Asi nejlépe to vystihne slovo bezchybně. BlackBerry Q10 vám umožňuje sdílet prakticky cokoliv téměř kamkoliv. Díky speciálnímu API v operačním systému může každý vývojář zakomponovat sdílení také do své aplikace a z jedné obrazovky si pak vždy vyberete, kam chcete přesně sdílet.

Možnosti sdílení jsou ultimátní

Možností je téměř nepočítaně. Můžete sdílet soubory, dokumenty, fotografie, hudbu nebo videa, ale také webové stránky, přílohy z emailů, obsah nejrůznějších aplikací (například RSS čtečka) a mnoho dalšího. A kam že to můžeme sdílet? Sami si na screenshotu můžete prohlédnout kolik možností je dostupných.

Máme zde BBM, SMS zprávy, email nebo Bluetooth. Nechybí však ani NFC, sociální sítě jako Facebook, Twitter, LinkedIn nebo Foursquare, sdílení do aplikace BlackBerry Remember, kterou zmíníme ještě později, či možnost odeslání obsahu do některé z cloudových služeb Box nebo Dropbox. Pokud máte nainstalovanou příslušnou aplikaci, můžete videa sdílet přímo na YouTube, pouze vyplníte detaily k videu a vše probíhá samo na pozadí, aniž byste museli cokoliv dalšího udělat. Na konci uploadu vám pouze přijde notifikace, že video bylo nahráno.

Vraťme se ještě ke cloudovými službám. BlackBerry 10 nabízí již v základu velice povedeného správce souborů, který vám umožňuje pohodlně spravovat celý souborový systém zařízení. Data si můžete zobrazit buď v mřížce nebo jako seznam, funkce jako je kopírování a přesouvání souborů, vytváření složek nebo přejmenování souborů jsou samozřejmostí, překvapí však podpora ZIP archivů. Přímo ze správce souborů můžete archivy s příponou .zip nejen otevírat, ale také je ve správci přímo vytvářet a pak je rovnou poslat e-mailem. Je vidět, že se jedná o business telefon jak se patří.

Box, Dropbox a správce souborů

Čím však správce souborů ještě zaujme je integrace cloudových služeb Box a Dropbox, přičemž například u služby Box získáte při registraci přes BlackBerry 10 zařízení 50 GB online prostoru zdarma. Do služby Box si můžete nastavit automatický upload fotografií, videa a hudby, takže můžete mít neustále zálohovaný veškerý svůj multimediální obsah. Dropbox sice nenabízí automatický upload, nicméně práce s ním je jinak stejně pohodlná jako s Boxem. V rámci služeb Box a Dropbox můžete také využívat fakticky všechny funkce správce souborů, tedy až na podporu ZIP archivů.

Zapomenout nesmíme ani na obchod s aplikacemi BlackBerry World, kde si můžete stáhnout spousty nejrůznějších aplikací a her. BlackBerry 10 při svém uvedení na trh nabízelo na 70 000 aplikací ke stažení, což je vůbec největší počet, se kterým kdy nová platforma na trh přišla.

Pomohl tomu nejen velký počet překonvertovaných Android aplikací ( o tom dále), ale také velice intenzivní podpora vývojářů ze strany výrobce, který nabízel nejrůznější odměny a bonusy při zveřejnění aplikace na BlackBerry World. I díky tomu nyní na BlackBerry World nalezneme spoustu zajímavých aplikací, i když je pravda, že opravdu mnoho aplikací stále chybí, zejména pak lokální obsah je takřka nulový a zdaleka není k dispozici tolik aplikací, jako na iOS nebo Androidu.

Sociální sítě a Instant Messaging: dokonalé propojení všehomíra

Nesmíme zapomenout ani na sociální sítě. BlackBerry si s nimi odjakživa velmi rozumělo a nabízelo velmi kvalitní klienty pro všechny nejrozšířenější sociální sítě a BlackBerry 10 v tomto odkazu pokračuje. Již předinstalovaní jsou klienti pro sociální sítě Facebook, Twitter, LinkedIn a Foursquare a příkladná je také jejich integrace do operačního systému ať už co se sdílení týče nebo co do propojení s kontakty v adresáři.

Facebook a Twitter

Aplikace Facebooku nabízí standardně téměř všechny funkce, které od ní můžete očekávat. Na zdi vidíte všechny nejnovější příspěvky, můžete rychle aktualizovat stav, nahrát fotografii nebo oznámit polohu. Rychlé zkratky v horní části displeje vám zobrazí aktuální žádosti o přátelství, zprávy a notifikace a levý horní roh vám zpřístupní rozšířené menu. Zde se můžete rychle přepnout na svůj profil, zobrazit si zprávy, události, místa poblíž nebo skupiny. Aplikace Facebooku dále nabízí například integraci do kalendáře, propojení s kontakty v adresáři a také Facebook chat a notifikace integrované přímo do BlackBerry Hub.

Twitter má svou aplikaci také již přímo předinstalovanou v operačním systému BlackBerry 10 a nutno říct, že opravdu povedenou. Nabízí snad všechno, co od takové aplikace můžete požadovat. Psaní a mazání tweetů, zobrazení konverzací, nápovědu při zmínkách pomocí @, správu vašeho profilu a mnoho dalšího. Stejně jako Facebook má i Twitter dobře zvládnutou integraci do seznamu kontaktů, takže u svých kontaktů můžete mít také jejich Twitter účet a potěší také integrace zpráv a zmínek do BlackBerry Hub. Výtku si aplikace Twitter zaslouží snad jen za absenci správy více uživatelských účtů a místy chybějící počeštění.

Foursquare

Dále zde máme aplikace LinkedIn a Foursquare. Opět se jedná o velmi kvalitně zpracované aplikace, u kterých jsme nenarazili na nic, co by mohlo člověku chybět. Uživatelské prostředí jasně odpovídá stylu BlackBerry 10, funguje opět integrace s adresářem stejně jako s BlackBerry Hub a práce s aplikacemi je rychlá a pohodlná.

Sociální sítě má tedy BlackBerry 10 zvládnuté na jedničku a jak je na tom s Instant Messagingem, tedy s nejrůznějšími kecálky? Jako čistokrevné BlackBerry nesmí Q10 postrádat aplikaci BlackBerry Messenger, zkráceně BBM. BBM je legendární komunikační nástroj dostupný pouze na platformě BlackBerry, který umožňuje v reálném čase komunikovat s vašimi přáteli, kolegy a podobně. Kromě pouhého chatování můžete také vytvářet skupiny, sdílet obrázky, hudbu, videa a další soubory nebo sdílet kalendáře.

LinkedIn

Nově je však BBM rozšířeno o nové služby BBM Voice a BBM Video. BBM Voice umožňuje provádět hovory mezi jednotlivými BlackBerry zařízeními a to nejen s operačním systémem BlackBerry 10, ale také se staršími modely s OS 7.1, 7 a 6. Ať už jste na Wi-Fi nebo pouze na 3G síti, hovory jsou velmi kvalitní a zcela srovnatelné se standardními hovory přes GSM. Co však již starší modely nedovedou, je funkce BBM Video. V operačním systému BlackBerry 10 je kromě VoIP hovorů provádět přes BBM také videohovory a můžete tak svůj protějšek nejen slyšet, ale také vidět. Kvalita je velmi slušná, testovali jsme hovory i na 3G síti a hovor byl zcela plynulý. Navíc BBM Video nabídne také unikátní funkci Screen Share. Jak již jistě tušíte, jedná se o sdílení obrazovky, takže během hovoru můžete jednoduše pomocí jednoho tlačítka druhé straně ukázat například fotografii ve vašem zařízení, webovou stránku a podobně. Tato funkce je v mobilních světě zcela unikátní a funguje výborně.

BlackBerry Messenger

Možná si říkáte, jak jsou na tom další komunikační kanály. Již jsme zmínili, že Facebook chat je integrován přímo do BlackBerry Hub. Z obchodu s aplikacemi BlackBerry World si můžete stáhnout například klienta pro Google nebo WhatsApp a Skype. Ke stažení je také Yahoo! Messenger, aplikace Touch, Nimbuzz nebo IM+ Pro. V tomto ohledu tedy zřejmě nebudete postrádat žádnou důležitou aplikaci.

Práce s Android aplikacemi

Jednou z velice často diskutovaných funkcí BlackBerry 10 je podpora aplikací původně určených pro Android. BlackBerry 10 je fakticky první platforma, která dokáže spustit nejen nativní aplikace, ale také aplikace určené pro jinou platformu. Jak je to vlastně možné?

BlackBerry 10 v sobě obsahuje čistý Android - toto řešení nazvalo BlackBerry jako Android Player. Android aplikace mají k dispozici vlastní sandbox, každá aplikace si otevře vlastní instanci Android Playeru, což umožňuje především plnohodnotný multitasking v BlackBerry 10.

Velká část Android aplikací tak je schopná běžet v rámci tohoto sandboxu a plně spolupracovat se systémem BlackBerry 10. Android Player ovládá to, k čemu mají aplikace přístup, v jednom updatu na konci minulého roku například Android Player umožnil aplikacím přístup k fotoaparátu a další zlepšení Android Player ještě čekají. Ovládání pak obstarává sada gest, kdy tahem z horního rámečku zobrazíte lištu s ovládacími prvky zpět a menu a pokyn zpět můžete také udělat tahem do strany na spodním okraji displeje.

Android aplikace dostanete do BlackBerry 10 dvěma způsoby. Buďto je stáhnete z BlackBerry World, kam je nahrají přímo vývojáři, nebo si je nainstalujete přes počítač. Instalace z BlackBerry World je jednoduchá, velkou výtku však máme k (ne)rozlišovní nativních aplikací od těch Androidích. V obchodě nejdou Android aplikace nijak poznat, nejsou nijak zvlášť označené a poznáte je většinou pouze podle screenshotu nebo až po instalaci, kdy mnohdy nevypadají nijak vábně. U Q10 je občas problém i čtvercový displej, pro který nejsou zejména hry, ale i některé aplikace upraveny.

Pokud budete chtít nahrát aplikace přes počítač, na webu BlackBerryCzech najdete podrobný návod jak to udělat. Je to v zásadě téměř primitivní postup. Vyzkoušeli jsme například instalaci Google Mapy a fungují naprosto bez problémů a mnohem lépe, než na některých levnějších Androidech. Dostupné jsou všechny funkce včetně hlasové navigace nebo ukládání do offline paměti.

Telefonování a adresář

Co by to bylo za smartphone, kdyby to neumělo telefonovat, že? BlackBerry Q10 to samozřejmě zvládá bez problémů, a tak si z něj i zavoláte. Aplikace hovorů je rozdělena na tři záložky. První zobrazuje protokol hovorů, kdy v horní části displeje vidíte trojici rychlých voleb a pod nimi samotný protokol hovorů s možností odfiltrování pouze nepřijatých hovorů.

Kontakty

Druhá záložka nabízí rychlý přístup ke kontaktům v adresáři a třetí záložka klasický číselník s možností rychlého přidání vytočeného čísla do kontaktů. Obrazovka během hovoru zobrazuje fotografii kontaktu, klávesy pro přepnutí hovoru na hlasitý reproduktor, ztlumení mikrofonu, přidání dalšího hovoru nebo zaznamenání poznámky. Pokud navíc máte u kontaktu uložený jeho PIN v BBM, můžete přímo přepnout hovor na BBM Video.

Během hovoru vás jistě potěší spolehlivá funkce senzoru přiblížení, takže si uchem nenamačkáte nic na displeji a také zvuk z reproduktoru je bezproblémový, čistý a dostatečně hlasitý. Co se týče adresáře, tak ten plně odpovídá tomu, na co jsme u BlackBerry zvyklí. Přehledný a maximálně podrobný. V menu si můžete vybrat, které adresáře chcete, aby se vám odfiltrovaly, takže si zobrazíte například ty, které máte při pracovním emailu. V nastavení si dále můžete určit, které adresáře se vůbec mají zobrazovat. Týká se to například kontaktů z Facebooku nebo Twitteru, které by mohly samy o sobě v aplikaci překážet. Jednoduše je vypnete.

Karta kontakty je rozdělena do tří částí. V detailech o kontaktu vidíte veškeré informace o daném kontaktu. Klasické detaily jako jsou jméno, telefonní čísla, emaily nebo adresu doplňují další drobnosti, jako jsou například webové stránky, PIN BlackBerry (BBM kontakt), účty sociálních sítí Facebook, Twitter nebo LinkedIn, firma, pozice nebo narozeniny, ale také například pager nebo fax. Kliknutím na jednotlivé položky pak začnete rovnou provádět danou akci – například volat, psát SMS nebo email či otevřít příspěvek ze sociální sítě.

Druhou částí karty kontaktu jsou aktualizace sociálních sítí, kde můžete vidět poslední aktivitu daného kontaktu na sociálních sítích. Poslední záložku tvoří aktivity kontaktu, které jste s ním měli. To znamená, že zde můžete vidět hovory, zprávy, schůzky, chat a další detaily s daným kontaktem.

U adresáře samozřejmě nechybí možnost plnohodnotné synchronizace. Bezdrátově můžete BlackBerry 10 pohodlně synchronizovat se službami jako je Gmail, Yahoo! Mail nebo Microsoft Live/Hotmail/Outlook.com. Majitele vlastních poštovních serverů pak jistě potěší plnohodnotná podpora Microsoft Exchange ActiveSync a pokud vám ani toto nebude stačit, tak je zde připravena podpora protokolu CardDAV pro synchronizaci kontaktů.

Zprávy a klávesnice

A konečně jsme se dostali k části, která se věnuje hlavní doméně BlackBerry a to sice ke zprávám a klávesnici. SMS zprávy prolétneme jen tak v rychlosti. Zkrátka tady jsou, jsou integrované do BlackBerry Hub, zobrazují se ve formě konverzací a pár lidí je dnes ještě používá. Můžete je také proměnit v MMS a to tím, že k nim přidáte přílohu v podobě obrázku, videa, polohy, poznámky, kontaktu, události a dalších.

A nyní k emailovým účtům. V našem článku na BlackBerryCzech jsme vás již informovali, že BlackBerry 10 již nepotřebuje speciální datový tarif, aby byly dostupné všechny funkce, a týká se to především emailového klienta. U BlackBerry Q10 můžete fungovat s jakýmkoli datovým tarifem a dokonce nemusíte mít datový tarif vůbec a můžete fungovat pouze přes Wi-Fi. Pro mnoho uživatelů bude konec služeb BlackBerry Internet Service a BlackBerry Enterprise Server špatnou zprávou, další početná skupina uživatelů však tuto novinku jistě uvítá.

Psaní SMS

BlackBerry Q10 pokračuje v odkazu BlackBerry a nadále se jedná o špičkové zařízení pro práci s emaily. Emailový klient plně podporuje emailové protokoly POP, IMAP i SMTP a problém mu nedělá ani klasický Microsoft Exchange. Pokud máte firemní server běžící na MS Exchange, Lotus Domino, Cortado nebo Kerio, tak vás jistě potěší plná podpora ActiveSync, takže si rozumí také s těmito a dalšími emailovými servery včetně synchronizace kontaktů, kalendářů, poznámek a úkolů.

Prostředí emailového klienta do značné míry koresponduje se samotným BlackBerry Hubem. Při vytváření emailu se překryje okno BlackBerry Hub právě psaným emailem a u políčka pro adresu vám telefon rovnou nabídne nejčastěji používané kontakty. Máme zde samozřejmě také políčka pro kopii a v kontextové nabídce se nachází i možnost skryté kopie. Na spodní liště pak vidíte rychlé zkratky pro přidání přílohy, formátování textu a nastavení důležitosti emailu.

E-mailový klient

Při čtení emailu je téměř celé okno vyhrazeno pro samotný email. V horní části displeje můžete vidět odesílatele, a když na něj kliknete, přejdete rovnou na kartu daného kontaktu. Ve spodní části opět můžeme vidět rychlé volby pro odpověď, odpověď všem z konverzace a předání emailu dál. V kontextové nabídce pak čekají možnosti jako je uložení emailu do konkrétní složky (IMAP), zobrazení kontaktu, pozvání kontaktu na schůzku nebo příznak, který reprezentuje vlaječku v Outlooku a hvězdičku v Gmailu.

S končícími službami BIS/BES se však také ztrácí jedna z výhod BlackBerry. Fakticky jakýkoliv emailový účet, ať POP či IMAP, dokázalo BlackBerry přeměnit v Push email. Tedy že emaily dorazí do zařízení okamžitě. Tuto funkcionalitu obsluhují servery BlackBerry, nicméně u BlackBerry 10 je již tato starost přenechána na samotných emailových serverech. V praxi to znamená, že pokud daný emailový server neubude podporovat technologii Push, tak vám emaily budou chodit v určených časových intervalech – nejkratší možný je 15 minut. Většina služeb však dnes již Push podporuje a výjimkami nejsou ani Gmail nebo Outlook.com a další služby.

Zobrazení e-mailu

O pohodlné klávesnici byla řeč už v úvodu recenze, zde ještě vyzdvihnu kvalitní preditiktivní zadávání textu. Slova vám nejen navrhuje, ale s postupem času se klávesnice učí váš styl psaní, navrhuje vám relevantní slova nejen podle toho, jak často je používáte, ale také podle kontextu. Na druhou stranu vzhledem k přítomnosti hardwarové klávesnice budete psát převážně jen na ní a na navrhovaná slova na displeji budete ťapat jen minimálně, alespoň já jsem to takto měl. Velmi šikovná věc, kterou jsem často používal, je vlastní definice zkratek. Stačí napsat „bb“ a telefon napíše Blackberry. Vlastní zkratky si můžete jednoduše nadefinovat v nastavení a pokud je napříkladv e-mailech používate často, práce se vám výrazně zrychlí.

BlackBerry 10 však kromě klávesnice nabízí ještě jeden způsob zadávání textu. Přítomné je totiž hlasové ovládání se schopností převodu řeči na text. Bohužel však nepodporuje češtinu, přítomny jsou pouze jazyky, jako je angličtina, ruština, němčina, španělština, francouzština a podobně. Nicméně náš test s angličtinou dopadl dobře a schopnost rozpoznání řeči je skutečně pokročilá.

Organizační funkce a GPS

BlackBerry se nerovná jen klávesnice, BlackBerry se pro mnoho uživatelů rovná také perfektnímu pracovnímu nástroji a v tomto duchu se nese také BlackBerry 10. Není to jen zařízení nabité multimediálními funkcemi, ale také spoustou užitečných funkcí pro organizaci času a pracovní nasazení.

Začneme obligátně kalendářem. Ten patří u BlackBerry Q10 mezi to nejlepší co můžete v mobilním světě potkat, i když zde je trochu omezující menší displej. Na velkém displeji Z10 je přeci jen vše přehlednější. Kalendář nabídne zobrazení dne, týdne a měsíce, přičemž den a týden si ještě můžete upravit podle sebe. U denního zobrazení si například můžete zobrazit celý plán v časové ose nebo můžete zvolit zobrazení denního programu či pouze seznam lidí, se kterými se v daný den máte sejít. U týdenního zobrazení pak můžete využít možnost zobrazit si celý týden, tedy sedm dní, nebo pouze pracovní týden, tedy od pondělí do pátku.

V měsíčním zobrazení pak vidíte přehledně náhled celého měsíce, kde každá událost je označena barvou podle toho, v jakém kalendáři se nachází. Navíc můžete využít tučných číslic, které ukazují, jak moc je který den nabitý. Je to jednoduché – čím větší písmo, tím nabitější den. Bohužel kvůli malému displeji už se v jeho dolní části neukazují události v daném dnu, vždy se musíte přepnout. Velmi praktické je, že pokud jste v zobrazení měsíce, lze se švihem prstu vzhůru přepnout do zobrazení 4 měsíců.

Při přidávání nové události můžete samozřejmě nejen vybírat, do kterého kalendáře ji uložíte, ale také jí přiřadit spoustu detailů. Název události, místo, čas, opakování, poznámky, připomenutí nebo pozvat další účastníky, to vše můžete nastavit při vytváření události. Do kalendáře se uloží pod barvou odpovídající zvolenému kalendáři.

Samozřejmostí je také plnohodnotná podpora synchronizace kalendáře. Využít můžete synchronizaci se službami Gmail nebo Outlook.com a jak jsme již zmínili, díky podpoře Microsoft Exchange s ActiveSync nemá BlackBerry Q10 problém ani s vlastními emailovými servery. Podporován je také protokol CalDAV, díky čemuž si do zařízení můžete spárovat klidně vícero kalendářů například z Gmailu. Rychlost synchronizace závisí na daném serveru. Pokud podporuje ActiveSync, respektive Push, tak je synchronizace okamžitá. Jinak se kalendář synchronizuje v daných intervalech stejně jako emaily.

Pokud vás zajímá, zda se dá BlackBerry Q10 synchronizovat i jinak než bezdrátově, odpověď je ano. Software BlackBerry Link, určený pro komunikaci počítače s BlackBerry 10 a PlayBookem, umí zálohovat, synchronizovat multimediální soubory a dokumenty, i kontakty a kalendář například s MS Outlook. K dispozici je i připojení k aplikaci přes Wi-Fi. S aplikací jsem ale příliš spokojen nebyl. Spouštění je pomalé a k paměti telefonu se často přes průzkumníka souborů nelze dostat a telefon je potřeba odpojit a připojit znovu. Výtka směřuje také k tomu, že vnitřní paměť telefonu není přístupná skrze Mass Storage, ale pouze přes nespolehlivý BlackBerry Link, který paměť telefonu v "tento počítač" zobrazuje jako síťový disk. Ten se ale často nepřipojí, a to i když je telefon připojen přes USB.

Aplikace Docs To Go

BlackBerry Q10 jistě potěší mnoho uživatelů tím, že nabízí plnohodnotný kancelářský balík Documents To Go. Umožňují pracovat se soubory z aplikací Microsoft Word, Excel a PowerPoint a to konkrétně s formáty doc, docx, xls, xlsx, ppt a pptx. V případě dokumentů a tabulek pak funguje nejen prohlížení, ale také editace a vytváření dokumentů. Editory dokumentů i tabulek nabízí spoustu možností formátování, podporu záložek nebo zobrazení počtu slov. Velkou výhodou Documents To Go u BlackBerry 10 je integrace cloudových služeb v samotném OS, takže si můžete otevřít také dokumenty uložené v cloudu.

A u dokumentů ještě zůstaneme, neboť je přítomna navíc aplikace Print To Go. Ti co vlastní tablet BlackBerry PlayBook již jistě tuší, o co se jedná, ostatním tuto aplikaci samozřejmě přiblížíme. Print To Go je aplikace, která umožňuje doslova obrazně řečeno vytisknout dokument z počítače do zařízení a to bezdrátově, pouze přes internet. Jakýkoli dokument, jakýkoliv obrázek, jakákoliv webová stránka. V počítači zvolíte tisk, jako tiskárnu vyberete software Print To Go (stáhnete ze stránek BlackBerry), obsah se automaticky převede do formátu PDF a šifrovaně se odešle přes internet do zařízení. V zařízení se vám pak automaticky uloží do aplikace Print To Go, kde můžete se souborem dále pracovat.

Další neméně užitečnou funkcí je aplikace BlackBerry Remember. Jedná se o aplikaci kombinující úkoly a poznámky a dokáže velice zpříjemnit každodenní rutinu s věcmi typu GTD. Aplikace BlackBerry Remember umožňuje pohodlně do složek řadit jednotlivé úkoly a poznámky, přiřazovat k nim termín splnění, přílohy v podobě hlasových poznámek, fotografií nebo souborů a přiřazovat jim různé tagy. Nabízí také možnost bezdrátové synchronizace s MS Exchange a dokonce nabízí integrovanou aplikaci Evernote.

Aplikace BlackBerry Remember

Co ovšem činí aplikaci naprosto unikátní je její integrace do samotného systému. Ve stejné nabídce jako sdílíte obsah na sociální sítě či posíláte přes Bluetooth, email a podobně, totiž naleznete také položku BlackBerry Remember. Cokoliv co můžete sdílet – multimédia, texty, dokumenty, webové stránky, aplikace – všechno můžete jednoduše uložit do BlackBerry Remember a například si tak uložit úkol, že se máte vrátit na mobilenet.cz abyste se dozvěděli zase něco nového.

Kalkulačka umí spočítat i spropitné, rozdělit účet nebo převést fyzikální veličiny

Tím však výčet pracovních a organizačních funkcí nekončí. Co by to bylo za telefon, kdyby vás nedokázal hned po ránu vytočit budíkem. BlackBerry 10 nabízí budík jednak při režimu Ložnice, o kterém jsme se zmiňovali již dříve, a jednak v aplikaci Hodiny. Budík nabízí možnost opakování, volbu vlastního tónu či dobu odložení. Bohužel není zde možnost nastavení více budíků, což by se jistě hodilo. Aplikace hodin dále nabízí záložku Světové hodiny, kde si můžete zobrazit aktuální čas v nejrůznějších městech po celém světě, a ještě Stopky a Časovač, které myslím není třeba představovat.

Aplikace BlackBerry Travel

Praktická kalkulačka nabídne základní matematické operace a gestem z horního rámečku ji můžete proměnit na skvělý převodník jednotek nebo počítadlo spropitného. Nevím, jestli počítadlo spropitného kdy někdo použil, ale je přece super, že tu taková možnost je, no ne?

Hlasové ovládání není k dispozici v češtině

Myslím, že v této sekci je také místo pro další z novinek u platformy BlackBerry, a to sice hlasového asistenta. Nemá žádné speciální jméno, není to BlackSiri ani B-Voice, je to zkrátka pouze hlasový asistent. Dokáže vám pomoci vyhledávat na internetu, naplánovat vám schůzku do kalendáře nebo odeslat email vašemu kolegovi, že se zpozdíte na schůzku. Funguje moc hezky, ale má jednu vadu na kráse. Neumí česky, a tak se budete muset spokojit s angličtinou, němčinou, ruštinou, čínštinou nebo jinými světovými jazyky.

Mapy jsou chudé a příliš se nepovedly
V mnoha zemích máte s BlackBerry mapami smůlu

BlackBerry Q10 má ve své výbavě čip A-GPS, takže ani navigace mu není cizí. GPS je citlivá a rychlá, k zafixování polohy dojde s asistencí během jednotek vteřin. Integrované BlackBerry Mapy už konečně obsahují i mapy České republiky, bohužel na konkurenci v podobě Googlu nebo Here Map od Nokie hodně ztrácí. Lepší jsou i neslavné mapy od Applu. Mapové podklady jsou hodně jednoduché, zapomenout musíte na body zájmu nebo pokročilou 3D hlasovou navigaci. Absentuje i satelitní zobrazení a další funkce. V podstatě jediné, k čemu se mapy hodí, je rychlé vyhledání adresy a vyhledání trasy z bodu A do bodu B (k dispozici je i vypnutí placených úseků nebo typ trasy). Bod B ale musí být v některé z mála podporovaných zemích. V takovém Chorvatsku, Finsku a vlastně téměř celé východní Evropě máte smůlu. Potěší alespoň zobrazení kontaktů se zadanými adresami přímo v mapové aplikaci.

Graficky hezky zpracovaný kompas

Co nejrychleji tak nainstalujte Android verzi Google Map, které, jak jsme již zmínili dříve, fungují na BlackBerry Q10 skvěle, a to včetně navigace. V BlackBerry World je přítomno také několik pár navigačních aplikací. Pro lepší orientaci v přírodě je pak připravena hezky vypadající aplikace Kompas, která vám ukáže nejen Sever, ale také vaší aktuální polohu.

Internet a konektivita: chválíme i za NFC a rychlý prohlížeč

BlackBerry Q10 nabízí také zbrusu nový internetový prohlížeč, který eliminuje všechny výtky k prohlížeči u dřívějších modelů BlackBerry. Co zaujme na první pohled je především jeho výkon. Operační systém BlackBerry 10 si skvěle rozumí s technologií HTML 5 a dokazuje to také na výsledku s portálu html5test.com, kde svým výsledkem 485 + 11 bodů deklasuje všechny současné mobilní i stolní prohlížeče. O prvenství se s BlackBerry 10 přetahuje pouze Tizen 2, který je zatím stále ve vývoji, ale bude velice zajímavé sledovat, zda se tyto dva operační systémy dostanou do přímé konfrontace na bitevním poli mobilních operačních systémů.

webový prohlížeč

BlackBerry 10 dále nabídne ještě jednu unikátnost – fakticky jako jediný současný operační systém plně podporuje technologii Flash, takže mu nejsou cizí ani videa na internetu ve Flashi a podobně. Samotný pohyb po internetových stránkách zvládá prohlížeč na jedničku, stránky vykresluje přesně, a v rychlosti načítání si v ničem nezadá se systémy iOS, Windows Phone nebo Android. Malý displej je samozřejmě limitující a stránky musíte často posouvat, díky rychlým reakcím a svižnému vykreslování stránek to ale není taková otrava, jak by se na první pohled mohlo zdát. Velmi šikovná je možnost uložení záložky webu přímo na domovskou obrazovku, takže se pak tváří téměř jako aplikace. Pokud používáte často nějaké webové aplikace nebo máte své oblíbené stránky, tak se vám tato funkce jistě hodí.

Úvodní stránka prohlížeče nabízí 10 náhledů stránek vybraných podle četnosti návštěv nebo jako naposledy otevřené. Prohlížeč je vybaven také správcem stahování a pro vášnivé čtenáře je zde připraven také režim čtečky, který vám chytře z webových stránek vyzobe hlavní text a ten zobrazí ve formátu příjemnějším pro čtení. Osobně pak velmi oceňuji funkci automatického doplňování formulářů a zapamatování.

Internet samozřejmě nepřijde sám, je třeba jej do telefonu nějak dostat a k tomuto účelu je BlackBerry Q10 vybaveno téměř ukázkově. Naše verze v Evropě nabídne podporu sítí 2G i 3G, navíc však přináší také podporu sítí čtvrté generace, tedy LTE.

Kromě mobilních dat můžete využít také Wi-Fi, a to na frekvencích 2,4 i 5 GHz. Citlivost Wi-Fi hodnotím jako velmi dobrou a i v místech s horším signálem se Q10ka připojila. O rychlý přenos dat mezi zařízeními se postará Bluetooth ve verzi 4.0 a bleskové spárování jak s telefony, tak s příslušenstvím obstará technologie NFC. S telefonem můžete také bezkontaktně platit, placení se SIMkou O2 a účtem u GE Money Bank funguje v ČR i přesto, že pro BlackBerry není dedikovaná aplikace a ani se neplánuje. Je nutno ale dodat, že na rozdíl od plně podporovaných telefonů zde občas placení bez zjevných příčin nefunguje a je vždy potřeba zařízení restartovat. K počítači můžete BlackBerry Q10 připojit buď přes Bluetooth nebo kabelem a nechybí ani podpora pro mass-storage jak pro interní paměť přístroje, tak pro paměťovou kartu. A na závěr ještě musíme zmínit micro HDMI, které vám umožní spojit vaše zařízení s televizorem nebo projektorem a vy si tak můžete vychutnat multimediální obsah ještě lépe.

NFC anténa na zadním krytu

Závěr a zhodnocení: špičkový pracant

BlackBerry Q10 na mě udělalo opravdu dojem. Vypadá reprezentativně a elegantně, má výbornou klávesnici a špičkové pracovní funkce. Díky novému systému nabídne rovněž zajímavou multimediální výbavu, v čele s poměrně kvalitním fotoaparátem a bohatými možnostmi úprav videí a fotografií. Nechybí ani moderní datové funkce a potěší i relativně dobrá výdrž na jedno nabití. Q10 je přesně taková, jaká má být a telefon se ctí navazuje na historii podobných zařízení s ostružinou ve znaku.

Co se nepovedlo? Opravdu toho moc není. BlackBerry 10 trpí stále nedostatkem aplikací, a to především těmi lokálními. Ano, lze si nahrát v podstatě jakoukoliv Android aplikaci bokem, to ale drtivá většina uživatelů neumí. A další nedostatky? Špatná kvalita fotografií za zhoršených podmínek, špatná mapová aplikace nebo chybějící ekvalizér, případně pak nespolehlivé propojení s počítačem a nedostupný Mass Storage pro vnitřní paměť přístroje. Vzhledem k ceně 16 tisíc Kč by se ale neměly takové nedostatky objevit. Je otázkou, zda vysoká cenovka nebude nevýhodou novinky, ale vzhledem k tomu, že v podstatě nemá žádného konkurenta, si zřejmě může BlackBerry takovou cenu dovolit.

Celkově tedy mohu BlackBerry Q10 doporučit. Pokud chcete nekompromisně vybavený smartphone s QWERTY klávesnicí, který má zároveň kompaktní rozměry a dobrou výdrž na baterii, v podstatě dnes na trhu ani jinou volbu nemáte.

Konkurenti

S tím souvisí nedostatek konkurentů, respektive žádní. Uvést můžeme maximálně alternativy, pokud hledáte smartphone s QWERTY klávesnicí pod displejem. Možná by vás zaujalo BlackBerry Q5, které vstoupí na trh začátkem srpna za cenu kolem 10 000 Kč. Výbava je až na horší fotoaparát prakticky stejná, jako u Q10, mínusem je ale levný plastový vzhled. Cenový rozdíl 6 tisíc korun ale není zanedbatelný.

Levnější alternativou bude BlackBerry Q5

Stejnou konstrukci s Androidem nabídne model Samsung Galaxy Chat, který má ale výrazně horší výbavu v mnoha ohledech. Má horší displej, fotoaparát, má výrazně pomalejší systém a samozřejmě také o mnoho nižší cenu. Jste-li opravdu nenároční, můžete zvolit levné Nokie Asha 302, 303, 210 nebo 205.

Alternativy s Androidem a od Nokie jsou mnohem hůře vybavené
blackberry-q10
Klady
  • dobrá výdrž baterie
  • samostatný microHDMI konektor
  • telefon padne velmi dobře do ruky
  • příznivé rozměry a hmotnost
  • výrazná notifikační dioda s mnoha nastaveními
  • elegantní, až luxusní design
  • hlasitý a kvalitní hlavní reproduktor
  • plynulý a rychlý běh prostředí
  • jemný AMOLED displej s dobrými vlastnostmi
  • kvalitní snímky z fotoaparátu za dobrých světelných podmínek
  • výborné propojení se sociálními sítěmi
  • výborné organizační a pracovní funkce
  • koncept BlackBerry hub pro jednotné místo notifikací
  • pohodlná klávesnice a chytré zadávání textu
  • rychlý internetový prohlížeč
  • microHDMI konektor
  • NFC a LTE
Zápory
  • kryt baterie má mírnou vůli
  • dlouhá doba nabíjení
  • nízký limit pro běžící aplikace, kterých může být jen 8
  • nedostatek aplikací
  • chybí ekvalizér
  • chybí hlasová 3D navigace
  • chudá mapová aplikace
  • příliš dlouhé zapínání systému
  • pomalé a nespolehlivé propojení s počítačem
  • chybí Mass Storage pro vnitřní paměť telefonu
Diskuze ke článku
Lukáš Vávra
Děkuji za další z mnoha pěkných recenzí, přesvědčili jste mě že tohle je telefon pro mě.
Honza
Mám Q10 už cca měsíc a nemůžu si ji vynachválit...:-) jinak skvělá recenze,díky za ni...
pepper
Pracovnik?? Jste pod tim podepsani tri a ani jeden neumi cesky?
Smarter
Hezka vycerpavajici recenze. Hlasovy asistent je skvela vec. Proc vam to trvalo tak dlouho?
(Pracovnik je rovnako ceske slovo jako treba delnik.)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze