Apple zveřejnil finanční výsledky. Tržby ze služeb lámou rekordy

Apple zveřejnil finanční výsledky. Tržby ze služeb lámou rekordy
Fotografie: Apple
  • Tržby za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2023 poklesly u počítačů Mac, iPadů a nositelné elektroniky
  • Příjmy ze služeb dosáhly nového historického maxima

Apple zveřejnil finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2023, které skončilo 30. září 2023. Společnost vykázala čtvrtletní tržby ve výši 89,5 miliard dolarů, což je meziroční pokles o 1 %, a čtvrtletní zisk na „zředěnou akcii“ ve výši 1,46 dolaru, což však značí meziroční nárůst o 13 %.


Společnost Apple dnes s potěšením oznamuje rekordní tržby za čtvrtletí končící v září za iPhone a rekordní tržby v oblasti služeb,“ uvedl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. „Do vánoční sezóny nyní míří naše dosud nejsilnější řada produktů, včetně řady iPhone 15 a našich prvních uhlíkově neutrálních modelů hodinek Apple Watch, což je významný milník v našem úsilí, aby všechny produkty Apple byly do roku 2030 uhlíkově neutrální.

Naše aktivní základna zařízení opět dosáhla nového historického maxima napříč všemi produkty a všemi geografickými segmenty, a to díky síle našeho ekosystému a bezkonkurenční loajalitě zákazníků,“ dodal Luca Maestri, finanční ředitel společnosti Apple. „Ve čtvrtletí končícím zářím jsme díky našim obchodním výsledkům dosáhli dvouciferného růstu zisku na akcii a našim akcionářům jsme vyplatili téměř 25 miliard dolarů, přičemž pokračujeme v investicích do našich dlouhodobých růstových plánů.

Jak dodává gsmarena.com, nejnovější generace iPhonů se na čistých tržbách firmy z Cupertina podílela 43,8 miliardami dolarů, tedy téměř 49 %, zatímco sektor služeb, jenž zahrnuje například Apple Music, TV+ a iCloud, dosáhl nového historického maxima v podobě tržeb ve výši 22,3 miliard dolarů. Pohled na zbytek ekosystému společnosti Apple odhaluje pokles čistých tržeb u počítačů Mac, iPadů a nositelné elektroniky, přičemž u počítačů Mac došlo dokonce k 51% poklesu tržeb.

Nejsilnějším trhem pro Apple zůstala Severní a Jižní Amerika s čistými tržbami ve výši 40,1 miliard dolarů, následuje Evropa (22,5 miliard dolarů) a Čína (15,1 miliard dolarů).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze