Samsung oznámil finanční výsledky za 3. čtvrtletí

Jak se mu daří v těžkých časech?
Samsung oznámil finanční výsledky za 3. čtvrtletí
Fotografie: Samsung
  • Společnost Samsung Electronics vykázala nejvyšší čtvrtletní zisk za letošní rok
  • Přesto jihokorejský gigant hlásí stále šokující propad 77,6 % oproti stejnému období loňského roku

Společnost Samsung v tiskové zprávě oznámila finanční výsledky za 3. čtvrtletí. Uvedla kromě toho, že v nadcházejících měsících očekává zlepšení svého hospodaření s ohledem na cykly obměny osobních počítačů a chytrých telefonů. Samsung očekává, že se mu bude více dařit také vzhledem k většímu rozšíření zařízení a služeb založených na umělé inteligenci, což se má pozitivně projevit po poptávce po jeho paměťových čipech DRAM.


Jaejune Kim, výkonný viceprezident divize pamětí společnosti Samsung, během akce dodal, že firma plánuje v roce 2024 více než zdvojnásobit svou výrobní kapacitu pokročilých paměťových čipů, aby reagovala na poptávku způsobenou umělou inteligencí.

Provozní zisk jihokorejského technologického gigantu ve výši 2,43 bilionů wonů (1,8 miliardy amerických dolarů) za uplynulé čtvrtletí sice značí stále šokující propad 77,6 % oproti stejnému období loňského roku, ovšem mezičtvrtletně jde o výrazné vylepšení výsledků. Jak dodává abcnews.go.com, firma ze Soulu se totiž v minulých měsících potýkala s globálním ekonomickým šokem způsobeným válkou Ruska na Ukrajině. Tržby společnosti za poslední čtvrtletí ve výši 67,4 bilionů wonů (50 miliard USD) pak představovaly 12,2% pokles oproti předchozímu roku.

Samsung také uvedl, že provozní ztráty z podnikání v oblasti polovodičů klesly z 4,36 bilionů wonů (3,2 miliardy USD) ve druhém čtvrtletí na 3,75 bilionu wonů (2,78 miliardy USD) za období červenec až září. Firma v letošním roce očekává rekordní kapitálové výdaje ve výši 53,7 bilionů wonů, z toho 47,5 bilionů wonů má souviset právě s čipy, aby se Samsung připravil na střednědobý až dlouhodobý nárůst poptávky.

Očekává se, že celková poptávka po pamětech se bude postupně zotavovat díky rostoucí poptávce po umělé inteligenci a normalizaci úrovně zásob u zákazníků, ale je potřeba průběžně sledovat různé faktory, které mohou ovlivnit trh – například geopolitické otázky a výdajové trendy, které souvisejí s makroekonomickými podmínkami,“ uvádí Samsung ve zprávě.

Jak se dařilo mobilní divizi?

Celková poptávka se podle Samsungu oproti předchozímu čtvrtletí zvýšila díky oživení globálních trhů. Tržby a ziskovost divize MX se pak mezičtvrtletně zvýšily díky úspěšnému uvedení nových vlajkových modelů Galaxy Z Fold5 a Galaxy Z Flip5 z kategorie foldables.

V roce 2024 společnost očekává oživení poptávky na trhu s chytrými telefony a pokračování růstu v prémiovém segmentu. Růst čeká také v prémiovém segmentu trhu s tablety, zatímco trh s chytrými hodinkami by měl dosáhnout dvouciferného růstu a trh s True Wireless sluchátky má růst mírně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze