Apple dnes představí nové počítače. Co můžeme čekat?

6

Na zítřek Apple plánuje velkou konferenci, v rámci které představí nové produkty. Hlavní roli mají hrát počítače, a to hlavně MacBook Pro. Ten se má dočkat první větší proměny od roku 2012 a měl by nabídnout ovládací OLED panel umístěný nad klávesnicí. Konference bude jistě důležitá i pro osud populárního MacBooku Air a světlo světa by mohly spatřit také nové iMacy.

Na zítřejší večer je naplánována velká konference Applu, která protentokrát nese podtitul „Hello Again“. Apple se na pódiu bude podle všeho věnovat primárně počítačům. Některé z dnes již poměrně zastaralých modelů by se tak mohly konečně dočkat nástupců.

Nejprve se podívejme, kdy byly jednotlivé Macy naposledy aktualizovány. Rekordmanem je profesionální desktop Mac Pro, který byl vydán naposledy v prosinci 2013 a nové verze se nedočkal již 1042 dní. O něco lépe je na tom Mac mini, který je ve své současné podobě k dostání od října 2014, přesně je to již 741 dní. MacBook Air, který na současné poměry vypadá asi nejzastaraleji, byl naposledy aktualizován v březnu 2015 a na nástupce čeká 597 dní. Podobně je na tom i MacBook Pro s Retina displejem, který se v současné konfiguraci do prodeje dostal v květnu 2015 a na aktualizaci čeká 526 dní. Posledním čekatelem na seznamu je pak oblíbený desktop iMac vydaný takřka přesně před rokem (379 dní od posledního vydání).

Je tedy evidentní, že nabídku počítačů od Applu je nutně potřeba obnovit. Váhavost firmy v tomto směru se ostatně promítla i do jejích posledních finančních výsledků, které ukazují meziroční propad prodejů počítačů o poměrně znatelných 14 %. Za letošní čtvrtý kvartál Apple prodal 4,8 milionu Maců oproti 5,71 milionů počítačů před rokem. Experti ale i tak předpovídají, že se zítřejší konference bude týkat jen pár vybraných počítačů a například na již zmíněného rekordmana v podobě Macu Pro se s vylepšením nejspíš nedostane. Na co se tedy můžeme těšit?

Přečtěte si také:

MacBook Pro

Apple MacBook Pro OLED panel

Keynote „Hello Again“ se má týkat primárně MacBooku Pro, tedy kompaktního, ale výkonného notebooku s Retina displejem. Ten se své dnešní podoby dočkal prakticky již v roce 2012 a od té doby se mu dostávalo víceméně jen výkonnostních vylepšení. Nyní by však MacBook Pro měl přijít s novým tělem, které bude lehčí a tenčí a zároveň nabídne ovládací OLED panel umístěný nad klávesnicí. Podlouhlý dotykový displej nahrazující funkční klávesy by se měl přizpůsobovat dění na počítači a poskytovat uživateli relevantní ovládací prvky. Vedle něho by pak měla být k dispozici ještě čtečka otisků prstů Touch ID umístěná v tlačítku pro zapínání.

Očekává se, že MacBook Pro i tentokrát přijde ve 13palcové a 15palcové variantě, přičemž tělo by si mělo zachovat svůj dosavadní souměrný tvar a nejít cestou postupného zužování, které známe z MacBooku Air. Jak jsme již psali, podoba nového MacBooku unikla jako součást dokumentace k Apple Pay skrytá v nejnovější verzi macOS Sierra. Můžeme tedy s relativně velkou jistotou říci, že kromě již zmíněného OLED panelu vypadá klávesnice a displej MacBooku stejně jako dřív. Reproduktory budou i tentokrát umístěny podél klávesnice na bocích počítače.

Důležitým parametrem MacBooků Pro je pak jistě také konektivita a je jasné, že změn se dočkáme i v této oblasti. Očekává se příchod konektorů USB-C. Prozatím není jasné, kolik jich bude, ale dřívější úniky napovídají, že by mohly být hned čtyři. Velký otazník ale visí nad dalšími konektory. Magnetický napájecí konektor MagSafe bude nejspíš nahrazen USB-C, jako je tomu u 12palcového MacBooku, a chybět nejspíš bude i HDMI a čtečka SD karet. Možné navíc je, že se MacBook po vzoru iPhonu zbaví i klasického audio jacku. Všechny tyto zvěsti jsou ale prozatím pouze spekulacemi a není tedy potřeba předčasně propadat panice.

MacBook Pro s Retina displejem nejspíš nabídne procesory Intel Skylake. Mnohé pak potěší, že by v nabídce měla být i varianta s obrovským 2TB SSD úložištěm. Dá se ale očekávat, že MacBook Pro v takové konfiguraci nebude zrovna levný. Možné je, že se dočkáme i vylepšení displeje. Podle uznávaného analytika Ming-Chi Kua ale takové vylepšení nebude spočívat ve zvýšení rozlišení panelu. Otázkou nakonec zůstává, zda MacBook Pro přijde s novými barevnými variantami, nebo zda zůstane pouze tradiční stříbrné provedení.

MacBook Air

Apple MacBook Air 13\" (2015)

Zapeklitější otázkou zůstává, zda se vylepšení dočká MacBook Air. Tento počítač sklidil obrovský úspěch a v podstatě definoval kategorii ultrabooků, která je dnes tolik populární. Je ale nutné přiznat, že dnes již počítač vypadá trochu zastarale. MacBook Air má široké rámečky kolem displeje a postrádá některé moderní hardwarové prvky, které jsou již delší dobu standardní výbavou MacBooků Pro. Řeč je o jemném Retina displeji či trackpadu s technologií Force Touch. Chybí pak také porty USB-C.

Analytici a technologičtí novináři se nyní přou, zda Apple svůj legendární Air vylepší, nebo jeho existenci naopak ukončí a jeho místo přenechá 12palcovému MacBooku, který jeho roli tak trochu přebírá. Faktem ovšem je, že MacBook Air je pro Apple potřebný ze své pozice dostupného „vstupního“ modelu. Pokud by firma prodej Airu ukončila, rázem by jejím nejlevnějším počítačem byl MacBook s Retina displejem za necelých 40 000 korun.

Dá se tedy očekávat, že buďto Apple MacBook Air alespoň minimálním způsobem vylepší a udrží ho tak při životě, nebo bude muset vstupní model vytvořit jinak. Mohl by tak učinit například výrazným zlevněním 12palcového MacBooku. Ten je ale pro mnoho uživatelů nedostatečnou náhradou již kvůli tomu, že disponuje jediným USB-C portem a jeho „drátová“ konektivita je tedy značně omezena.

iMac

iMac

U oblíbeného „all-in-one“ počítače Applu se větší novinky nečekají, ale mírných vylepšení by se iMac přeci jen dočkat měl. Očekává se osazení porty USB-C a například magazín Bloomberg informoval, že se počítače dočkají také nových grafických karet od AMD. Něco takového by ostatně nebylo velkým překvapením. Grafický čip od AMD je totiž použit i u již existující 5K varianty iMacu.

Špatnou zprávou pro fanoušky iMacu nicméně je, že vylepšení nejspíš nebude připravené včas a nové počítače tedy nepůjdou do prodeje hned. Důvod je ten, že Intel doposud nepřipravil odpovídající čip, kterým by Apple iMacy osadil. Ač tedy Apple nové iMacy zítra nejspíš představí, zákazníci si na ně budou muset počkat do příštího roku. Podobná je potom situace u velkého 5K Cinema Displaye, který zítra podle všeho rovněž připraven nebude.

Ostatní

Kromě počítačů by se pak jisté zmínky během zítřejší konference měla dočkat i bezdrátová sluchátka AirPods. Ta byla představena v září společně s iPhonem 7, ale jejich prodej byl naplánován na konec října. Na pódiu v kalifornském Cupertinu by tedy mohlo zaznít konkrétní datum zahájení prodeje.

Jiných produktů se zítra s nejvyšší pravděpodobností nedočkáme. Novému iPhonu a hodinkám Apple Watch byla tradičně zasvěcena konference zářijová a na nové iPady si nejspíš budeme muset počkat do příštího roku. U Apple TV se pak nová generace v nejbližší době neočekává.

Zdroje: theverge.com, bloomberg.com, bloomberg.com, macrumors.com, buyersguide.macrumors.com

Diskuze ke článku
Majkl
Jsem zvědavej, jestli představí nějaký upgrade Macu Pro, protože prodávat tři roky stejný hw za prakticky stejné peníze (u nás díky kurzu dolaru ještě za víc peněz než před třemi lety), je prostě šílenost, když všechny ostatní postupně zlevňují.
GK
Kedy je ten event? o koľkej ?
gogo
Apple a jejich systém můžou používat jenom retardi. Předrážený hw a služby, zastaralý zakomplexovaný os, njn za image se platí :)
Kulis
Jeste se da ocekavat update Airport řady :).... škoda te appleTV zaslouzila by si podporu 4K a renovaci vnitrnosti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze