Applu klesají prodeje iPhonů, meziročně se snížil také zisk společnosti

22

Americký Apple zveřejnil své finanční a prodejní výsledky za uplynulé čtvrtletí, které je v jeho případě 4. fiskálním kvartálem. Nijak pěkný pohled to na poměry Applu však není. Nedaří se prodávat iPhony a vše se tak zcela očekávané projevuje propadem zisků v meziročním srovnání.

Apple iPhone 7

Za uplynulé tři měsíce, které skončily posledním zářím, vykázal Apple tržby ve výši 46,85 miliard dolarů, zatímco v loňském roce šlo o 51,5 miliard dolarů a v minulém čtvrtletí 42,4 miliard dolarů. Zisk společnosti se udržel těsně nad hranicí 9 miliard, což je ale i tak ve srovnání s minulým rokem ve stejném období pokles o 2 miliardy dolarů. V minulém čtvrtletí však byl zisk jen 7,8 miliard dolarů.

TIP! Recenze Apple iPhone 7 – Vytěžené maximum

Tržby (mld. $) Zisk (mld. $) iPhone (mil. kusů) iPad (mil. kusů)
4Q 2016 46,85 9 45,5 9,27
3Q 2016 42,4 7,8 40,4 9,95
4Q 2015 51,5 11,1 48 9,9

Vše se projevuje na prodeji iPhonů, kterých Apple za poslední tři měsíce prodal 45,5 miliónů kusů, zatímco ve stejném období loni šlo o 48 miliónů kusů. Nutno však dodat, že do prodejů ještě zdaleka nepromluvily nové iPhony 7 a 7 Plus. Nižší poptávka by mohla být rovněž odůvodněna tím, že Apple již druhým rokem takřka nezměnil vzhled svých telefonů. Tabletům iPad se daří víceméně stále stejně a za poslední tři měsíce jich Apple prodal 9,27 miliónů kusů, přičemž loni šlo o téměř 10 miliónů kusů. Jistý pokles lze zaznamenat také u produktů řady Mac, kterých se prodalo za uplynulé čtvrtletí 4,89 miliónů kusů, avšak loni se mohly pochlubit prodejem 5,71 miliónů kusů.

Apple si přesto v tiskové zprávě výsledky velmi pochvaluje a zmiňuje zásadní nástup nových modelů iPhone, stejně tak nově představených hodinek Watch Series 2. Je tak velmi pravděpodobné, že se jejich prodeje plně projeví v právě probíhajícím čtvrtletí, které díky Vánocům bývá u většiny výrobců zcela nejsilnější.

Zdroj: tisková zpráva Apple

Diskuze ke článku
Lukáš
Ony tržby klesají už nějaký rok, řekl bych od doby co firmu převzal duhový Tim. To co se teď děje je pouze setrvačnost kdysi úspěšné firmy, kterou ovšem řídí lidé bez konkrétní vize a na produktech je ro pořádně znát. Konkurence jim nuevěřitelně utekla, teď záleží jestli se s ní dokáží ještě vůbec srovnat, zatím to tak nevypadá.
Roman
Zbytecne se hadate, Apple neni firma ktere by slo v prvni rade o zisk. Porad je vice nez vysmaty, ostatni firmy muzou jenom zavidet prodeje a zisk
Richy
Lidé zjistili, ža aby poslali SMS, nebo někomu zavolali, nepotřebují mobil za 30K. Mimochodem trh je tak zahlcen mobily, že už to není ani možné. Kolik je vůbec mobilů v oběhu na jenoho člověka?
herodes
lidi už zjistili co je to z křáp. mueheheheee

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze