Apple vydal nové bety pro iOS, tvOS, OS X a watch OS

7

Apple nečekaně vydal první beta verzi iOS 9.3, betu OS X El Capitan 10.11.4, Watch OS beta 2.2 a betu operačního systému pro Apple TV tvOS 9.2. Kromě standardních vylepšení a podpory přináší nové bety také několik zásadních a zajímavých novinek.

Noční režim

Patrně největší změnou je nový noční režim v iOS 9.3, který umí automaticky reagovat na denní dobu a aktuální polohu. Podle toho iPhone či iPad mění intenzitu barev do teplejších odstínů. Výsledkem je nejen šetrnější jas pro oči, ale zároveň je vědecky dokázáno, že modré světlo generované displeji, má negativní účinky na usínání i samotný průběh spánku.

Tímto výzkumem se například věnovali vývojáři populární aplikace Flux, která je dostupná pro MacBook. Nedávno vývojáři uvolnili aplikaci i pro iOS, ale Apple ji během pár dnů zakázal a nařídil vývojářům, aby ji stáhli. Nyní je jasné, proč to Apple udělal, jelikož již v té době vyvíjel vlastní noční režim, který funguje naprosto stejně, jako již zmíněná aplikace Flux.

Výraznou novinkou v první betě iOS 9.3 je rovněž možnost sdílení jednoho iPadu s více uživateli. Po této funkci volají uživatelé již dlouhou dobu a nikdo nepředpokládal, že Apple tuto funkci spustí právě v desetinkové aktualizaci. Háček je však v tom, že tato podpora je zatím pouze pro školy, tedy jeden iPad může používat více studentů, což školám ušetří výrazné finance a zjednoduší administrativní správu.

Classroom

Novinky pro školy

Každý student bude přitom mít přístup jen k vlastním datům pod svým vlastním profilem. Jediné co chybí k dokonalosti je podpora Touch ID. Kromě toho také Apple představil novou aplikaci Classroom, která bude sloužit především pro pedagogy, kteří díky aplikaci budou moct vytvářet interaktivní kvízy a testy pro studenty. Classroom umožní také streamování různého vzdělávacího obsahu skrze AirPlay do Apple TV.

Apple u nových beta aktualizací však nepotěšil jen uživatele, ale i vývojáře. V beta iOS 9.3 je nově také možné k iPhonu připojit hned několik Apple Watch najednou, přičemž musí mít nový Watch OS beta 2.2.

Apple však zatím konkrétně nevysvětlil, k čemu by mohla být novinka užitečná, kromě vývojářů, kteří mohou testovat svou aplikaci na více Apple Watch najednou. Pravděpodobné je také to, že tuto funkci využijí vývojáři u příchodu nové generace jablečných hodinek Apple Watch 2. Vývojáři by tak mohli testovat své aplikace na nové generaci, ale zároveň používat i starší Apple Watch hodinky.

Drobné změny

Aktualizací si také prošla aplikace News a Zdraví. Nově by mělo být mnohem snadnější nalézt svá data a změnou designu prošlo i samotné zobrazení. V aplikaci Poznámky pak nově uživatelé naleznou vylepšené třídění dokumentů a podporu Touch ID.

Apple TV

Radovat se mohou také uživatelé nové Apple TV, která přináší složky pro aplikace, podporu Bluetooth pro klávesnice, nativní Podcasty a MapKit. V budoucnosti se tak možná dočkáme i klasických počítačových her, které se primárně ovládají pomocí klávesnice.

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
Michal
Fajn, už se těším, snad tam bude víc novinek - ten noční režim je fajn.
Mimochodem mám na 6s nastaveno HB na 3 stisky sníží podsvícení pod úroveň kolik jde běžně nastavit šoupátkem.
Martin
Ten noční je dobrý hlavně bude úspornější ne jen pro baterii ale i pro oči.
Xwert Is
Xwert Is
Nedávno vývojáři uvolnili aplikaci i pro iOS, ale Apple ji během pár dnů zakázal a nařídil vývojářům, aby ji stáhli. Nyní je jasné, proč to Apple udělal, jelikož již v té době vyvíjel vlastní noční režim.

Aha tak vidím že pre Apple má význam niečo vyvíjať....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze