Apple s BMW pracují na způsobu, jak odemknout auto iPhonem

Apple s BMW pracují na způsobu, jak odemknout auto iPhonem
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Funkce CarKey má sloužit k uzamykání, odemykání a dokonce i nastartování vozidla
  • Majitel vozidla bude moci udělit přístup k automobilu další osobě

Redaktoři 9to5Mac odhalili novou funkci „CarKey“, díky níž si budou moci řidiči dovolit nechat klíčky od auta doma a jednoduše odemknout vůz iPhonem. Náznak nové technologie unikl ze zdrojového kódu iOS 13.4. Probíhající práce se potvrdily i během analýzy operačního systému iOS 14.

Apple v současnosti pilně pracuje na implementaci funkce, přičemž první automobilkou, u které budete moci odemknout auto iPhonem, se má stát německé BMW.

Díky implementaci Digital Key Release 3.0 nebudou muset k odemknutí vozidla uživatelé dokonce ani vytáhnout iPhone z kapsy. Takzvaný „pasivní přístup“ má být nejen uživatelsky přívětivý, ale také umožnit využití nových funkcí založených na rozpoznání polohy uživatele. Autentizace má proběhnout pomocí technologie BLE (Bluetooth Low Energy) v kombinaci s Ultra-Wideband (UWB), o kterém jsme slyšeli v souvislosti s chytrým přívěškem AirTag či oblíbenou funkcí pro přenášení souborů AirDrop. A co vše bude možné s CarKey dělat?

Funkce CarKey má sloužit k uzamykání, odemykání a dokonce i nastartování vozidla. Virtuální klíčky od automobilu mají být bezpečně uloženy v aplikaci Apple Wallet a fungovat (na základě volby uživatele) i bez vyžádání autentizace pomocí bezpečnostního kódu nebo ověření Face ID (tzv. Express Mode). Virtuální klíče navíc bude možné sdílet s dalšími uživateli. Majitel vozidla tak bude moci pohodlně udělit přístup k automobilu například dalšímu členovi rodiny. Odemykat vozidla zvládají i některé smartphony Samsung. Více informací o tom, jak technologie funguje, se můžete dozvědět na fdrive.cz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze