Lepší než Intel? Geekbench ukázal, jak výkonný bude chystaný procesor od Applu

aktualizováno
Lepší než Intel? Geekbench ukázal, jak výkonný bude chystaný procesor od Applu
Fotografie: Apple
  • Ke kompletnímu přechodu na procesory Apple má dojít v následujících dvou letech
  • Devkit pohání procesor Apple A12Z, 16 GB RAM a 512GB SSD

Aktualizováno 1. 7. 2020

Krátce po důležité konferenci WWDC 2020 začal Apple rozesílat první vývojářské devkity ukrývající se v těle Mac mini. Pomocí nich se mohou vývojáři lépe připravit na novou architekturu ARM chystaných Apple čipsetů, které nahradí dosavadní procesory od Intelu.

Netrvalo tak dlouho a na internetu se objevilo skóre devkitu v benchmarku Geekbench. Dodejme, že testy probíhaly za použití virtualizace (Rosetty). A výsledek?

Devkit nasbíral 833 bodů v single-core testu, v multi-core pak 2 582 bodů. Pro srovnání: základní MacBook Air (2020) získal 1 005 bodů v single-core testu a zhruba dva tisíce bodů v testu více jader. Podle vývojářů virtualizace snížila výsledné skóre zhruba o 25 až 40 %, výsledek je tedy pouze ilustrativní. Vývojářský devkit navíc není, jak název napovídá, určen pro běžné uživatele a identický hardware Apple do řadových Maců zcela jistě nenasadí.

Původní informace z 24. 6. 2020

V pondělí, když Apple během každoroční vývojářské konference potvrdil postupný přechod na vlastní procesory u zařízení Mac, byla představena také speciální verze Mac mini. Ta je v podstatě vývojářským devkitem, jehož účelem je usnadnit přechod na nový „Apple Silicon“.

Vývojářský Mac mini pohání čipset A12Z, který najdeme také v nejnovějším iPadu Pro, doplněný o 16 GB RAM a 512GB SSD. Devkit dorazí s předinstalovanou beta verzí macOS Big Sur včetně vývojářských nástrojů Xcode. Podle Tim Cooka dojde ke kompletnímu přechodu na procesory Apple v následujících dvou letech.

Diskuze ke článku
Bude prý za
celkem sympatických $500. Nu uvidíme ;)
Viz. článek Appleinsider: Apple Developer Transition Kits with Apple Silicon sports a A12Z chip in a $500 Mac mini
Qp
Qp
Qp
Qp
Qp
Qp win
Qp

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze