Konference Apple WWDC 2022 v kostce: MacBook Air (2022), iOS 16, procesor M2 i watchOS

Konference Apple WWDC 2022 v kostce: MacBook Air (2022), iOS 16, procesor M2 i watchOS
Fotografie: Apple
  • iOS 16 nabídne přepracovanou zamykací obrazovku a další vychytávky
  • Došlo i na představení čipsetu M2, který se jako první podívá do nového MacBooku Air
  • Zajímavě vypadá rovněž nová generace Apple CarPlay

Každoroční vývojářská konference WWDC 2022 letos přinesla hned několik novinek na poli operačních systémů, ale také jsme během jejího průběhu mohli být svědky představení nového MacBooku z populární řady Air. K jakým oznámením během konference došlo?

Apple WWDC 2022 v kostce: nový MacBook Air, procesor M2 a iOS 16

iOS 16 s novou zamykací obrazovkou

Chystaný operační systém iOS 16 slibuje několik vylepšení z hlediska bezpečnosti i vzhledu. Začněme přepracovanou zamykací obrazovku, kterou každý den vídáme pokaždé, když vezmeme telefon do ruky. Nově Apple dá uživatelům možnost si pohrát s barvičkami i fonty. Dále bude možné přidat na zamykací obrazovku řadu widgetů a také ji upravit v souvislosti s funkcí Soustředění. Notifikace se budou namísto vršení jedné na druhou přehledněji prohlížet ve spodní části.

Na své si přijdou také uživatelé, kteří nedokáží udržet svůj temperament na uzdě a mohli by litovat zprávy, kterou odeslali. Budou mít totiž možnost již odeslanou zprávu smazat, případně ji upravit. Jako praktická se jeví rovněž funkce označení daného chatového vlákna jako nepřečteného.

Dále Apple představil jednoduší zadávání textu fyzicky (psaním na klávesnici) i hlasově (přepisem mluveného slova). Uživatelé tak budou moci z jednoho na druhý způsob plynule přecházet. Představena byla rovněž funkce Safety Check zaměřená na osoby nacházející se v toxických vztazích, kterým hrozí citové vydíraní. Nově mají snadnější přístup k nastavení sdílení polohy či přístupu do aplikací jinými osobami, který mohou okamžitě odebrat.

Nová generace Apple CarPlay

Za zmínku stojí také nová generace Apple CarPlay, která nabídne mnohem hlubší integraci s vozidlem. Skrze rozhraní Apple CarPlay budou moci řidiči ovládat klimatizaci, ale také si zobrazovat informace o rychlosti, spotřebě nebo úrovni nabití baterií (u elektromobilů a plug-in hybridů) přímo v (digitální) přístrojové kapličce.

Apple Watch jde o zdraví

Apple Watch dostanou s watchOS 9 celou řadu nových zdravotních funkcí, jako je například upozornění na léky, které si má uživatel vzít. Zlepší se ale také sledování spánku či detekce fibrilace síní. Stejně tak bude nově dostupná aplikace Fitness všem uživatelům, nejen těm, kteří mají s iPhonem spárované Apple Watch.

Nový procesor M2 a Macbook Air

Milovníci výkonu se dočkali představení nového procesoru M2, který má být oproti původnímu M1 o 18 % výkonnější. Jako první bude nasazen do nového MacBooku Air, který dorazí s 13,6" obrazovkou s tenkými rámečky (ale také „notchem“), dvojicí USB-C a 3,5mm jackem. Novinka startuje na ceně 36 990 Kč a bude podporovat chystaný macOS Ventura, jenž se snaží vylepšit multitasking nebo umožňuje využít hlavní fotoaparát iPhonu jako webkameru s markantně vyšší kvalitou, než je tomu u integrované webkamery v MacBooku.

iPadOS 16 o produktivitě

iPadOS 16 přinesl méně novinek zaměřených spíše na produktivitu. Nově je tak možné v aplikaci Pages spolupracovat v reálném čase na různých projektech, ale také využít bílé plátno Freeform pro kolaboraci s kolegy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze