Apple iPhone 4 - test fotoaparátu a videa
recenze

Apple iPhone 4 - test fotoaparátu a videa

11

Apple iPhone 4 hýbe Českou republikou a ještě před plnohodnotnou recenzí vám přinášíme test fotografických a video schopností nového iPhonu. Zajímá vás, jak fotí? Jak je silná LED dioda nebo jak kvalitní je telefonem natočené HD video?

Zabrousíme-li trochu do historie a budeme se snažít najít oblast, ve které iPhone vždycky lehce kulhal, rozhodně to bude kvalita fotoaparátu. iPhone 3G nabídl 2 Mpx bez blesku, což bylo v dané cenové kategorii téměř k smíchu. Následovník 3GS přišel s nepříliš kvalitní optikou a čipem s rozlišením 3,2 Mpx v době, kdy si svět zvykal na první mobil s 12 MPx rozlišením. Opět, iPhone byl poněkud pozadu. To by se díkybohu tentokrát nemělo stát. Apple se totiž rozhodl změnit názor a nová generace iPhonu se tak honosí 5 Mpx fotoaparátem s LED diodou a možností natáčet HD video. Konečně se tak jakž takž vyrovnáná konkurenci, která je ale mnohde už dále.

Drasticky se navíc zlepšila kvalita senzoru a umění přístroje využít snad všech světelných podmínek, díky čemuž se iPhone 4 nemusí stydět ani v konkurenci dnešních špiček, mezi které patří například HTC Desire, HTC Legend, SE Xperia X10 či Samsung Galaxy S. Navíc nabízí uživatelům tzv. inteligentní focení, které vynahrazuje naprosto nulovou možnost nastavení. To nejspíše byl a zůstane největší nedostatek fotoaparátu iPhonu. Neupravíte si na něm nic, žádné nastavení saturace, makro režim, vyvážení bílé, kontrastu či výběr rozlišení není přítomno, což v mnoha situacích nepotěší. I menší změnou se totiž dá dosáhnout velkých rozdílů ve výsledné kvalitě. Brečet nad rozlitým mlékem ale nemá smysl. A v čem spočívá ono inteligentní focení?

Funkci Touch Focus známe již z mnoha současných přístrojů. Po stisku displeje čočka zaostří na to místo, které jste právě označili prstem. iPhone 4 jde však ještě dál. Po stisku určitého místa na něj optika nejen zaostří, nýbrž také automaticky upraví kontrast a vyváží bílou barvu na celé fotce. To dovoluje fotit skvělě vyvážené fotografie téměř v jakýchkoliv světelných podmínkách, což můžete vidět na fotografiích slunečného nebe. Na první fotografii zaostřil iPhone na oblaka, na druhé pak přímo na slunce. V noci pomáhá nově integrovaná LED dioda, která dostatečně osvětlí přilehlý prostor. V interiérech se jedná o pomocníka k nezaplacení, díky diodě totiž lépe vyniknout detaily okolí, což opět půjde nejlépe vidět na fotografiích tmavé chodby. První fotka byla vyfocena bez pomoci LED diody, druhá pak s ní. Exteriéry jsou na tom podstatně hůře. Opravdu tmavá místa trpí jasně viditelným šumem, navíc nejsou tak dobře vidět jednotlivé detaily, což celou fotografii lehce rozmazává. Obecně lze ale kvalitu fotek považovat za dobrou, především co se podání barev týče. Fotografie sice zlobí lehčím šumem a občas špatně nastavenou expozicí, ve výsledku jsou však fotky realistické a živé.


Na prvním obrázku zaostřil iPhone na oblaka, na druhém přímo na Slunce.


Na prvním obrázku nebyl využit blesk, druhý se fotil pomocí LED diody.

Naprosto bezproblémově působí i digitální zoom, které je velmi jemný a intuitivní. Fotografie aut jasně ukazují, že se při maximálním přiblížení ztrácí ostrost, fotoaparát však stále podává výborné výsledky. První fotografie je bez zoomu, druhá se zoomem polovičním, poslední pak s maximálním.


První obrázek je bez využití zoomu, druhý s využitím středního přiblížení, poslední pak s maximálním přiblížením.

Galerie fotoaparátu iPhone 4:


Fotografie dobře osvětlených exteriérů.


Noční focení: všimněte si nepěkného šumu.


Makro režim iPhone nenabízí, dokáže se však přizpůsobit.

Video: staňte se filmovým producentem

Natáčení HD videa v současné době není nic nového pod sluncem. Skvěle to předvádí například Samsung i8910 HD, Sony Ericsson Vivaz či Samsung Wave. iPhone však nehodlá konkurovat kvalitou, nýbrž nabízenými možnostmi. Kromě natáčení totiž přímo v přístroji video i jednoduše zeditujete a nahrajete na Youtube, Facebook či další sítě, což dělá z nové generace iPhonu ultimátní multimediální nástroj.

V samotném rozhraní videokamery opět nenalezneme nic zvláštního a možností si zapnout přisvětlovací diodu veškeré nastavení končí. I přes zapnutou diodu se však v dostatečně tmavých interiérech dokáže objevit šum, naopak snímky za vteřinu se drží stabilně a nijak výrazně nekolísají. Venku si kamera vede výrazně lépe, i když ji nemá cenu srovnávat se samostatnými HD kamerami. Ostatně více než tisíc slov řeknou videa ve článku, jež předvedou jak denní, tak noční zkoumání okolí. Vynechat nemůžeme ani menší kompilaci.

Apple je však znám i svou precizností, co se aplikací týče. Již teď si přes AppStore můžete stáhnout tisíce různých aplikací pro úpravu a editaci nejen fotografií, ale i videí. Tím nejmarkantnějším přídavkem se jeví nový prográmek iMovie, který si můžete pořídit za necelé 4 EURa. Ten se totiž nezastavuje u klasického stříhání videa. V něm si může uživatel vytvořit kompletní projekty, do kterých přidá videa, fotografie, hudbu, popisky, vše slepí dohromady a nakonec z toho vytvoří videodeníček, který skvěle doplní povídání o tom, jak je v Itálii hezky. Prozatím jsou nabízené utilitky dost omezené, v brzké době bychom se ale mohli dočkat podstatně vypiplanější aplikace. Již teď ale musíme složit Applu poklonu. Alespoň za tu snahu.

Zkušební videonahrávky z telefonu Apple iPhone 4:

Zkušební video č.1

Zkušební video č.2

Zkušební video č.3

Zkušební video č.4

Jak jste asi mohli z článku vyčíst, iPhone 4 nenabízí svým fotoaparátem a videokamerou nic extra nového. Kvalitní provařené postupy ale prezentuje na jedničku. Ať už je to inteligentní focení, přidaná LED dioda či bohatá nabídka úpravy vašeho videa. Díky iPhonu se občas ani nemusíte vydávat ke svému počítači. Vše obstará rychle a intuitivně přímo v sobě. Apple se tak konečně za svůj fotoaparát v iPhonu nemusí stydět a nabídne srovnatelné výsledky s konkurencí.

Brzy vám přineseme úplnou recenzi Apple iPhone 4. Ptejte se nás na to, co vás zajímá!

Diskuze ke článku
milda
Koho teď zajímá Iprd neboli štrůdl na čtvrtou, když v listopadu je tu Nokia N8.
Mara
Spíš by mě zajímalo koho zajímá N8 :D. Nokia už dávno usnula...
Petr Vejtasa
Petr Vejtasa
Jednoznačně pravda :D
Dan
to si radši koupím 2x N8 něž jednou Iphone

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze