Apple iPhone oficiálně: dotkněte se jablka!

2

Jeden z nejočekávanějších telefonů historie, Apple iPhone, byl konečně oficiálně představen. Nabízí obrovský dotykový displej s revolučním ovládáním pouze pomocí prstů, OS Mac OS X, 2 Mpx fotoaparát, Wi-Fi a až 8GB paměti. Do České republiky se dostane před Vánoci 2007, ale již teď se máme na co těšit. 9x VIDEO!

V uplynulém roce se na internetu objevilo bezpočet spekulací, "zaručeně pravých" fotomontáží a technických údajů očekávaného Apple iPhone. Nyní však došlo na oficiálnímu představení a Apple iPhone se nepodobá žádnému z desítek konceptů. Žádný bílý design s dotykovým kolečkem ani podivné vysouvací kreace. Apple představil zcela nový a do jisté míry revoluční koncept. Steve Jobs se na tiskové konferenci vyjádřil, že iPhone je o pět let dále, než kterýkoli jiný mobilní telefon. To je dosti odvážné tvrzení, rok bychom mu však snad i věřili.


Apple iPhone s velkým dotykovým displejem

Nejdříve trochu čísel

Než se pustíme do popisu nadmíru zajímavé výbavy nového jablečného počinu, bylo by dobré zmínit jeho rozměry a hmotnost. Ještě však musím upozornit, že na pulty českých obchodů se iPhone dostane až za necelý rok (4.čtvrtletí 2007). Ačkoli nyní působí výbava i rozměry senzačně, za rok může být vše jinak. iPhone je předně velmi tenký a vzhledem k výbavě i poměrně kompaktní (čísly vyjádřeno 115 x 61 x 11.6mm)multimediální přístroj. Hmotnost je průměrná, 135 gramů odpovídá podobně vybaveným dnešním smartphonům, ovšem se zcela jinou koncepcí a ovládáním.

Obrovský dotykový displej s množstvím novinek

Apple iPhone zaujme především obrovským dotykovým displejem s rozlišením 320 x 480 bodů. Ovládání budou mít na starosti kompletně vaše prsty, stylus či jiné pomůcky zcela chybí. Plocha displeje je matná, odolná proti otiskům prstů, což je pro tento typ ovládání důležitá vlastnost. Revoluční je rozeznávání více současných dotyků na obrazovce, díky čemuž můžete ve spodní části obrazovky ovládat jedním prstem jiné funkce, než v horní části obrazovky prstem druhým. Toto řešení umožňuje také širší možnosti při prohlížení obrázků či webu (zoomování, otáčení), kdy telefon díky doteku dvou prstů lépe pozná, co zamýšlíte a usnadňuje složité úkony.


Ukázka funkce widgetů

Apple se chlubí třemi s displejem souvisejícími technologiemi. Vestavěný senzor pohybu automaticky otočí zobrazení na displeji v případě, že telefon natočíte do režimu na šířku nebo na výšku. Díky tomu není nutné při prohlížení webu či obrázků složitě měnit zobrazení v nabídce. Opět zde poznáváme pověstnou filozofii Applu. Světelný senzor, známý již z dnešních telefonů, upraví jas displeje podle okolní intenzity světla a šetří tak baterii.

Poslední, ale neméně důležitou technologií, která souvisí s dotykovým displejem, je proximity sensor (senzor "blízkosti"). iPhone pozná, když si během hovoru přiložíte telefon k uchu a displej okamžitě vypne do té doby, než od tváře telefon zase oddálíte. Tím šetří energii a zamezí nechtěnému ukončení hovoru dotykem tváře na displeji. Pomocí displeje se budou zadávat také veškeré znaky, a to přes dotykovou QWERTY klávesnici. Apple slibuje také kontrolu pravopisu a prediktivní zadávání textu.


Ukázka práce s Google Maps pomocí multi-dotykového displeje

Mac OS X v malém

Operační systém nového iPhone je odvozen od mateřského Max OS X, s plnou podporou widgetů, umožňující širokou personalizaci telefonu o aplikace informující od počasí, po burzovní zprávy až po aktuální odletové časy letadel. Apple slibuje plnohodnotný multitasking, umožňující běh mnoha funkcí současně na pozadí.


Práce s fotografiemi

iPhone pro multimédia

Apple iPhone disponuje také dvoumegapixelovým fotoaparátem, jehož snímky bude možné opět synchronizovat s počítačem i Apple iMac. Díky displeji s multidotykovým ovládáním může být prohlížení, zoomování a všeobecná práce s obrázky velmi zajímavá. Apple sám slibuje revoluční správu obrázků, dalece přesahující vše, co bylo v mobilních telefonech dosud k vidění.

iPhone jako iPod

iPhone pochopitelně nabídne také možnost poslechu hudby. Apple opět slibuje "revoluční" možnosti pro organizaci hudby, novinkou bude stažení a výběr hudby pouze podle obrázku alba či úryvku skladby. Samozřejmostí bude plná spolupráce s desktopovou aplikací iTunes, ze které bude možné synchronizovat kromě hudebních alb také zakoupená videa či TV podcasty. S iPhone se budou standardně dodávat Bluetooth stereo sluchátka. Podpora audio a video formátu zůstává shodná se současným vrcholným modelem Apple iPod Video. Co se kapacity týče, dle ceny bude iPhone vybaven buď 4GB nebo 8GB flash pamětí.


Ukázka práce s hudbou v Apple iPhone

iPhone jako telefon i datový nástroj

iPhone je kvadrální telefon, pracuje tedy ve všech čtyřech GSM sítích. Díky tomu se zcela jistě dostane také do Evropy. Nás ale zklame absence UMTS sítí, k dispozici je pouze GPRS a rychlejší EDGE. Zadostiučiněním je Bluetooth 2.0 s podporou A2DP a také Wi-Fi (b/g). Pro prohlížení webu bude součástí výbavy prohlížeč Safari s podporou vyhledávání přes Google i Yahoo.


Internetový prohlížeč Safari a práce s ním

Předinstalována bude také aplikace Google Maps. Součástí výbavy bude pokročilá správa kontaktů, kalendáře a emailů. Vše bude možné synchronizovat s PC i Apple Macintosh. Díky otevřenému operačnímu systému bude možné doinstalovat mnoho aplikací, her a rozšíření operačního systému.


Ukázka práce s emaily


Ukázka průběhu hovoru v GSM síti


Psaní SMS a práce s nimi

Apple iPhone bude dozajista fascinující zařízení, které zaujme především inovativním ovládáním přes velký dotykový displej. Evropana sice neohromí funkční výbava, dostatečná multimediální masáž ze strany výrobce a elegance samotného iPhone však jistě osloví množství lidí.

iPhone se začne prodávat nejdříve po schválení americkým telekomunikačním úřadem. První US zákazníci se na něj mohou těšit již v červnu 2007, exkluzivně u operátora Cingular (největší americký operátor). Při podpisu smlouvy na dva roky bude možné dotovaný iPhone koupit za cenu 499 USD (4GB verze) resp. 599 USD (8GB verze). To je ve srovnání s ostatními dotovanými telefony v USA opravdu hodně. Na druhou stranu, iPod je nejprodávanějším hudebním přehrávačem na světě i přes to, že je jeho cena vzhledem k výbavě o 30% vyšší, než u konkurence.

Apple iPhone se do Evropy dostane koncem roku 2007, cena však stanovena nebyla. Nedotovaný telefon zřejmě nebude stát méně, než 15 000 Kč.

Technické parametry - Apple iPhone

Rozměry115 x 61 x 11.6mm
Hmotnost135 gramů
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displej 320 x 480 pixelů, TFT, dotykový, multitouch, 16 milionů barev, proximity senzor, senzor otočení, senzor okolního světla
Paměť4GB nebo 8GB (dle ceny)
Organizační funkceEmailový klient (podpora Microsoft Exchange, Apple .Mac Mail, AOL Mail, Google Gmail) , kalendář, úkolovník, poznámky, synchronizace s Apple i PC, světový čas, webový prohlížeč Safari (s Google Search a Yahoo! Search)
Multimédia72-hlasá polyfonie, Hudební přehrávač plně spolupracující s iTunes, včetně video a TV, video přehrávač, OS X s podporou Widgetů, Google Video, Google Maps
Fotoaparát2 Mpx, pokročilá správa obrázků
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage), Bluetooth 2.0, GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), Wi-Fi (IEEE802.11 standard, g/b)
Baterie a výdrž?
pohotovost max. ?
max. doba hovoru: 5 hodin
max. doba poslechu hudby: 16 hodin
Cena a dostupnost 499 USD (4GB, 2 roční smlouva u Cingular), 599 USD (8GB, 2 roční smlouva u Cingular)
v ČR 4.čtvrtletí 2007, USA červen 2007 u operátora Cingular

Zdroj videosekvencí: Apple, Inc.

Diskuze ke článku
tn2003
... apple...tady jde vidět,že stačí vyrobit jeden model,ale zato se na něm hodně vyřádit.
Jára
Nebude to tak drahý na to co to umí...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze