Apple iPad 2: nástupce přichází

Dnešní den je svátkem pro mnohé příznivce Applu. Teprve před pár okamžiky jsme se dočkali představení nového iPadu 2. Ve zkratce přináší například dvoujádrový procesor A5, fotoaparát s rozlišením 0,7 MPx a schopností pořizovat HD (720p) videa nebo nižší hmotnost a rozměry celého zařízení.

To jsou ve stručnosti téměř všechna vylepšení oproti původnímu tabletu. V útrobách nového iPadu 2 tedy tepe výkonný dvoujádrový procesor A5 o taktu 1 GHz. Zobrazovací plocha o úhlopříčce 9,7" nabídne stejné rozlišení jako její předchůdce (1024 × 768 px) a stejně tak i zobrazovací technologii IPS.

Další kapitolou ve výčtu novinek je přítomnost hned dvou fotoaparátů, jednak přední, s rozlišením VGA, nacházející se na přední straně a určený pro videohovory. Druhý fotoaparát potom nabízí rozlišení 0,7 Mpx (960 × 720 bodů). Je tedy jasné, že tablet nebude mít za úkol nahradit fotoaparát, ale poslouží spíše k zachytávání videa v HD rozlišení 720p (se snímkovací frekvencí 30 snímků za vteřinu) nebo pro různé aplikace, které dokáží využít přítomnosti kamery (videohovory, augmented reality, ...).

Dvě oficiální barevné varianty a využití gyroskopu ve hrách

Z pohledu datové konektivity si vede nový tablet velice dobře, nabídne podporu bezdrátových sítí Wi-Fi b/g/n a jeho vylepšená verze s 3G modulem navíc i nástavby s rychlými datovými technologiemi HSUPA a HSDPA. Pro komunikaci s ostatními mobilními zařízeními můžeme využít Bluetooth 2.1 + EDR.

Aplikace Facetime sloužící pro videohovory

Nyní přejdeme do oblasti konstrukce a vzhledu nového iPadu, kde nalezneme další novinky. Tablet je o 33 % štíhlejší oproti původnímu iPadu, jeho hloubka je příjemných 8,8 mm (původní iPad byl "tlustý" 13,4 mm). To, že se jedná opravdu o střízlíka, potvrzuje i nízká hmotnost 601 gramů (oproti 730 gramům u předchozího iPadu). Tenčí tělo se ale neodrazilo na výdrži a výrobce stále avizuje pohotovostní výdrž až 10 hodin při prohlížení webových stránek skrze Wi-Fi.

V oblasti konektivity se o slovo hlásí multimediální konektor HDMI, díky kterému bude možné přehrávat videa i ve Full HD rozlišení. Novinka na trh vstoupí spolu s nejnovější verzí systému iOS 4.3, který bude zanedlouho také představený.

Další novinkou je nové příslušenství Smart Cover, takzvaný chytrý kryt, který plní dvě funkce. První obligátní funkcí je ochrana samotného zařízení, druhou funkcí díky své skladnosti a následného složení, může posloužit jako stojánek.

Nové příslušenství Smart Cover

Bohužel ani u nového iPadu se nedočkáme standardizovaného konektoru MicroUSB, nýbrž stále 30-pinového konektoru. Koneckonců Apple by si tím podřezával větev sám pod sebou. Veškeré příslušenství by se náhle stalo nekompatibilní. A to není styl Applu.

Nový iPad 2 bude distribuován opět ve dvou verzích lišících se dle bezdrátové konektivity. Varianta pouze s Wi-Fi bude startovat na 499 dolarech, s 3G modulem pak na 629. Obě varianty pak bude možné možné pořídit i s různě velkou pamětí – 16, 32 a 64 GB. Vstoupit do prodeje by měl již 11. března a to v USA, Austrálii, Velké Británii, Německu, Francii a Japonsku. Další země by se měly dočkat 25. března.

Článek průběžně aktualizujeme! Zůstaňte s námi.

Technické parametry Apple iPad 2

Kompletní specifikace
Konstrukce241,2 × 185,7 × 8,8 mm, 613 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 9,7" (1 024 × 768 px)
Fotoaparát0,4 Mpx (960 × 720), , video: 1 280 × 1 024 px, 30 FPS
ChipsetApple A5, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX535
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2011, 9 999 Kč

Zdroje: engadget.com, apple.com

Diskuze ke článku
RS
Ten kryt je blbost a zároveň super. Asi si to koupím.
amour
0,7 megapixelu...ježiši to je sračka...tak honem utíkejte a kupujte

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze