Zkušenosti z používání iOS 5.1: přináší nějaké problémy?

23

Váháte stále s aktualizací na iOS 5.1? Pak hlavně právě pro vás je dnešní článek, kde jsme shrnuli naše zkušenosti s touto nejnovější verzí iOS. Zároveň se i podíváme, s jakými nejčastějšími problémy se potýkají uživatelé v souvislosti s iOS 5.1.

Před nedávnem jsme vás v aktualitě seznámili s hlavními novinkami u nové verze operačního systému iOS 5.1 pro iPhone a iPad. Samozřejmě jsme si tuto aktualizaci také stáhli a přinášíme vám pár postřehů po několika dnech používání.

První novinkou, na kterou narazíte hned po zapnutí, je změna v odemykací obrazovce. Vedle posuvníku pro odemknutí je ikonka pro rychlé spuštění fotoaparátu. Zde se Apple patrně inspiroval u Androidu, který toto též ve své poslední verzi Ice Cream Sandwich umí. Záměrně nepíši že je to tlačítko, protože to tlačítko opravdu není, nesnažte se ho mačkat. Fotoaparát aktivujete dotykem na tuto ikonu a současným posunem prstu směrem nahoru.

Ne všem uživatelů se tato změna líbí. Toto tlačítko totiž "kazí" jinak souměrnou odemykací obrazovku. Nebylo by špatné, kdyby v nastavení bylo toto možné vypnout.

Znatelně lepší je i výdrž baterie, poznají to nejvíce majitelé iPhone 4S, ale i na našem iPhone 4 je vyšší výdrž jasně znát. Subjektivně bych zlepšení odhadnul tak o 20 procent.

Při přehrávání videa reaguje mnohem lépe posuvník pro přetáčení,. Zatímco dříve ho bylo docela obtížné stisknout posunout, nyní to jde bez problémů.

Majitelé iPhone 4S uvítají možnost vypnout používání 3G sítí, což se kladně projeví na výdrži baterie.

Podívali jsme se dále do diskusního fóra na stránkách Apple, které je věnované iPhone, abychom se podívali, s čím mají uživatelé ohledně iOS 5.1 největší problémy:

  • Při pokusu o zahájení aktualizace dojde k chybě - internetový provider, přes kterého jste připojeni, nemá patrně aktuální záznamy DNS serverů, které neznají adresu aktualizačního serveru. Stačí když si ve vašem počítači nebo routeru změníte adresy DNS serverů na jiné, poté vám již aktualizace projde. Máme vyzkoušené například DNS servery od Google, jejich adresy najdete zde.
  • Nefunguje tlačítko fotoaparátu na zamykací obrazovce - v předchozí verzi iOS se tlačítko fotoaparátu objevilo na zamykací obrazovce až po dvojitém stisku home tlačítka, od verze iOS 5.1 je přítomno stále. Rozdíl v jeho použití je ale ten, že ho už nemačkáte, ale musíte se ho dotknout a pak posunout prst směrem nahoru, čímž se fotoaparát aktivuje.
  • Po aktualizaci nerozpozná iPhone SIM kartu - stejný problém se vyskytl už v minulosti při aktualizaci na iOS 5. Někteří uživatelé většinou stejného operátora měli problémy s tím, že iPhone náhle nerozpoznal SIM kartu. Nyní zdá se tento problém pokračuje, zkušenost s tím má i jeden z našich čtenářů, který nám tento problém v diskusi potvrdil. Řešením byla výměna SIM karty u operátora. Je pravděpodobné, že se potíže týkají pouze starších SIM karet, které byly na velikost microSIM ořezány.
  • Nižší hlasitost vyzvánění - mnoho uživatelů zpozorovalo, že iPhone najednou nevyzvání tak hlasitě, jako dříve, i když v nastavení mají hlasitost na maximum. Někomu pomohlo vyresetovat všechna nastavení (Nastavení / Obecné / Obnovit / Obnovit všechna nastavení) , někomu však ne. Je zajímavé že se to týká pouze vyzvánění, a ne zvuku při přehrávání hudby nebo zvuku v aplikacích.
  • Přestalo fungovat iMessage - řešení je jednoduché, vypněte a pak zase zapněte iMessage v Nastavení.
  • Při příchozím hovoru nebo SMS blikne blesk u fotoaparátu - pokud vám toto nevyhovuje, vypněte si tuto funkci v Nastavení > Obecné > Zpřístupnění > Výstrahy bleskem LED.

Jak vidíte, nejde o žádné zásadní chyby, mnoho z dotazů na fóru pramení pouze z neznalosti uživatelů (nechtělo se mi věřit, jak často se opakoval dotaz na nefunkčnost tlačítka fotoaparátu). Pokud jste tedy iOS 5.1 ještě neinstalovali a čekali jste na zkušenosti jiných uživatelů, potom už čekat nemusíte. Aktualizaci můžete bez obav provést, žádné problémy nepřináší.

Máte-li iPhone nebo iPad, přešli jste už na iOS 5.1? Co vás nejvíce potěšilo a co naopak zklamalo? Zlepšila se vám výdrž baterie?

Diskuze ke článku
Arnold
To tlačítko fotoaparátu nějak nechápu, lepší bylo když stačilo jen máčknout. Jakou to má vlastně výhodu, to že místo stisknutí tlačítka vyjedu lištou nahoru ? Jinak baterii potvrzuji, nárůst tak o 20-30 procent s obledem na nastavení telefonu.
Arnold
A měl bych dotaz pro iphonysty, nevíte jak se vyhnout máčkání home button tlačítka ? Třeba nastavením nějakého gesta, přes nějakou aplikaci nebo něco takového. Prostě jak to obcházet ?
vix
Zephyr je luxusní:)
mikilis
co mám dělat když nechci aktualizovat na 5.1 a u ikonky nastaveni se mi pořád zobrazuje připomínka(nechci aby tam byla připomínka)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze