BlackBerry PlayBook: nový špičkový tablet s 1 GHz dvoujádrem

4

Dnes začala konference RIM, nazývaná DevCon10, v kalifornském San Franciscu. Všichni si od této konference mnoho slibovali a jedna z očekávaných novinek se na světlo světa opravdu dostala. Je jí tablet se jménem BlackBerryŸ PlayBook. Jeho specifikace jsou naprosto úžasné.

Nový BlackBerry PlayBook se podle hardwarových specifikací stává nejvýkonnějším zařízením tohoto typu na světě. Však uznejte sami. Do těla s rozměry 130 x 193 x 10 mm a s hmotností 400 g RIM dokázal nacpat výbavu, za kterou by se nemusel stydět kdejaký netbook. Přední straně dominuje 7" dotykový displej s rozlišením 1024x600 (WSVGA). Dotyková vrstva je kapacitní a displej podporuje multitouch.


BlackBerry PlayBook - král tabletů

Určitě Vás napadne, jaký OS RIM do tabletu použil. Nejedná se však o nejnovější BlackBerry 6, nýbrž o speciální OS vyvinutý společností QNX s názvem BlackBerry Tablet OS a jeho hlavní vlastností je symetrický multiprocesing. Co tento jazykolam znamená? Znamená to, že se systémovými datovými strukturami může pracovat více procesorů. Více procesorů? Ano, a to konkrétně 2! Nový BlackBerry PlayBook totiž pohání dvoujádrový procesor ARM Cortex A9 s taktem 1 GHz na každém jádru, takže o výkon se bát nemusíme. A strach nám ještě více zažene paměť RAM. Ta totiž činí rovných 1 GB a tyto hardwarové parametry tak na papíře katapultují PlayBook na trůn mezi tablety, co se výkonu týče.

Dále na těle najdeme hned 2 čočky fotoaparátů. Zadní fotoaparát nabízí rozlišení 5 Mpx a přední 3 Mpx. Oba pak dovedou nahrávat video v rozlišení HD 1080p. A jestliže ho PlayBook umí nahrávat, umí ho také přehrávat. Konkrétně dovede přehrávat videa ve formátech H.264, MPEG, DivX a WMV ve kvalitě HD 1080p a audio ve formátech MP3, AAC a WMA. Nový operační systém se také pyšní otevřenou flexibilní aplikační platformou s podporou HTML5, Adobe Flash Player 10.1, Adobe Mobile AIR, Adobe Reader, POSIX, OpenGL a technologií Java. Skvělou výbavu doplňuje dále sada konektorů. Ta obsahuje microHDMI, microUSB a konektor pro nabíjení.

Nový tablet BlackBerry PlayBook bude k dostání v na začátku roku 2011 v USA, ve zbytku světa pak ve druhém čtvrtletí téhož roku. Cena je zatím neznámá.

Oficiální stránky BlackBerry PlayBook jsou: www.blackberry.com/playbook

Technické parametry

Rozměry, hmotnost 130 x 193 x 10 mm, 400 g
Konstrukce klasická, dotykový displej
Barevné provedení černé
Sítě RIM v budoucnosti plánuje uvedení 3G a 4G verze.
Displej 7" kapacitní displej, multitouch, rozlišení 1024x600 (WSVGA)
Procesor ARM Cortex A9 dual-core 1 GHz
Paměť 16 a 32 GB vnitřní paměť, 1 GB RAM
Otevřený operační systém ano / BlackBerry Tablet OS
Organizační funkce Výbavá nového OS zatím není známá
Multimédia audio (MP3, AAC, WMA), video (1080p HD Video, H.264, MPEG, DivX, WMV)
Fotoaparát Zadní kamera: 5 Mpx, možnost nahrávání HD 1080p videa Přední kamera: 3 Mpx, možnost nahrávání HD 1080p videa
GPS navigace ?
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.1 (EDR)
Wi-Fi (802,11 b/g/n), v budoucnu naplánovaná verze s 3G a 4G
Baterie a výdrž Zatím neznámá
Cena a dostupnost Q1 2011 v USA, Q2 ve zbytku světa. Cena zatím neznámá.
Diskuze ke článku
Martin
Opravte si prosim linku na oficialne stranky na konci clanku.
Vojta Dajlekorej
Zajímavé, že odkaz nefunguje. Přitom když tuto adresu napíšete přímo, tak Vás to přesměruje. Každopádně je to opraveno, díky za upozornění :)
Verda
Procesor je NVidia Tegra2, to máte taky špatně.
Vojta Dalekorej
NVidia Tegra 2 je čipset, který obsahuje procesor ARM Cortex A9. Ovšem potvrzené jsou pouze informace o procesoru, zda se jedná o čipset NVidia Tegra 2 nebo 3 je zatím neznámé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze