Apple aplikace týdne: Snapseed

2

V dnešní době existuje nespočet foto editorů pro iPhone, které nějakým způsobem umí upravovat a vylepšovat fotografie. Často od lidí slýchám, že se v té záplavě aplikací již neorientují. Přitom většinou potřebují jen obyčejný editor, který umí pracovat se základními fotografickými parametry či efekty. Každá fotografie si totiž po právu zaslouží svoji pozornost a málokdy se bez následné editace obejdeme.

Každý iPhone fotograf přitom používá jiné aplikace. Někdo si potrpí na designovém a přehledném prostředí, jiní zase potřebují pokročilejší editor a jsou zde i uživatelé, kteří si vystačí s nativní úpravou v samotném iOS systému. Osobně spíše preferuji aplikace třetích stran, které mají za sebou nějakou historii a vývoj.

Snapseed

Patrně nejznámější a nejrozšířenější editor mezi mobilními fotografy je Snapseed. Ten si prošel velkým vývojem. Na počátku byla společnost Nik Software. Po dvou letech však přišel velký průlom a Snapssed odkoupil Google. Podle mnoha fotografů to jde od té doby se Snapseedem z kopce, a to po všech stránkách. Lidé si stěžují na zvláštní grafické prostředí, které dříve bylo bezkonkurenční a je zřejmé, že u Snapseedu se inspirovaly i ostatní firmy.

Snapseed – Apple aplikace týdne

Každopádně Snapseed nabízí plnohodnotný editační nástroj, který si poradí i s náročnějšími úpravami. Aplikace je celkově velmi intuitivní a kompletně v české lokalizaci. Po první spuštění stačí jen povolit přístup do galerie, vybrat nějaký snímek a můžete se směle pustit do úprav.

Snapseed

Hlavní nabídka Snapseedu je rozdělena na dvě pomyslné sekce. V té horní se nachází všechny editační nástroje a dole naopak sady různých filtrů, se kterými můžete libovolně experimentovat. Pokud zvolíte jakýkoliv nástroj, můžete si všimnout, že samotné úpravy probíhají pomocí tažení prstu po displeji, přičemž pohybem doprava a doleva provádíte úpravy a swipnutím nahoru a dolů si vybíráte nové editační možnosti.

Snapseed

Když to vezmu konkrétně, tak u doladění mohu upravovat například jas, celkovou atmosféru, kontrast, stíny, světla či teplotu barev. Jakmile kliknu na tlačítko uložit, vždy mě aplikace ukáže aktuální stav, přičemž je praktické, že mi Snapseed ukáže nejen histogram, ale i historii všech úprav. Tu lze nalézt v pravém horním rohu pod nějakou číslicí a zpětně si mohu prohlédnout, jak probíhaly jednotlivé úpravy.

Snapseed

Mezi nástroji nechybí ani základní oříznutí, vinětace, štětec nebo detaily. Naopak u filtrů mohu vybírat z široké škály různě zaměřených možností. Velmi oblíbené je například HDR, tedy drama či experimentování se starou klasikou v podobě černobílé barvy a zrna. Vždy platí pravidlo, že uměleckému potenciálu se meze nekladou, ale pamatujte také na to, že nic se nemá přehánět.

Snapseed

Jakmile jste s výslednými úpravami spokojeni, můžete fotografii exportovat, sdílet na sociální sítě či pokračovat v úpravách v dalších aplikací. Snapseed samozřejmě nabízí mnohem více uživatelských vychytávek a nastavení, včetně různých intenzit a retušování. Výhodou je také to, že je v obchodech App Store a Google Play ke stažení zdarma, takže vřele ho doporučuji vyzkoušet.

Stáhnout Snapseed

Google Play App Store

Diskuze ke článku
Lukáš
Na fotky prakticky nic jiného nepoužívám. Jedna z aplikací od googlu která nesmí chybět v telefonu.
ANO
"Každý iPhone fotograf přitom používá jiné aplikace." ...... iphone fotograf:o)))))))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze