Apple aplikace týdne: Hipstamatic a Oggl

2

Legenda mezi foto aplikacemi a editory. Hipstamatic lze přirovnat v oblasti iPhone fotografie k Pulp Fiction mezi filmy. Snad každý slavný iPhone fotograf začínal u této aplikace. Hipstamatic přinesl revoluci v podobě fotografických filtrů a způsobů, jakým se díváme na fotografování iPhonem. Hipstamatic tak po právu náleží mezi vůbec nejlepší aplikace v takzvaném žánru iPhoneography.

Hipstamatic a Oggl – Apple aplikace týdne

Hipstamatic sám o sobě není až tak editor, jako spíše aplikace, kterou lze fotky pořizovat. Pokud patříte mezi fanoušky staré fotografie, takzvaných lomosnímků, tedy fotografií pořízených obskurními fotoaparáty na klasický film, pak zbystřete.

Hipstamatic

Aplikace spatřila světlo světa již v roce 2012 a za tu dobu ušla neuvěřitelný kus cesty. Nejen, že zažila několik redesignů, ale její funkce a především pak nabídka objektivů se neuvěřitelně rozrostla. Principem Hipstamaticu je totiž trojkombinace tvořená filmem, bleskem a objektivem, které si uživatel různě skládá dohromady. Díky tomu vznikají stále nové a neotřelé snímky.

Hipstamatic foto

Hipstamatic je naprogramován a chová se tak, jako byste v ruce drželi fotoaparát, ve kterém můžete ihned měnit materiál. V samotné aplikace se pak nachází i speciální obchod, kde si můžete dokupovat různé balíčky, které jsou nějak tematicky zaměřeny, například na slavná města, fotografy či známé a staré fotoaparáty.

Hipstamatic Case

Stáhnout HIPSTAMATIC Camera

App Store

Svým pojetím je Hipstamatic hipsterská aplikace, ve které nejenže vytváříte roztodivné snímky, ale i váš iPhone během focení vypadá jako zadní část starého fotoaparátu. V rámci tohoto pohledu je ve středu fotoaparátu zobrazen hledáček, spoušť (žluté kolečko), dále náhled, jaký film je založen a možnost aktivace blesku. Tlačítko vlevo dole zpřístupní galerii již vyfocených snímků, tlačítko vpravo dole změní pohled na fotoaparát klasicky zepředu.

Oggl

Hipstamatic má také vlastní galerii vytvořených snímků, které můžete dál exportovat a lehce upravovat. K Hipstamaticu rovněž neodmyslitelně patří i dceřiná aplikace Oggl, tedy taková malá sociální síť, ve které rovněž můžete používat filtry a objektivy z Hipstamaticu, tedy i fotografovat. Výhodou této aplikace je především to, že je v App Store dostupná zcela zdarma a pokud chcete vyzkoušet fotografování s Hipstamaticem, tak doporučuji stáhnout právě Oggl.

Stáhnout Oggl

App Store (zdarma)

Pokud se vám zalíbí, můžete následně zainvestovat 2.99 € do nákupu Hipstamaticu. K nákupu obdržíte i základní balíček objektivů, filtrů a blesků. Další obskurní fotoaparáty si pak musíte dokupovat v rámci in – app nákupů, přičemž často se stává, že přichází různé slevové akce či balíčky zdarma. Obchod Hipstamaticu je opravdu rozsáhlý a velmi podrobný. U každého filtru totiž i vidíte, jak vaše fotky budou přibližně vypadat.

Snap Magazine

Rovněž doporučuji mrknout do App Storu a stánout si zdarma časopis Snap Magazine, který vytváří přímo vývojáři a tvůrci Hipstamaticu. Každé číslo je různě tematicky zaměřeno a pokud to s žánrem iPhone fotografie myslíte vážně, načerpáte zde spousty inspirace a zajímavých rad, včetně kvalitních rozhovorů a poutavých snímků vytvořených právě pomocí Hipstamaticu. Přeji dobré světlo a vnímavé fotografické oko.

Stáhnout Snap Magazine

App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
FILIPSN007
Pokud to myslíte s focením trochu vážně tak aplikaci PureShot, a pokud chcete i solidně upravovat tak Pixelmator. ;)
blend raji
blend raji
Občas nevím jestli je ta aplikace tak dobrá nebo někdo tak dobře zaplatil..aby se psalo ale pokud chce novinář dělat dobré články a prodávat dobře reklamu musí psát objektivně..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze