Apple akademie: jak prodloužit výdrž iPhonu?

30

iPhone je, podobně jako další moderní smartphony, mimořádně výkonný a chytrý. Inteligentní funkce ovšem často vyžadují využívání různých senzorů, připojení k internetu i třeba zjišťování polohy, což je náročné na energii a uživatel brzy zjistí, že za výkon a funkčnost smartphonu platíme svou cenu – telefony musíme prakticky denně nabíjet.

V rámci dalšího dílu Apple akademie vám proto přinášíme několik tipů, jak baterii iPhonu šetřit a na co si dát pozor, abyste svůj telefon nevybíjeli zbytečně. Rozhodně se nemusíte řídit všemi tipy. Šetření energií samozřejmě přináší kompromisy v oblasti funkčnosti zařízení. Vyberte si tedy ty postupy, které vám osobně dávají smysl a neudělají z vašeho iPhonu hloupé těžítko.

Odhalte případného zabijáka baterie

Pokud se vám iPhone vybíjí rychleji, než je zdrávo, je dobré ověřit, zda za úbytkem baterie nestojí nějaká konkrétní aplikace. Jednak existují aplikace, které jsou o mnoho nenasytnější než jiné (např. Facebook či náročné 3D hry), a také se může stát, že je v jedné z aplikací chyba (tzv. bug), jež za vybíjením stojí. Takový bug může zacyklit procesy odehrávající se v aplikaci a tím telefon kontinuálně vybíjet.

Apple akademie 1

Existuje naštěstí velice snadný způsob, jak konkrétního žrouta energie odhalit. Stačí zajít do Nastavení a vybrat nabídku Baterie. Po chvilce uvidíte seznam aplikací seřazených dle spotřeby energie, přičemž je možné vyvolat seznam vztahující se k posledním 24 hodinám i k poslednímu týdnu. Klepnutím na ikonku hodin lze navíc zobrazit i údaj, kolik minut konkrétní aplikace běžela na obrazovce telefonu a kolik na pozadí.

Případnou chybu aplikace a její zacyklení na pozadí odhalíte rovněž snadno. Sjeďte na stejné obrazovce až dolů pod seznam aplikací a naleznete údaje zaznamenávané od posledního úplného nabíjení, které vyjadřují čas využití zařízení a čas, po který je v pohotovosti. Pokud by se některá z aplikací zacyklila a běžela by na pozadí, oba údaje by se shodovaly. Pokud je mezi časem využití a pohotovosti rozdíl, znamená to, že zařízení v okamžicích vaší nečinnosti v klidu „odpočívá“.

Za velkou spotřebou často stojí aplikace sociálních sítí, obzvláště pak Facebook. Pokud tedy chcete ušetřit energii svého telefonu, zvažte využívání mobilního webu, který při používání není tak příjemný jako nativní aplikace, ale svou úlohu splní a spotřebu má výrazně nižší. Ikonku odkazující na webovou stránku navíc snadno dostanete i na domovskou obrazovku telefonu a je shodná s tou, která patří aplikaci.

Apple akademie 2

Vypněte nepotřebná upozornění a aktualizace na pozadí

Hodně energie váš telefon stojí notifikace. Ideální je protopovolit upozornění jen u aplikací, kde to je skutečně nutné a žádoucí. V iOS je naštěstí velice snadné upozornění spravovat, a to v Nastavení v sekci Oznámení.

Jednou z aplikací, která člověka obvykle upozorňuje s vysokou kadencí, je mailový klient. Pokud používáte systémovou aplikaci Mail, energii můžete uspořit vypnutím tzv. push notifikací a nastavením vyzvedávání pošty v nastaveném časovém intervalu. Telefon v takovém případě nemusí být pořád ve střehu, kdy přijde nová zpráva, ale „sáhne“ si pro novou poštu vždy jen po nastaveném čase. Čím je časový interval delší, tím pro výdrž telefonu lépe. Vůbec nejúspornější je pak ruční vyzvedávání, kdy se nová pošta stáhne pouze v momentu, kdy sami zapnete aplikaci. Pro nastavení výše popsaného vyzvedávání mailů navštivte v Nastavení sekci Pošta –> Účty a volbu Vyzvedávání dat.

Apple akademie 3

Jedna z chytrých funkcí iOS spočívá v tom, že systém odhaluje návyky uživatelů a na základě toho na pozadí aktualizuje aplikace tak, aby byly připravené, když je uživatel chce využit. Pokud si tedy například ráno pravidelně prohlížíte sociální sítě, telefon vám včas načte nové příspěvky, aby na vás při otevření příslušné sociální aplikace již čekaly. Tato funkce samozřejmě také spotřebuje nějakou tu energii a možná stojí za to, navštívit její nastavení.

V sekci Obecné naleznete volbu Aktualizace aplikací na pozadí, kde můžete tuto funkci povolovat i zakazovat, a to jak jednotlivým aplikacím, tak i hromadně.

Pozor na konektivitu zařízení

Dnešní chytré telefony disponují širokou konektivitou a technologiemi pro bezdrátový přenos dat. Ať už se bavíme o Bluetooth, Wi-Fi, GPS atd., všechny bezdrátové přenosy stojí zařízení nemálo energie. Chcete-li tedy šetřit baterii, povypínejte vše, bez čeho se v danou chvíli obejdete.

Apple akademie 4

Prvním a nejsnazším krokem je vypínat Bluetooth a Wi-Fi, když je zrovna nevyužíváte. Zvláštní pozor si dejte na to, abyste zbytečně neměli zapnutý osobní Wi-Fi hotspot. Energii lze uspořit i tím, že budete vypínat tzv. AirDrop (bezdrátový protokol pro přenos souborů mezi zařízeními v rámci ekosystému Applu). Bluetooth, Wi-Fi i právě AirDrop můžete snadno vypnout v Ovládacím centru iPhonu, které vysunete švihnutím prstu z dolní části obrazovky nahoru.

Samostatnou kapitolou je GPS. Služby využívající vaší polohu jsou na energii velice náročné, což poznáte například v momentě, kdy si v autě spustíte na telefonu navigaci. S vaší polohou ovšem nenakládá jen navigace, kde je to nezbytné, ale celá řada dalších aplikací. Je proto dobré mít pod kontrolou, které aplikace to jsou a zda je jejich přístup k poloze skutečně potřeba. V Nastavení naštěstí stačí navštívit sekci Soukromí a vybrat hned první položku Pohybové služby. Zde lze opět snadno povolovat a zakazovat přístup k poloze jednotlivým aplikacím a dokonce i systémovým službám.

Apple akademie 5

V nastavení soukromí stojí za pozornost také položka Pohyb a kondice. iPhone umí za pomoci pohybových čidel sledovat, jakou vzdálenost denně nachodíte či kolik vystoupáte pater. Vypnutím funkce o tyto zajímavé statistiky přijdete, ale jistě ušetříte trochu energie.

Displej je také žrout

Mnoho energie spotřebovává samozřejmě také displej jakéhokoli zařízení. Výdrž baterie se tedy dá prodloužit i tím, že stáhnete jas. Výhodné je zapnout si automatický jas, díky čemuž si iPhone na základě okolního světla sám reguluje intenzitu podsvícení displeje, jak je potřeba. Dobré pak samozřejmě je nesvítit displejem nazdařbůh, čemuž napomůže nastavení automatického uzamčení zařízení s co nejkratším intervalem. Příslušné nastavené najdete v sekci Zobrazení a jas –> Uzamčení.

Apple akademie 6

Nějakou tu energii pak uspoříte rovněž tím, že nebudete využívat dynamické tapety a vypnete tzv. paralaxní efekt, při kterém ikony „plují“ po tapetě na základě toho, jak nakláníte zařízení. K této volbě se v Nastavení dostanete skrze nabídku Obecné –> Zpřístupnění –> Omezit pohyb a zde přepnete vypínač právě u volby omezení pohybu.

Využívejte úsporných opatření zabudovaných v iOS

Operační systém iOS a jeho systémový prohlížeč Safari umožňuje využívat tzv. blokátory obsahu. Jedná se o aplikace, které na webových stránkách umožňují softwarově blokovat reklamu, různé sledovače a skripty třetích stran.

Ponecháme-li stranou etickou stránku věci, kdy blokátory obsahu značně komplikují živobytí vydavatelům závislým na ziscích z reklamy, energeticky jsou krokem správným směrem. Díky aplikacím jako 1Blocker, Crystal, Purify či třeba mému oblíbenému Firefox Focus se vyhnete načítání reklam a zablokujete sledovací skripty, čímž budete šetřit baterii i mobilní data.

Apple akademie 7

Druhým systémovým prvkem pro úsporu energie je tzv. „Režim nízké spotřeby“. Tento režim se vám sám nabídne, pokud se vaše baterie vybije pod 20 %. Lze ho ale zapnout i manuálně, a to v sekci Baterie, o které již byla řeč. Když je režim zapnutý, zařízení se obecně chová úsporněji, takže je omezeno vyzvedávání pošty, vypnuty aktualizace aplikací na pozadí a automatická stahování či třeba omezeny některé vizuální efekty. Jakmile telefon dobijete, úsporný režim se vypne, aby telefon opět fungoval plnohodnotně.

Nezavírejte aplikace manuálně

Ač je to praktika nesmyslná, stalo se pravidlem, že uživatelé iOS zařízení manuálně zavírají všechny aplikace, které na jejich iPhonu či iPadu běží. Žijí totiž v domnění, že jim dvojí stisk tlačítka Home a ruční zavření aplikací přinese vyšší výdrž baterie či lepší výkon zařízení. Jenže opak je pravdou.

Jakmile aplikaci zavřete tlačítkem Home, již neběží na pozadí a není potřeba dále se o ni starat. Systém iOS ji zmrazí a uloží si ji do paměti. „Tvrdým“ ukončením aplikace ji zcela vymažete z paměti RAM, takže při příštím spuštění se vše musí načíst znovu. Tento proces odstraňování a opětovného načítání je ve skutečnosti náročnější, než kdybyste nechali aplikaci být. iOS je navržen tak, aby byl z uživatelského hlediska co nejjednodušší, takže když systém potřebuje víc operační paměti, sám ukončí nejstarší otevřenou aplikaci a paměť si uvolní.

Apple akademie 8

Pozor na verzi systému

Chcete-li docílit optimální výdrže baterie, používejte pokud možno aktuální verzi operačního systému. Energetická efektivita je jedním z aspektů, na kterém se tvůrci operačního systému snaží neustále pracovat, takže je slušná šance, že nová verze bude vždy alespoň o malinko úspornější. Negativní vliv na výdrž baterie ale naopak mohou mít betaverze chystaných verzí systému, které ještě nejsou plně odladěné.

Diskuze ke článku
HTC Jyrka
Tak abych nebyl jen do počtu..
Apple akademie: jak prodloužit výdrž iPhonu? Kupte si Windows Phone.
Strášce Galaxyje
Nebylo by jednodušší pořídit si Android než se patlat s tímhle vším a pak stejně někde prosit o nabíječku jako bezdomovec o pár drobných?
Zaklinac
Náhodou, veľmi prehľadný a užitočný článok.
Palec hore.
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 25. 3. 2017 21:24
A zase niekto si dá námahu napísať článok o tom ako sa dá nastaviť telefón s iOS tak aby sa predĺžila výdrž teda dobre mienená rada. Diskusia ? Hate a urážky. Miesto toho aby tu bolo napísané napr. ďalší spôsob alebo nejaké otázky k téme či postrehy je tu len flame.
Asi by bolo najlepšie tie diskusie vôbec neotvárať

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze