Android aplikace týdne: Google Arts & Culture

Za posledních pár let si Google rozšířil své portfolio aplikací, jak jen to bylo možné, a zabrousil tak do všech možných odvětví, ať už jsou to komunikace, překladatelství, navigace nebo třeba i taková virtuální realita. To však asi stále nestačí, a proto se Google s jednou ze svých nejnovějších aplikací vrhl i na umění. Tak vznikla dnešní zajímavá aplikace Arts & Culture.

Díky ní můžete mít přímo ve vaší ruce umělecká díla z více jak tisíce muzeí ze 70 zemí světa. Nenajdete tu však jen obrázky a tuny nudného textu. Aplikace má v sobě velmi chytré vyhledávání, takže si můžete nechat najít cokoliv podle určitých klíčových slov či dokonce i barvy a problém není si ani nechat zobrazit, jak se autorova tvorba postupem času vyvíjela.

Google Arts & Culture – Android aplikace týdne

Ono vyhledávání probíhá podobně jako v Google Fotkách. Stačí tedy napsat třeba „stůl“ a hned se vám v databázi najdou všechna díla, na kterých se stůl vyskytuje. A pokud vás zajímá nějaký konkrétní autor, není nic lehčího, než si ho najít a vidět krásný chronologický přehled jeho děl. Můžete tak například vidět, jak se vyvíjely obrazy Van Gogha z ponurých na živé a zářivé. A klepnout lze i na filtrování dle barev a nechat si zobrazit, jak využíval zelenou třeba takový Da Vinci, nebo se můžete podívat na souhrn všech obrazů s výrazným modrým motivem.

Google Arts & Culture

Zaujmout vás může i podpora Google Cardboard, takže pokud vlastníte brýle pro virtuální realitu, můžete absolvovat 360° virtuální prohlídku nějakého muzea či jiné památky. Není tedy problém se za účelem obdivu pouličního umění nechat provést Římem či se podívat do Diova chrámu v Řecku. Pokud však VR brýle nevlastníte, je možné si tyto prohlídky vyzkoušet i v režimu podobném Street View z Google Map, kdy se pohybujete v prostředí pomocí klepání na displej.

Google Arts & Culture

Aplikace se dá prozkoumávat podle spousty kategorií. Na Domovské stránce najdete nejnovější a nejzajímavější zprávy a příspěvky, v kolence Partneři zase veškerá muzea a galerie, která aplikaci podporují a přispívají svými exponáty. V Projektech se ukrývají všechny nejnovější virtuální výstavy a prohlídky na určité téma, jako je třeba výstava o Americké revoluci či prohlídka Bílého domu.

Všechna umělecká díla si lze nechat zobrazit podle umělců, nosného média (papír, kovy, plátno, …), uměleckého směru, historických událostí, během kterých vznikly, osobností, se kterými jsou spjaty, či jednoduše podle místa, kde vznikla. To vše lze i dál po tapnutí na jednu z kategorií řadit dle abecedy nebo času vytvoření a barvy.

Google Arts & Culture

Pomoci může aplikace i přímo v nějakém muzeu, kdy stačí kamerou telefonu namířit na nějaký obraz a aplikace jej ihned identifikuje a dá vám o něm veškeré dostupné informace. Tato funkce ovšem zatím bohužel funguje pouze ve třech galeriích: v Londýně, Sydney a Washingtonu DC.

V aplikaci můžete samozřejmě najít i informace o všech dostupných muzeích a zjistit si, jaké výstavy tam právě probíhají, návštěvní hodiny a mnohé další. Pokud vás aplikace zaujala, je Google Arts & Culture k dispozici jak pro Android, tak i iOS, a to zcela zdarma.

Stáhnout Google Arts & Culture

Google Play App Store

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze