7 věcí, na které jste v mobilech už zapomněli

15
7 věcí, na které jste v mobilech už zapomněli

Čas chvátá prudce kupředu a co je dnes nové a moderní, může brzy upadnout v zapomnění, jako tyto technologie. Mnohé z nich však pomohly nastavit směrování světa mobilů.

Externí antény

Už od objevu rádiových vln platila rovnice, že komunikační zařízení rovná se anténa. Antény začaly „zdobit“ střechy domů, neobešlo se bez ní žádné auto a stejně tak i první vysílačky a následně telefony.

Nokia 5110
Dokážete si představit podobný doplněk na dnešních telefonech?

I když byly antény pořád menší, i těch pár centimetrů navíc začalo představovat problém v době, kdy se telefony začaly zmenšovat na kapesní rozměry. Prvenství v tomto směru má málo známá německá firma Hagenuk se svým modelem Globalhandy, běžní uživatelé si spíše vzpomenou na Nokii 3310 a jak vedle ní najednou 5110 vypadala nemoderně.

WAP

Dnes už nikomu nepřijde divné, že si webové stránky prohlížíme v telefonu, tento způsob přístupu se dokonce stává převažující. Ale na konci devadesátých let dvacátého století to byl jen sen. Datové přenosy byly drahé a pomalé a i stolní počítače měly co dělat, aby zvládly internetové prohlížeče. A tak se zrodil WAP – sada protokolů pro přístup k internetu na slabých zařízeních.

Nokia 7110
I takový displej mohl sloužit k prohlížení internetu.

WAP se nikdy plně neprosadil, v cestě mu stála především vysoká cena – jak samotných přístrojů, tak datových přenosů. Důležitější ale je, že zde byla ukázána jasná cesta: mobily a internet patří dohromady.

Push to Talk

Mobily sice v mnohém nahradily krátkovlnné vysílačky, ale mnohdy je tato technologie z mnoha důvodů lepší. Nokii a Siemens proto napadlo, že by se mohla v telefonu objevit i jakási emulace této technologie. Možná si na ni vzpomenete jako na „Přepínám od Eurotelu“. Ovládání fungovalo stejně jako u vysílaček, stačilo tedy stisknout tlačítko, počkat a mluvit, zpráva pak běžela pomocí dat do telefonu příjemce, kde si ji mohl přehrát i se zpožděním.

Jako obvykle se pro tuto technologii stala smrtící trojkombinace vysokých cen, málo podporovaných přístrojů a rozvoje 3G sítí a na nich fungujících kecálků nejrůznějšího druhu.

DVB-H

Co takhle zkombinovat televizi a mobil? Dnes už to nikomu nepřijde zajímavé, protože si na svém smartphonu můžete sledovat nejenom aktuální vysílání českých stanic, ale prakticky libovolnou videotéku. Když ale ještě nebyly kapacity sítí na takové úrovni, vznikl dokonce speciální formát pozemního digitálního vysílání s přídomkem H, jako handheld.

Kidigi iDTV: televizní DVB-T tuner
Snaha propojit televizi a telefony mnohdy přinášela bizarní obrazy.

Nápad je to dobrý, ale přišel v poněkud nešťastnou dobu. V Česku jsme se tak dočkali testovacího vysílání, ale pak celá věc vyšuměla do ztracena.

Java aplikace

Vzpomeňte si začátek tohoto století. Telefony už byly tou dobou slušně vybavené, ale jejich možnosti byly jednou pro vždy dané. Pokud vám v nich něco důležitého scházelo, pak jste si mohli pomoci jenom přechodem na novější model. Tento nedostatek se snažila řešit podpora aplikací napsaných v Javě. Většinou šlo o hry, ale daly se najít i smysluplnější funkce. Osobně si pamatuji to nadšení, když se mi poprvé na telefonu podařilo rozběhat ICQ.

Různé aplikace na různých telefonech. Dnes to vypadá vtipně, kdysi to byl malý zázrak.

Problémy, které to provázely, však nebyly malé. Takto spuštěné aplikace byly pomalé, těžkopádné na ovládání, vysávaly baterii a vše korunovala špatná kompatibilita mezi různými telefony. Není proto divu, že pak Java aplikace vystřídaly otevřené operační systémy.

Symbian

A když už je řeč o operačních systémech, nemůžeme nevzpomenout na Symbian. Pro mnohé z nás to byl první kontakt se zařízením, které se označuje jako smartphone. Historie tohoto operačního systému však sahá mnohem dál, až do devadesátých let, kdy například poháněl kapesní počítače Psion.

MS Office pro Symbian Belle

Kombinace Nokia/Symbian pak po několik let znamenala neotřesitelný tandem, který táhl kupředu celý sektor. Nikdo z nás si tehdy nedokázal představit, že i toto jednou skončí. Pak ale Steve Jobs vyslovil magickou formulku „one more thing“ a zbytek už sami jistě znáte.

Mobilní Windows

Symbian nebyl první ani poslední operační systém, který skončil v propadlišti dějin. U Microsoftu je však s podivem, kolikrát se svou snahu o vliv v mobilním světě snažil obnovit, aby ji pak sám opět pohřbíval.

Tentokráte je to ale nejspíše definitivní a snad jen největší fanatici věří tomu, že se jednoho dne z ničeho nic objeví projekt Andromeda. Ale kdo ví, nikdy neříkej nikdy.

Diskuze ke článku
Nukie
No a já bych málem zapomněl na můj první "smartphone" Treo 270, který jsem koupil v roce 2002. Nádherné véčko s QWERTY klávesnicí, běžící na PalmOS, do kterého byla hromada aplikací. ICQ samozřejmě taky, nebo mnou více používané IRC. V kolébce pak fungoval jako GPRS modem. A netrvalo ani 5 let a byl tu první iPhone s horší funkčností ;)
Valentýn Prášek
Valentýn Prášek
Autor zřejmě netuší, že aplikace pro Android jsou programovány v Javě.
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Super článek, rád jsem zavzpomínal na má mladá léta.
mato
Jednalo sa o Nokia 3210, prvý mobil bez antény, ktorý sa stal mega populárny.

A s tými Java aplikáciami je to tiež nezmysel. Ich rýchlosť aj možnosti boli poplatné dobe a bol to veľký pokrok v mobilnom svete. A podobne aj dnes majú Android appky problémy s kompatibilitou práve vďaka obrovskej variabilite HW a SW.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze