5G se blíží, můžeme se těšit na rychlosti až 10 Gb/s

30

Operátoři nejen v Česku horečně budují sítě LTE tak, aby uspokojili stoupající nároky uživatelů po rychlém a spolehlivém mobilním internetu. Mezitím se ale pomalu rýsuje podoba dalšího výrazného kroku v mobilních sítích – 5G. Kdy se nového standardu dočkáme? Jak rychlé připojení nabídne a v jaké fázi vše nyní je? Prozradili nám to velcí hráči Ericsson a Huawei

Zatímco LTE je velkým tématem současnosti a většina uživatelů nyní používá svůj první telefon umožňující skutečně vysokorychlostní připojení k internetu, na pozadí se horečně připravuje nová generace sítí. Mnohem rychlejší, svižnější a schopná obsloužit násobky současného počtu zařízení. Ačkoliv se nám nyní mohou zdát parametry sítí LTE dostatečné, brzy již stačit nebudou.

Výrazně se rozšiřují služby streamování hudby a videa, které síť výrazně zatěžují. A co víc, i kvalita služeb se zvyšuje a lidé jsou zvyklí si i YouTube videa na mobilu pouštět v HD kvalitě. Kromě datově náročných služeb se do hry dostává i internet věcí, a to jsme jen na začátku. Podle Ericssonu se počet k síti připojených věcí oproti dnešku do roku 2020 zdvojnásobí, a to jsou zatím jen skromné odhady. Celkově by v roce 2020 mělo být k síti nějakým způsobem připojeno 50 miliard zařízení. Huawei je ve svých odhadech ještě ambicióznější a mluví o rovnou 100 miliardách připojených zařízení ve stejném roce. A všechna si řeknou o svůj díl dat. Mluví se o chytrých městech, propojených autonomních autech a mnoha dalších zařízení, které budou potřebovat rychlou a spolehlivou síť s ohromnou kapacitou a velmi nízkou odezvou. A to přesně má splnit 5G.

Ohromné rychlosti, nízká spotřeba

Největším marketingovým tahákem je rychlost 5G sítí, která by podle současných standardizačních návrhů měla dosahovat 10 Gb/s pro stahování dat. Zatím se tato rychlost může zdát doslova jako ze sci-fi filmu, ale stačí si představit několik desítek uživatelů sledující 4K videa na svých mobilech na zastávce při čekání na tramvaj a rázem se potřeba takové kapacity stává uvěřitelnější. Síťe 5G mají být postavené tak, aby dovolily uživateli pohodlně stáhnout 500 GB dat za měsíc. A že podobné rychlosti nejsou jen pohádkou dosvědčují i poslední testy Huawei, ve kterých se v praxi podařilo pomocí technologie spojování pásem Massive MIMO experimentálně dosáhnout rychlosti 13,8 Gb/s. Ericsson pak na MWC v Barceloně bez problému dosahoval rychlostí bezmála 6 Gb/s.

Není to však jen o rychlosti. Nejen vzájemně propojená autonomní auta jezdící vysokou rychlostí budou potřebovat nízkou odezvu. 5G by mělo doručit latenci kolem 1 ms, což je přibližně 20× méně, než dnes u moderních sítí. Inženýři však myslí i na to, aby naše zařízení neumřela po několika minutách stahování tak vysokou rychlostí. Spotřeba rádiové části zařízení má být totiž zhruba desetinová oproti LTE. A to už je znát.

Aby bylo možno dosahovat tak úžasných výkonů, měly by 5G sítě fungovat na mnohem vyšších frekvencích, například i 15 GHz místo dnešních 2,6 GHz u LTE. To ale zároveň znamená i výrazné zahuštění BTS stanicemi. Jak na to? Ericsson i Huawei na to jdou od lesa a vymýšlejí krásné BTS, které se maskují za něco jiného. Ericsson například ve spolupráci s Philipsem vyvíjí chytré městské lampy, které jsou zároveň základnovou stanicí.

Kdy se dočkáme 5G?

Teď si možná říkáte, že to všechno zní moc krásně, ale asi to je hudba dost vzdálené budoucnosti. Není. Už v příštím roce by měl být dokončen standardizační proces, což znamená, že se dodavatelé sítí mohou zaměřit na vývoj a testování finálního a konečného řešení. V roce 2018 mají začít první praktické testy a už za 5 let, tedy v roce 2020 má být hotovo.

Aby se tak stalo, probíhají nyní intenzivní standardizační procesy a všechny zúčastněné strany se snaží o to, aby se neopakovaly průšvihy s 3G a LTE, kdy vznikly tři, respektive 2 světové vzájemně nekompatibilní standardy. 5G by mělo být stejné pro celý svět a standard by měl být vytvořen skrze 3GPP fórum. Ve hře jsou ale obrovské peníze ve formě patentových práv a poplatků a jednotliví hráči na půdě fóra protlačují své řešení, za jehož využívání by museli ostatní platit.

Proto se nejvýznamnější hráči, mezi které Ericsson, Nokia a Huawei patří, snaží, aby právě jejich řešení bylo nejvíce vidět. Třeba Huawei investuje do 5G mezi lety 2013 a 2018 částku 600 milionů dolarů a speciálně 5G se věnuje 300 expertů v 9 vývojových centrech.

Svět před 5G

Příjmy operátorů se snižují, výdaje na budování sítí se zvyšují a je jasné, že výstavba 5G sítí nebude levnou záležitostí a zároveň už nyní je zřejmé, že LTE zanedlouho v některých oblastech nemusí stačit kvůli frekvenčním a kapacitním omezením.

Proto se začínají objevovat řešení nazývaná 4,5G nebo LTE evolution, které by zrychlila současné LTE a nevyžadovala by masivní investice operátorů. Konkrétní plány v toto oblasti prezentuje Huawei ve své centrále v čínském Shenzenu. 4,5G. Síť tohoto standardu by měla nabídnout rychlost až 1 Gb/s a odezvu 10 ms, což jsou sice hodnoty na hony vzdálené 5G, oproti současnému LTE jde ale o výrazný posun. Budoucnost však leží v 5G a nezbývá než doufat, že se už příští rok dočkáme jediného a konečného standardu, který umožní ve světě budoucnosti připojit ty desítky nových zařízení lačných po datech.

Diskuze ke článku
daniel
Podle mě je to už trochu přehnaný. A hlavně kolik bude stát měsíčně tarif až budu používat 5G?
Rob
A FUP giga....... a skláři nebudou mít co žrát.
Milhi
Přesně. Další nesmysl. Nejdříve udělejte pořádně 4G milí operátoři. Pak nastavte normální ceny a FUPy. A jestli se to podaří dotáhnout do konce pak se jděte podívat na 5G
Honza
Navrhuji těm našim třem dobytkům (O2, T-Mobe, Vodafone) po stavbě 5G uvalit FUP 10 - slovy deset Kilobajtů. Zloději. Kéž by tihle tři táhli odkud přišli. Měli by sedět za tu zlodějinu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze