5 praktických tipů, jak zlepšit vaše portrétní snímky focené mobilem

5 praktických tipů, jak zlepšit vaše portrétní snímky focené mobilem
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Při focení portrétů hraje důležitou roli správně vybrané pozadí, světlo i výraz ve tváři
  • Nezapomínejte ani na správné zaostření či ideální úroveň bokeh efektu

Focení portrétů se bezpochyby řadí k jedněm z nejpopulárnějších fotorežimů (nejen) u mobilních telefonů. Jak ale pořídit co nejlepší portrétní snímek bez profesionální techniky, kterou známe z klasických fotoaparátů?

Ačkoliv běžný smartphone nedisponuje výměnnými objektivy (Xiaomi však evidentně do budoucna hodlá tento koncept rozvíjet), a lze tak pracovat pouze s tím, co máme k dispozici v telefonu, existuje několik tipů, které mohou vaše snímky vylepšit.

Správně vybrané pozadí

Jedním z důležitých faktorů je výběr správného pozadí. Ačkoliv je při portrétu hlavní pozornost směřována právě na focený objekt (obvykle osobu, ale třeba i zvíře), hraje výběr správného pozadí velmi důležitou roli. To může totiž způsobit, že focený objekt krásně vynikne a dotvoří atmosféru snímku, nebo naopak příliš nezaujme. Vyvarujte se tak pozadí, která jsou vyloženě rušivá či esteticky nevzhledná. Experimentovat můžete například s jednolitým barevným pozadím, které u portrétů vypadá velmi hezky, ale třeba také s dřevěným plotem s mírně oprýskanými prkny či pozadím s nějakým jiným způsobem zajímavou texturou. Pozadí může portrétní snímek zároveň doplnit po tematické stránce. V nahrávacím studiu mobilenet.cz proto například používáme stěnu s vystavenými mobily minulé éry.

Xiaomi 12T Pro

Výraz ve tváři nemusí být jen úsměv

Výraz focené osoby na portrétu hraje rovněž důležitou roli. Je vhodné se tak předem domluvit, jakou atmosféru má snímek vlastně mít. Klasický úsměv přitom nemusí být ani zdaleka jedinou volbou a nabízí se mnoho výrazů, které lze zachytit a vytvořit zajímavý portrét, ačkoliv je právě úsměv jedním z nejběžnějších. Pokud fotíte portrét a přijde vám, že úsměv nevypadá zcela přirozeně, doporučuje se zkusit tzv. usmívat očima. Úsměv lze samozřejmě trénovat před zrcadlem, někteří fotografové rovněž nechávají před pořízením snímku focenou osobu zavřít oči a snaží se zachytit moment těsně po opětovném otevření. U dětských portrétů a snímků domácích mazlíčků je zachycení pozornosti o něco náročnější, obvykle se tak využívají hračky či pamlsky.

Světlo je základ

Jako u každého focení, i u portrétu hraje velkou roli světlo. Samozřejmě může mírně napomoci úprava expozice, to je však spíše doplňková funkce, která je poměrně limitovaná. Ideální je tak fotit za vhodných světelných podmínek. Kromě možnosti zkusit vychytat tzv. zlatou hodinku a vyfotit pěkný portrét například před západem slunce lze za pár korun pořídit odraznou desku, s níž můžete obličej lehce přisvítit či dobarvit.

Ideální úroveň rozmazání pozadí

Pokud váš telefon nedisponuje portrétním objektivem (teleobjektivem), můžete se spolehnout na softwarové rozostření pozadí, které je dnes oproti počátkům mobilních fotek rovněž na velmi solidní úrovni. V případě Xiaomi 12T Pro, z něhož pochází přiložené snímky, si pak lze ve fotoaplikaci nastavit úroveň bokeh efektu (nastavení virtuální clony) v rozsahu f/1.0 až f/16.0. S tím můžete experimentovat během pořizování snímků a samozřejmě rovněž platí, že lze úroveň digitálního rozmazání pozadí upravovat i po pořízení fotografie.

Xiaomi 12T Pro

Ostřete na oči

U portrétních snímků je možná ještě více než u jiných druhů fotografií důležitá ostrost. Pokud tedy váš telefon sám správně nezaostří, je ideální manuálně zaostřit na obličej (oči). Na portrétních snímcích si můžete často všimnout světelného odrazu v očích foceného, například od okna či umělého osvětlení. V tomto případě platí, že na jedno oko by měl být pouze jeden odraz a ideálně v horní části, což vede k optickému zvýraznění očí, které tak více zaujmou.

Xiaomi 12T Pro 256+12 GB

Rozměry163,1 × 75,9 × 8,6 mm, 205 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 712 × 1 220 px)
Fotoaparát200 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1+,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 0:19 hodin
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze