Budoucnost dle Xiaomi? Na telefon budeme nasazovat pořádný objektiv

3
Budoucnost dle Xiaomi? Na telefon budeme nasazovat pořádný objektiv
Fotografie: Xiaomi
  • 1" senzor nedisponuje vlastní čočkou, ta se nachází až na objektivu
  • Prozatím se jedná pouze o koncept ve spolupráci s Leicou

K základním funkcím moderního smartphonu patří schopnost fotit, kvalita pořízených snímků se ovšem napříč jednotlivými třídami výrazně liší. Pokud navíc chcete mít maximální kontrolu nad výslednou fotografií a možnost si pohrát třeba s nastavením clony (zde platí výjimka například pro Huawei Mate 50 Pro, u něhož lze clonu v deseti úrovních regulovat), sáhnete po klasickém fotoaparátu. Toho si je vědomo i Xiaomi, které v rámci nové spolupráce se společností Leica představilo zajímavý koncept.

Vytvořilo totiž smartphone s 1" senzorem, který nedisponuje vlastní čočkou (kvůli ochraně jej však kryje sklo). Díky tomu je možné na tento senzor nasadit objektiv Leica M, ovšem s využitím speciálního adaptéru. Výsledkem toho je tak již opravdu velké zařízení, které ve složeném stavu rozhodně není možné nosit v kapse. Díky použitému řešení (tedy, že senzor nekryje čočka) je na druhou stranu umožněno pořizovat kvalitnější snímky. Použití výměnného objektivu bylo u smartphonů k vidění již dříve, světlo však muselo projít skrze dvě čočky, což vedlo logicky ke světelným ztrátám, tedy i méně ostrým snímkům.

Xiaomi Leica koncept objektivu

Výhodou tohoto řešení je navíc možnost využití výpočetního výkonu procesoru Snapdragon 8+ Gen1 i k němu přidružené jednotky ISP.

Koncept představený na weibo.com je ale zajímavý také proto, že objektiv není pevně napojený na telefon, lze tedy v případě potřeby odmontovat a zařízení se stále komfortně vměstná do kapsy.

Diskuze ke článku
Mirec5050
Mirec5050
klídek.nič takého sa v segmente mobilných telefónov nepresadí.pokusy tu už boli.buď mám foťák,alebo mobil.treba sa radšej zamerať na vylepšovanie fotomodulov na mobiloch a zmestiť sa povedzme do hrúbky +/- 1 cm.
Janek Fanek
Janek Fanek
Pro určitou malou klientelu by to mohlo být zajímavé, avšak vzhledem k pokusům v minulosti to nevypadá na masové použití. Jde spíše o to nalézt jinou technologii u mobilní fotografie, jenže jakou? Hardwarové požadavky
značně převyšují možnosti smartfonu, jsou omezeny i desajnem a software stále nezvládne vše. Kontrolní otázka: jak dostat plnohodnotný 1 " snímač do mobilu při tloušťce mobilu cca 5 mm, jak vytvořit perfektní soustavu čoček, jak zajistit dokonalý zoom, a co měnitelná clona v plném rozsahu? Možná někdy, dnes ještě ne.
Pc Wifi
Pc Wifi
mobil od slova mobilni... tohle neni mobilni ani omylem, do kapsy to nedas. Zas xyxaomi vymejsli bejkarny a doufam ze neuspesne, protoze takovejhle hybrid, to je tfuj... Samsung to zkusil jednou a ten pokud se uz pred mnoha lety propadl do zapomeni, nastesti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze