Xiaomi 12X
recenze

Xiaomi 12X

Příjemně kompaktní parťák
22

Vyšší střední třída bývá občas lehce opomíjena, avšak Xiaomi 12X ukazuje, že to může být chyba. V překvapivé malém těle nabízí mix výbavy, která vám vykouzlí úsměv na tváři. Jde kupříkladu o perfektní displej, dostatečný výkon, dobrou výdrž, povedené fotoaparáty či rychlé nabíjení. A to za necelých 13 tisíc korun nezní vůbec špatně.

Xiaomi má letos na evropských trzích řadu 12 jakožto vrcholnou. Díky hned několika modelům se však rozpíná i k hranicím střední třídy, což je případ právě lehce opomíjeného modelu 12X. Za aktuální cenu necelých 13 tisíc korun nabízí velmi zajímavý koktejl výbavy, kdy dokáže zaujmout vzhledem, displejem i celkovými schopnostmi.

Technické parametry Xiaomi 12X 256+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce152,7 × 69,9 × 8,2 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,28" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 870, CPU: 1×3,2 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2022,

Xiaomi 12X – videorecenze

Obsah balení: myslelo se na vše

V nevýrazném balení bílé barvy najdete kromě telefonu vše potřebné. Jde tedy o nabíječku, kabel a dokonce i transparentní ochranné pouzdro.

Xiaomi 12X
Líbilo se nám
  • včetně pouzdra, kabelu i nabíječky

Konstrukční zpracování: modrá je dobrá

Xiaomi 12X vás dokáže zaujmout na první pohled. Už v krabici působí poměrně kompaktně, což se potvrdí ihned, jak jej uchopíte. Velice precizní zpracování dává tušit, že Xiaomi rozhodně nešetřilo. Telefon příjemně chladí díky kovovému rámečku a skleněnému tělu. Díky zaoblení nejen zadní, ale i čelní strany padne mobil skvěle i do menší dlaně. Nikde netlačí a získáte pocit, že jej snadno ovládnete palcem jedné ruky. Jednoznačně můžeme říci, že model 12X patří mezi nejkompaktnější telefony s Androidem na současném trhu.

Ergonomie je celkově silnou stránkou Xiaomi, o čemž svědčí nejen vhodné umístění tlačítek na pravém boku, ale i jejich zpracování. Nijak se nekývou a mají jistý stisk s ideálním zdvihem a odporem na váš prst. Obecně je zpracování telefonu zdařilé a čiší z něj snaha o prémiový telefon v dostupných cenových hladinách. Jistou kaňkou na kráse však je, že se již nedostalo na certifikaci odolnosti, oficiálně tak nelze hovořit o tom, že by mobilu nevadil prach či voda.

Jako povedený hodnotíme i vzhled. Zejména námi testované světle modrá varianta působí svěže, kdy telefon vystupuje mezi konkurencí. Plusové body sbírá i za to, že nevsadil na lesklá záda, tudíž takřka netrpí na otisky prstů.

Líbilo se nám
  • praktický povrch zad
  • komfortně umístěná tlačítka
Nelíbilo se nám
  • chybí odolnost

Displej: 120Hz AMOLED

Již jsme si řekli, že je čelní strana mírně zaoblena, což se samozřejmě dotklo i displeje. Nečekejte však nějaké velké zakřivení a při běžné práci vás nebude nijak limitovat. Samotný AMOLED panel je na dnešní poměry spíše menší, úhlopříčka se zastavila na 6,28 palcích. Nasazeno je však jemné Full HD+ rozlišení i 120Hz obnovovací frekvence. Navíc jde o vůbec první displej s 12bitovými barvami, což znamená, že dokáže zobrazit 68 miliard barevných odstínů. Displej podává nádherné barvy a je skvěle čitelný za jakýchkoliv podmínek, čemuž přispívá i dobře fungující automatická regulace jasu. Vše podtrhuje ochranné sklíčko Gorilla Glass Victus. Do displeje je také integrována čtečka otisků prstů, která funguje naprosto spolehlivě a rychle.

Xiaomi 12X
Líbilo se nám
  • 120Hz displej s podporou 68 miliard barev
  • ochranné sklo Gorilla Glass
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Zvuk: vše v pořádku

Xiaomi 12X má na svém těle dva kvalitní hlasité reproduktory Harman Kardon, tedy po vzoru svých vybavenějších kolegů z řady 12. Výsledný zvuk je příjemným překvapením, kdy se můžete těšit nejen na dostatečnou hlasitost, ale i důraz na hloubky. Klasický 3,5mm jack chybí a poslech do sluchátek musí probíhat skrze redukci nebo bezdrátově.

Xiaomi 12X
Líbilo se nám
  • dva kvalitní hlasité reproduktory

Výkon hardwaru: solidní Snapdragon

Srdcem telefonu je procesor Snapdragon 870. Nejedná se o vyloženě moderní řešení, ale nadále o dostatečně výkonný čip, který nebude brzdit ani náročnější uživatele. Nápomocna je 8GB operační paměť a více než dostatečné je i 256GB úložiště, byť slot na paměťovou kartu chybí.

Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný hardware
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovky

Výdrž baterie: takřka samé plusy

V útrobách mešního telefonu je baterie s kapacitou 4 600 mAh, což se jeví dostatečně. Potvrdila nám to i reálná výdrž, kdy jsme se během běžného používání dostávali k nabíjení obden, tedy vždy druhý den k večeru. V tomto ohledu tedy budete spokojeni. Totéž platí o nabíjení, které probíhá výkonem 67 W – je tak velmi svižné. Zcela vybitý mobil dobijete za 39 minut. K dokonalosti chybí podpora bezdrátového nabíjení.

Xiaomi 12X
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • svižné nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: nic nechybí

Konektivita nepředstavuje problém, mobil je totiž vybaven NFC, Bluetooth 5.1 i navigačními systémy GPS, GLONASS, BDS či Galileo. K dispozici je také podpora Dual SIM, Wi-Fi 6 a samozřejmě 5G. eSIM se nekoná.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: teleobjektiv chybí

U fotoaparátů se Xiaomi soustředí primárně na hlavní snímač s 50 megapixely a optickou stabilizací obrazu. Podává vyvážené výkony za světla i horších světelných podmínek. Stabilizace je velmi nápomocna a pořízení fotografie je otázkou zlomku vteřiny.

Xiaomi 12X

Do party byl přibrán též 13megapixelový ultraširokoúhlý objektiv se záběrem 123°, což je hodně. Sice se kvůli tomu musíte smířit s výraznějším zakřivením v rozích, ale současně se vám na snímek vejde i větší skupina lidí či zajímavá panoramata.

Ukázkové fotografie

Ačkoliv lze v prostředí aplikace fotoaparátu vidět možnost přiblížení, jde jen o digitální zoom. Xiaomi 12X nemá teleobjektiv a třetím fotoaparátem je 5megapixelový makro snímač.

Xiaomi 12X
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

32megapixelová selfie kamerka je klasikou, která nezklame, samozřejmě umí i portrétní režim, avšak video natáčí maximálně ve Full HD s 60 FPS. V případě zadního fotoaparátu můžete točit až v 8K s 24 FPS.

Líbilo se nám
  • pěkné snímky z hlavního snímače
  • ucházející ultraširokoúhlý objektiv
Nelíbilo se nám
  • zbytečné makro
  • chybí teleobjektiv

Software: klasické Xiaomi

Pokud máte rádi nepřeberné množství různě schovaných nastavení a prostředí hýřící barvami, budete se v MIUI (13.0.9) cítit jako doma. Pochválit mohu špičkovou svižnost systému, avšak příslib tří let aktualizací OS by mohl být o něco delší, a to i vzhledem k tomu, že se telefon dodává s Androidem 12 a říjnovými záplatami.

Líbilo se nám
  • vysoká svižnost systému
  • velké možnosti nastavení
Nelíbilo se nám
  • vizuál a uspořádání MIUI není pro každého

Zhodnocení

Xiaomi 12X je jednoznačně horkým kandidátem na koupi pro všechny, kteří hledají co nejmenší telefon, který však poskytne atraktivní výbavu. Příjemně padne do ruky, má skvělý displej i kvalitní hlavní foťák. Nebude vás brzdit výkonem ani optimalizací prostředí. Zamrzí zejména absence teleobjektivu a zvýšené odolnosti. Hodilo by se i bezdrátové nabíjení, ačkoliv je nutné říci, že za 13 tisíc nelze chtít od smartphonu úplně vše.

Xiaomi 12X

Konkurence

Velkou konkurencí je doprodávající se Samsung Galaxy S20 FE, který sice nemá tak vysoký výkon, ale může vás zaujmout zvýšenou odolností, teleobjektivem či bezdrátovým nabíjením. Jedná se však současně i o větší zařízení.

Samsung Galaxy S20 FE 5G

Rozměry159,8 × 74,5 × 8,4 mm, 190 g
DisplejAMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Nabízí se také elegantní Honor 70, který je sice také větší a má slabší procesor, na druhou stranu zaujme stylovým vzhledem a pohodlným držením. Láká i dlouhou výdrží.

Honor 70 256 GB

Rozměry161,4 × 73,3 × 7,9 mm, 178 g
DisplejOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát54 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G+, 1×2,5 GHz + 3×2,2 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 800 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

xiaomi-12x
Klady
  • perfektně padne do ruky
  • precizní zpracování
  • elegantní vzhled
  • špičkový displej
  • povedený hlavní fotoaparát
  • rychlé nabíjení
  • malé rozměry
Zápory
  • chybí zvýšená odolnost
  • nemá teleobjektiv
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení
  • postrádá slot pro paměťovky
Diskuze ke článku
Bohdan Blažek
Bohdan Blažek
Telefon je ok a to jsem hodně náročný. Ale foťák je naprostá tragédie. Po mírném přiblížení když omylem vypnete HDR, tak to udělá olejomalbu. To jsem snad ještě neviděl. Fakt šílený. Koupit to za ty prachy když s tím vylezli, tak mě trefí 😂
Petr Zitka
Petr Zitka
Sorry, ale tyto rozměry nejsou kompaktní.
Kompaktní je podle mého názoru telefon, který se celý vejde do zadní kapsy u jeansů.
Na IOS je to 13 mini a na Androidu Sony Xperia Ace 3.
To jsou skutečně kompaktní telefony.
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Nepochopena recenzia na 12x a co tam robi zmienka o zvuku z 12T a 12T pro
Ben Ben
Ben Ben
Recenze třičtvrtě roku po vstupu na trh? A ještě omlouvat chybějící funkce aktuální cenou?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze