Zakřivené LG G Flex v redakci: podrobné první dojmy

24

Na český trh doputoval vůbec první zakřivený mobilní telefon. Vyhřívá se také v naší redakci, kde jej už více než týden testujeme. Jak se LG povedlo zakřivení? Jak fungují samoopravovací záda? Je prohnutý displej s HD rozlišením dostatečně kvalitní? Na to vše se pokusí odpovědět dnešní první dojmy z testování.

LG představilo svůj první zakřivený telefon v říjnu loňského roku, ale bohužel světový primát si nepřipsalo. Předběhl jej Samsung s modelem Galaxy Round. LG však přeci jen může být na koni. Samsung svůj model prodává pouze na domácím trhu v Jižní Koreji. Naproti tomu LG s G Flexem expanduje na většinu světových trhů a tento měsíc doputoval „křivák“ také k nám do České republiky.

Pozornost zaručena

Začneme zcela prvními dojmy, po prvním kontaktu s telefonem. Nutno říci, že je to po několika letech něco, co tu nikdy dříve nebylo. Prohnutí sice pro někoho nemusí být tak výrazné, avšak je jednoznačně patrné a všimnete si ho okamžitě. LG vše umocnilo tím, že je G Flex opravdu velkým telefonem. Rozměry činí 160,5 x 81,6 x 7,9 milimetrů. Držení telefonu tak již není nejsnadnějším úkonem a prohnutí tomu nepomáhá, ale ani neškodí. Hmotnost se ale podařilo udržet na rozumných 177 gramech.

Prohnutí je nejvíce vidět z profilu

S čím můžete zcela jistě počítat je fakt, že LG G Flex bude budit pozornost okolí. Pokud jej budete mít v ruce, může se prohnutí ztratit, nicméně po položení na stůl můžete být svědky nechápavých pohledů. Ty umocníte ještě více, pokud telefon tlakem narovnáte do roviny. Tento úkon ale nedoporučujeme dělat příliš často, neboť telefonu zrovna dvakrát nesvědčí.

LG G Flex – videopohled

K čemu je zahnutý telefon?

Od představení prvního zakřiveného telefonu si snad všichni klademe otázku, k čemu je to vlastně dobré. Nabízí se hned několik možností. Díky zahnutí by se s telefonem mohlo lépe telefonovat, mikrofon by měl být blíže ústům. Bohužel, G Flex je tak velký, že tato možná výhoda se v praxi vytrácí.

Dále LG uvádí jako výhodu fakt, že prohnutím displeje ve vertikálním směru lze prstem dosáhnout výše na displej. To je samozřejmě pravda, obsloužíte větší plochu displeje. V kontrastu s obří úhlopříčkou vás to ale moc zajímat nebude. Přehmatávání, nebo ještě lépe, ovládání dvěma rukama, se často nevyhnete.

Třetím bodem do party je lepší vtáhnutí do děje. Typicky pokud budete hrát nějakou hru, nebo sledovat video. Na stejném principu fungují zakřivené televize či plátna kin. Rozdíl je však v úhlopříčce. Šest palců, které nabízí LG, je stále dost málo na to, aby tento kýžený efekt vynikl.

Dostáváme se ke čtvrté výhodě, která již může být považována za praktickou. Díky zakřivení celé konstrukce, je displej extrémně pružný a pokud bychom telefon rozebrali, bylo by jej možné v podstatě srolovat. Výhodou jest, že pokud by vám telefon spadl, s displejem by se nemělo nic stát. Samozřejmě vyjma škrábancům. K celkovému poškození nebo prasknutí by dojít nemělo.

Čarovný zadní kryt

Od pádů a odřenin se můžeme přesunout k zadnímu krytu, který s tím úzce souvisí. LG tentokrát nevsadilo na jeden velký trumf, ale má v rukávu ještě druhý. Tím je samoopravovací zadní kryt. Nachází se na něm speciální vrstva z nano vláken, která dokáže za pár minut zcela zacelit drobné škrábance, které vzniknou běžným nošením telefonu a jeho pokládáním na podložky. Že nejde jen o marketingový tahák se můžete přesvědčit na našem testovacím videu. Pozor si však musíte dát na větší, respektive hlubší škrábance, které již z krytu nezmizí.

LG G Flex – ukázka samoopravovacích zad

Šest palců s drobným ale

Opusťme zadní stranu a zaměřme se na displej. LG netroškařilo a v podstatě můžeme říci, že před sebou nemáme zakřivený mobil, ale zakřivený tabletofon. Úhlopříčka POLED displeje totiž činí rovných 6 palců. Rozlišení se z důvodu zakřivení drželo spíše při zemi a čekejte „pouze“ 1280 x 720 pixelů. Výsledná jemnost činí 245 PPI, což na drahý telefon opravdu není mnoho. Nicméně rastr při běžném používání vidět rozhodně není. Čeho si všimnete spíše, je nepříjemný digitálním šum, který displej trápí a mírně tak degraduje celkovou podívanou. Inu, daň za ohebnost.

Displej je obří a trpí šumem

Jinak však musím displej určitě jen chválit. Viditelnost na sluníčko je ukázková, stejně tak pozorovací úhly se výrobci povedly na jedničku.

Prostředí pro jednu ruku

Uživatelské prostředí svěřilo LG do rukou staršímu Androidu 4.2.2 Jelly Bean, nicméně o aktualizaci bych se nebál. Nechybí nadstavba, kterou známe už třeba z modelu G2. Ovládání obstarávají tlačítka, která však nehledejte pod displejem, nebo na bocích. LG si jde svou cestou a nabízí opět tlačítka na zadní straně. Do odemykací klávesy je navíc integrována informační LED dioda. Druhá informační LED dioda je ještě nad displejem.

Chybí rovněž senzorová tlačítka, která jsou umístěna na displeji. Můžete si vybrat, jakou sestavu tlačítek chcete, případně, zda chcete mít například šipku zpět vpravo, nebo vlevo. Praktické. Ještě více však oceňuji možnost tlačítek shluknout k pravému nebo levému kraji. V ten moment se totiž telefon stává ovladatelným jednou rukou, alespoň pro většinu základních úkonů.

Odemknutí provede tlačítkem, nebo pomocí funkce KnockOn, kdy dvakrát poklepete na zhasnutý displej. Stejným způsobem telefon i uzamknete, stačí jen najít prázdné místo na pohotovostních obrazovkách nebo poklepat na horní lištu. Systém KnockOn funguje vcelku spolehlivě. Na problémy narazíte snad jen v momentech, kdy budete chtít displej po uzamknutí okamžitě zase odemknout. V tu chvíli telefon dělá, jakoby nic a je nutné zhruba dvě vteřiny počkat a pokusit se o to znovu.

Celé prostředí působí absolutně plynulým dojmem, lví podíl na tom má jedna výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 800, tak i dobrá optimalizace ze strany výrobce. K dispozici jsou 2 GB RAM, ze kterých pro vaši práci zbývá vždy více než 1 GB RAM volného prostoru. Interní prostor nabízí 32 GB, avšak reálně počítejte s hodnotou 24,08 GB pro vaše data. Více z telefonu nedostanete, neboť chybí slot pro paměťové karty.

LG G Flex

Fotoaparát

Závěrem prvních dojmů se dostáváme k fotoaparátům a ani dnešek nebude výjimkou. LG G Flex nabízí 13megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí aplikace působí oproti konkurenci trošku složitěji. Chybět by někomu mohla klávesa pro spuštění záznamu videa, u LG je stále nutné nejprve přepnout na režim kamery. Umožněn je také záznam videa a to buď v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s 30 snímky za vteřinu a možností připnutí optické stabilizace, nebo v rozlišení 1920 x 1080 pixel s 60 snímky za vteřinu, ovšem bez stabilizace. Pro opravdové moderní nadšence je přichystána i kvalita Ultra HD, což je rozlišení 3840 x 2160 pixelů.

Fotoaparát obklopují tlačítka. Ve středovém je integrována dioda
Ukázkové snímky

LG G Flex v redakci právě testujeme. Ptejte se nás na cokoliv vás zajímá. Odpovíme vám buď přímo pod otázku v komentářích, případně odpověď zahrneme do psané recenze, která je v přípravě.

Technické parametry LG G Flex

Kompletní specifikace
Konstrukce160,5 × 81,6 × 7,9 mm, 177 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejPOLED, 6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,26 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:30 hodin
Dostupnostúnor 2014, 19 900 Kč
Diskuze ke článku
pedro
Troufnu si tvrdit, ze LG s prohnutym displejem a tlacitkem na zadech do sveta diru neudela :\

To, ze to udelali jinak, asi neznamena, ze to neni kravina, ale asi tomu veri :-)

Chtel bych videt cloveka, co si to koupi. To asi nebude jen tak nekdo :D
Marcio
S tou ctvrtou vyhodou jste dost mimo. Koukal jsem na drop test na Android Authority a displej se jim rozkrupal uplne stejne, jako na kazdem jinem smartphonu.
Hoimles
Až mobil.bude vystaven u operatoru jako predvadeci tak jsem zvedav jak dlouho vydrží. Otazka je jestli vubec bude nejaky operator tento mobil nabizet
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Cena je nepřijatelná.Vim,jedná se o novinku,technologický posun,ale extrémně vysoká cena ničí možnost rozšíření mezi lidmi.Minimálně o 3 tisíce níž.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze