Za několik let bude v Evropě u mobilů povinná microUSB nabíječka

34

Už v roce 2009 Evropská Unie schválila směrnici, která, nikoliv však povinně, doporučila všem výrobcům sjednotit standard nabíječek. A tento týden se případ sjednocených nabíječek opět oživil, tentokrát již s konkrétní lhůtou, do kdy musí výrobci zareagovat. Po 5 letech musíme uznat, že většina výrobců microUSB konektor opravdu používá, svým směrem jde opět Apple se svým Lightning konektorem a pravděpodobně kvůli němu vznikla nová směrnice.

Nepřehlédněte:

Minulost

Doba, kdy se každá značka mobilních telefonů poznala podle typu nabíječky, je už naštěstí dávno pryč. Není to zase tak dlouho, co měla Nokia svůj „kruhový“ konektor, Siemens zase podlouhlý a placatý a Sony Ericsson velký konektor se dvěma „zobáčky“ (tzv. FastPort). Sjednocení nabíječek, respektive konektorů, dává smysl nejenom z hlediska pohodlí, ale také ekologie. Zatímco telefon můžeme vyměnit/prodat/rozbít během několika týdnů, nabíječka většinou ustojí bez větší újmy delší časový úsek. Proto je představa jednotné nabíječky v domácnosti u všech typů mobilních zařízení tolik řešeným tématem. V roce 2009 vydala Evropská Unie směrnici, ve které všem výrobcům doporučila sjednocení všech konektorů. Naprostá většina výrobců své telefony microUSB konektorem osadila, najdou se ale stále výjimky. Doporučení tak, jak se zdá, nestačilo.

Svého času největší noční můra: poznejte svůj konektor

Situace nyní

Dnešní mobilní svět lze pomyslně rozdělit na výrobce, kteří využívají microUSB standard nabíječek, respektive konektorů a na ty, co si stále trvají na svých proprietárních konektorech. Jedním příkladem za všechny je společnost Apple, která se nechce vzdát svých „uměle vytvořených“ konektorů. Před érou iPhonu 5 se jednalo o velký, 30pinový konektor, s příchodem iPhone 5 zase mluvíme o Lightning konektoru, který sice není vůbec špatný (lákavá je především oboustrannost), opět jde ale o nestandardní a ojedinělý typ. Pro zajímavost, v současné době na celém světě existuje asi 30 různých typů konektorů.

Apple a redukce

Apple se po roku 2009 rozhodl, že se směrnici z části přizpůsobí, ale nebyl by to Apple, aby na to nešel po svém. Nabídl (a stále nabízí) dokoupitelnou redukci, která proprietární konektor změní na standard microUSB. Originální adaptér, respektive redukce, která umožní využívat microUSB nabíječky je k dostání za poněkud závratných 469 Kč. Cena originální redukce z 30pinového konektoru na microUSB pak vyjde zhruba na polovinu. Neoriginální adaptéry samozřejmě seženete za pár korun, my ale mluvíme o originálních produktech certifikovaných společností Apple.

Redukce z 30pinového, respektive z Lightning konektoru na standard microUSB

Budoucnost?

Evropský parlament schválil novou směrnici, která již sjednocení nabíjecích konektorů vyžaduje a dal také pevnou lhůtu, do kdy se tak musí stát. Pravidla obsažená ve směrnici musí do dvou let implementovat do svých právních řádů jednotlivé členské státy. O rok déle pak mají samotní výrobci na to, aby své výrobky upravili pro jednotný standart. Podle odhadů by měla nová směrnice ušetřit spotřebitelům 300 milionu eur ročně, šetřit se bude také na úbytku elektronického odpadu, respektive jeho recyklaci. Elektronický odpad by navíc měl po synchronizaci konektorové výbavy klesnout o 51 000 tun ročně. Návrh byl podpořen 550 hlasy, proti němu bylo pouhých 12 členů. 8 členů se hlasování zdrželo.

Kdo s koho?

Pokud tedy půjde vše, jak má, za 3 roky budou všechny telefony vybaveny jením standardizovaným konektorem. Jelikož není pravděpodobné, že by se všichni výrobci ze dne na den rozhodli vyvinout nový standardizovaný konektor, je skoro jisté, že se standardem stane zdaleka nejrozšířenější právě microUSB konektor. Vývoj zcela nového konektoru by totiž byl výrazně dražší a dosavadní nabíječky, které prakticky všichni, vyjma uživatelů Applu, používají, by byly k ničemu. Výjimkou bude zřejmě Apple, u kterého není jasné, jak se s touto situací vypořádá. Je pravděpodobné, že pro evropský trh bude ke svým zařízením dodávat redukce.

Zdroje: phonearena.com, mobile.slashdot.org, dailymail.co

Diskuze ke článku
Lubos
Njn zase hnijící jablko,proč jim neudělí pokutu? Prostě holt pro někoho zákony neplatí.Navíc microUSB bude k ničemu pokud výrobci začnou dávat standardně bezdrátové nabijecky jako mám u své Elugy P02E
Standa
Pokuta nemohla být udělena, protože dosud se jednalo pouze o doporučení, nikoli o závazný předpis. V článku je tato skutečnost uvedena hned v první větě.
Pavel
microUSB konektor jsem s radostí opustil, jelikož ten žádné výhody nepřináší.Od doby co jsem koupil Iphone či ipad mi přijde Lightning daleko propracovanější a mnohem více použitelnější.
Andrej Michalek
Andrej Michalek
Micro USB bol jeden veľký omyl, ani neviem ako sa rozšíril. Je úplne nepraktický a na smartphone, pokiaľ je otvorený vyzerá otrasne. EU týmto nariadením porušila slobodu rozhodnovania o produkte v podnikaní.....ktovie koľko im za to SAMŠUNT saplatil...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze