YouTube uvažuje nad omezením funkčnosti tlačítka „To se mi nelíbí“

11
YouTube uvažuje nad omezením funkčnosti tlačítka „To se mi nelíbí“
  • Tlačítko nejspíše nezmizí, ale bude omezeno
  • V úvahu připadá vyplnění dotazníku
  • YouTube bude jednotlivé možnosti ještě testovat

Tlačítko „To se mi nelíbí“ neboli „Dislike“ může být pro mnoho tvůrců videí důvodem k úzkosti. Kromě regulérního vyjádření nespokojenosti se v poslední době stává často terčem zneužívání různými skupinami, trolly nebo nebo také slouží jako prostředek ke kyberšikaně. Proto se Tom Leung, jeden z manažerů YouTube, ve svém posledním příspěvku zamýšlel nad tím, jak takové nevhodné jevy potlačit, ale přitom zachovat svobodu vyjadřování.

Facebook dislike

V úvahu tak připadá možnost, že bude počet „lajků a dislajků“ ve výchozím nastavení skrytý a zájemce o hodnocení se k němu bude muset proklikat. Také se nabízí, že udělení nesouhlasného názoru bude vyžadovat vyplnění dotazníků, třeba formou zaškrtnutí určité možnosti. Každá z možností má svoje klady i zápory a není rozhodně definitivní. Sám Leung vyzval komunitu, aby se zapojila do diskuse. Pro zkušenosti s hromadnou šikanou nemusí YouTube chodit daleko. Například jeho video 2018 Rewind nasbíralo celkem patnáct miliónů negativních hodnocení. Spousta z nich byla ze začátku upřímných, ale časem se vše zvrhlo jen na hloupou zábavu davu vytvořit nejnenáviděnější video.

Se zneužíváním systému recenzí a hodnocení obsahu se v poslední době potýká i jiná velká platforma – konkrétně digitální herní obchod Steam. Jeho uživatelé záměrně a hromadně udělují vybraným hrám negativní ohlasy, aby tak poukázali na úplně jiný problém. Obětí „review bombingu“ se tak stala například Dota 2, a to za neochotu firmy Valve vytvořit třetí díl kultovní série Half-Life. V posledních dnech se zase negativní pozornost obrací na první dva díly hry Metro, protože její třetí díl vyjde dočasně pouze na konkurenční platformě.

Stáhnout YouTube

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Herbert
Souhlas! Ať úplně zmizí! To by tak hrálo, aby se někomu něco snad nelíbilo a dával to světu najevo! Všem se bude všechno povinně líbit a basta!
Sláva
Pokud tam ti slavní youtubeři přestanou dávat srance na které není nikdo normální zvědav,tak člověk nebude mít důvod dávat videím dislike.
Anonym
Bez tak to je jen kvůli tomu hatovani rewindu
Blue Sun
Blue Sun
Nic nevypovida o stavu spolecnosti lepe. Jestli uz lidi nejsou schopni unest ani tohle, pak nejsme rozvinuta spolecnost.
Asi je skutecne treba provest zasadni restart.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze