Xiaomi si patentovalo smartphone na solární pohon. Utopie, nebo realita?

4
Xiaomi si patentovalo smartphone na solární pohon. Utopie, nebo realita?
  • Nabíjení smartphonu solárním panelem jsme mohli vidět již v minulosti
  • Výrobci by museli vymyslet způsob, jak překonat několik zásadních technických problémů
  • Na nákresech můžeme spatřit USB-C na spodní straně

Nejnovější patent Xiaomi, na který poukázal LetsGoDigital prozrazuje, jak by si mohl čínský výrobce představovat brzkou budoucnost smartphonů. Nákres telefonu z databáze WIPO (Světová organizace duševního vlastnictví) odhaluje telefon se zády pokrytými solárním panelem.

Evidentně se jedná o panel integrovaný přímo do konstrukce telefonu a nikoliv pouze o pouzdro. Plocha solárního panelu zabírá přibližně 70 % zad a začíná hned pod fotoaparátem, takže se počítá s tím, že se čtečka otisků prstů přestěhuje do displeje.

Solární nabíjení, jakkoliv se vám možná zdá inovativní, není u smartphonů ničím až tak převratným. V roce 2009 takovýto smartphone představil Samsung. Model E1107 Crest Solar sliboval desetiminutové používání po hodině nabíjení. V roce 2010 se tohoto trendu chytlo i LG s Pop GD510, k němuž se dalo dokoupit speciální pouzdro, které telefon o tuto funkcionalitu rozšiřovalo. U tohoto smartphonu zajistilo deset minut nabíjení slunečními paprsky až dvě minuty hovoru.

Smartphone Xiaomi solární nabíjení
Patentový nákres

Od té doby se žádný další výrobce neodvážil vydat touto cestou a spíše se zaměřují na zvyšování výdrže či zrychlování nabíjení. Důvodů, proč se upustilo od nápadu nabíjet smartphony slunečními paprsky, je přitom hned několik:

  • Množství vyprodukované energie je přímo závislé na velikosti plochy solárního panelu. Pokud nebude solární panel dost veliký, vygenerovaný výkon bude příliš malý na to, aby pokryl energetické nároky smartphonu a ještě dokázal uložit přebytečnou energii v baterii.
  • Nabíjení telefonů obvykle probíhá konstantním proudem. Solární panel však zpravidla není schopný generovat konstantní proud (s konstantním napětím).
  • Moderní lithium-iontové baterie jsou velmi náchylné na teploty a ideálně fungují v rozmezí 25 až 40 stupni Celsia. Nabíjení skrze solární panel, respektive ponechání smartphonu na přímém slunci, by výrazně zvedlo teplotu baterie.

Dost možná se tedy jedná pouze o nákres smartphonu, který naživo nikdy nespatříme. Pokud však ano, pravděpodobně se nebude jednat o tak zajímavou funkcionalitu, jak se na první pohled zdá a telefon bude potřeba stejně nabíjet i standardním způsobem (čemuž by nasvědčovalo i USB-C na spodní straně zařízení).