Xiaomi představuje revoluci v bezdrátovém nabíjení. Nazvalo ji Mi Air Charge

5
Xiaomi představuje revoluci v bezdrátovém nabíjení. Nazvalo ji Mi Air Charge
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nabíjecí stanice pomocí soustavy antén vysílá energii přímo do telefonu
  • Výrobce slibuje nabíjecí výkon 5 W i možnost nabíjet několik zařízení najednou
  • Takovéto bezdrátové nabíjení však musí podporovat také smartphone

Holdujete bezdrátovému nabíjení? Pak vás zaujme novinka od Xiaomi, které na Twitteru a blogu mi.com bez velkých fanfár představilo revoluční technologii bezdrátového nabíjení smartphonů a v budoucnu také další chytré elektroniky. Xiaomi Mi Air Charge totiž nevyžaduje, abyste, podobně jako u konvenčního bezdrátového nabíjení, nejprve telefon položili na nabíjecí podložku (případně magneticky přicvakli MagSafe), stačí se pouze nacházet v dosahu speciální nabíjecí stanice


Ta má podobu bílého kvádru s displejem a ve srovnání s pohovkou v obýváku působí dost mohutně. Ze stanice je emitována energie pro bezdrátové nabíjení o výrobci uváděném výkonu 5 W. Uvnitř Mi Air Charge se pak nachází celkem pět antén, které dokáží lokalizovat přesné místo v prostoru, kde se smartphone nachází. Následně se 144 menších antén postará o vyslání milimetrových vln (ve frekvenci 30 GHz až 300 GHz) přímo k telefonu formou paprsku.

Tento druh nabíjení je tedy značně odlišný od používaného standardu Qi, přičemž kompatibilní smartphone musí být vybaven rovněž anténou umožňující příjem energie a také obvodem pro přeměnu „signálu“ na energii, která proudí do baterie. V současné podobě dokáže Mi Air Charge nabíjet několik zařízení najednou již zmíněným výkonem 5 W, a to v rádiusu několika metrů. Fyzické překážky by přitom podle vyjádření výrobce (překvapivě) neměly snižovat efektivitu nabíjení. Nabíjecí stanice může být v budoucnu kompatibilní také s chytrými hodinkami, chytrým náramkem a dalšími produkty.

Jelikož se Xiaomi nepochlubilo žádnými konkrétnějšími informacemi (cenou či datem dostupnosti), doporučujeme na nabíjecí stanici Xiaomi Mi Air Charge nahlížet spíše jako na zajímavý prototyp než jako na zařízení, které se brzy objeví v našich domácnostech.

Diskuze ke článku
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
Jojo Xiaomi jede a Apple bohatá tupá firma jen čumí a krade a kopíruje.. 😂😂
Petr Kovář
Petr Kovář
Jo a upeče to papouška když příště v dosahu....
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Jaky prototyp? Oni maji prototyp? Nebo snad vi, jak to udelat? Ale ne, jde o to, ze zijeme v nove cinske kopirovaci dobe. Proste zjistili, ze by neco takoveho bylo fajn, tak natocili kratky sci-fi snimek, TO JE CELE! A kdyby to nekdy nekdo nahodou vymyslel, tak rekou, hele panove, Xiaomi s tim prislo uz pred 20ti lety, jste sto let za opicema a jim patri dik! Nebo jste snad uz zapomneli na "prvni" skladaci telefon Mate X nebo Mate X2, ktere se realne nikdy nevyrabely? A jaka reklama to byla, ted pry konecne predstavi prvni skladaci kousek (logicky skladany dovnitr), roky po Samsungu, ale vzdy bude Huawei v ocich neznalku prvni:o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze