WWDC 2017: co očekáváme od vývojářské konference Applu?

5
WWDC 2017: co očekáváme od vývojářské konference Applu?
  • Již v pondělí startuje WWDC, tradiční vývojářská konference Applu
  • Světlo světla spatří nové verze iOS, macOS, watchOS a tvOS
  • Spekuluje se i o hardwarových novinkách včetně konkurence pro Amazon Echo

V pondělí startuje tradiční vývojářská konference Applu a nejen fanoušci cupertinské firmy jsou napjatí, co Tim Cook a spol. představí. Obvykle slouží červnová konference k odhalení nových verzí operačních systémů, ale letos to vypadá že toho má Apple naplánováno více. Přijít by tentokrát mohl i nový hardware, přičemž očekávají se nejen drobná vylepšení aktuálního portfolia, ale také zcela nový produkt.

Začněme ale softwarem. I v této oblasti se určitě máme na co těšit, protože v současné době již nejde jen o systémy iOS pro iPhony a iPady a macOS pro počítače Mac. Novinky se očekávají i od watchOS, tvOS a snad i od palubního systému CarPlay.

iOS

iOS 11

Asi nejvíce pozornosti je upíráno na chystaný iOS 11. V souvislosti s novou verzí mobilního operačního systému Applu se nejčastěji mluví o „nočním režimu“, tedy o možnosti přepnout uživatelské rozhraní do tmavých barev. Tmavé prostředí iOS by uživatelé mohli ocenit v noci, kdy by se do iPhonů a iPadů lépe koukalo. Závažnějším důvodem k vytvoření tmavé verze iOS by ale byl především očekávaný přechod Applu na OLED displeje, který má započít iPhone 8. Tmavé prostředí je totiž pro OLED displeje vhodné z toho důvodu, že výrazným způsobem šetří baterii.

Další očekávané novinky se týkají iPadu. Apple má rozšířit schopnosti vlastního stylusu Apple Pencil, který by se mohl dočkat lepší podpory napříč systémem. Uživatel by jej pak měl možnost využít například k anotacím v aplikacích jako Mail či Safari. S iOS 11 by pak Apple mohl zapracovat i na celkovém vylepšení „práceschopnosti“ iPadu.

Readdle drag and drop

S nadějí je vyhlížen například příchod funkce „drag-and-drop“, díky které by bylo možné tažením prstu přesouvat obsah mezi dvěma aplikacemi běžícími vedle sebe. S touto funkcí již přišlo progresivní vývojářské studio Readdle z Ukrajiny, které takovéto přesouvání obsahu umožnilo mezi svými aplikacemi. Mnoho uživatelů by pak potěšila také podpora více uživatelských účtů.

Další vylepšení jsou očekávána přímo v systémových aplikacích. Minulý rok se Apple zaměřil primárně na aplikaci iMessage a Photos a nebylo by špatné, kdyby se pozitivních změn dočkaly i další vestavěné aplikace.

iMessage + apps

Podle zpráv renomovaného serveru Recode Apple chystá i technologii umožňující jednoduché platby mezi uživateli (peer-to-peer). Funkce by mohla přijít jako součást Apple Pay, ale mohla by se rovněž stát součástí iMessage. Novinky by se měly dotknout i hudební služby Apple Music, do které má přijít video.

macOS, watchOS, tvOS a CarPlay

Vývoj počítačového systému macOS v posledních letech není nijak dramaticky progresivní. Apple jej průběžně vylepšuje, ladí a větší změny nepřichází. Žádné dramatické novinky nejsou očekávány ani letos a pravděpodobné je, že firma bude spíše pokračovat v drobných vylepšeních integrovaných aplikací a drobností v systému. Možné pak je, že Apple rozšíří kompetence hlasové asistentky Siri, která na Mac přišla před rokem, ale její schopnosti jsou prozatím značně omezené. Siri by se tak mohla naučit například spolupracovat s aplikacemi třetích stran.

watchOS 3

Menší vylepšení by mohly potkat i nejmladší operační systémy – watchOS a tvOS. Obě platformy určitě mají své rezervy a v obou Apple vidí velký potenciál, takže je bude chtít tlačit vpřed. U watchOS bude Apple jistě dále chtít pracovat na rychlosti a energetické efektivitě systému, zatímco u tvOS má být kladen důraz na interaktivitu aplikací. Bližší informace o případných vylepšeních ale bohužel zatím známy nejsou.

Novinky by pak slušely i CarPlay. Palubní systém Applu slaví mezi výrobci automobilů úspěch a na trh se dostává čím dál více vozidel, které tento systém nabízí (včetně modelů české škodovky). Systém je ale stále prakticky ve stejném stavu, jako když ho Apple v roce 2014 představil, a o žádných novinkách se bohužel nemluví ani před letošním WWDC. Snad nás tedy Apple překvapí.

Škoda Superb CarPlay

Konkurence pro Amazon Echo

Co se týče hardwaru, největší novinkou má být reproduktor vyzbrojený hlasovou asistentkou Siri, který má být odpovědí na Amazon Echo či Google Home. Konkrétní podoba a specifikace reproduktoru jsou opět velkou neznámou. Má se ovšem za to, že zařízení bude podporovat HomeKit a stane se hubem pro chytrou domácnost podle Applu.

Amazon Echo Show
Amazon Echo Show

10,5palcový iPad

Jedna z „divočejších“ spekulací hovoří i o příchodu nového iPadu Pro, který bude mít stejnou velikost jako dosavadní 9,7palcový model, ale díky užším rámečkům nabídne 10,5palcový displej. iPady Apple na WWDC obvykle nepředstavuje a na pondělní příchod této novinky bychom úplně nesázeli. Na druhou stranu, se zprávou o tomto modelu přišel uznávaný analytik Ming-Chi Kuo, takže zvěst není radno úplně podceňovat.

Kaby Lake pro MacBooky Pro a možná „nový“ MacBook Air

Nové MacBooky Pro přišly teprve nedávno a přinesly úplně nový design s ovládacím panelem Touch Bar, takže žádné velké novinky očekávány nejsou. Počítá se ale s tím, že by se celá řada MacBook Pro měla dočkat nových procesorů Kaby Lake, které jsou na trhu již delší dobu. Novější procesory by přinesly opět o malinko vyšší výkon a zároveň jsou o něco úspornější. Spekuluje se pak také o tom, že by řadu MacBooků Pro doplnil model s vyšší operační pamětí.

Apple MacBook Pro 13 (2016)

MacBook Air má již nejlepší léta za sebou a na jeho designu je to vidět. Displej nemá Retina rozlišení a rámečky okolo něj jsou z dnešního pohledu obrovské. Stále se však jedná o velice oblíbený model a mnoho uživatelů mu stále dává přednost před 12palcovým MacBookem či 13palcovým MacBookem Pro bez TouchBaru. Air je totiž výrazně levnější a má například i bohatší portovou výbavu.

Spekuluje se proto o tom, že by Apple tento počítač ještě naposledy oživil, a to rovněž novým procesorem Kaby Lake. Na druhou stranu, výkon zdaleka není největší slabinou Airu a takovéto vylepšení by asi až tolik vděku mezi uživateli nesklidilo.

Na podrobnější informace o novinkách si již budeme muset počkat do pondělí, kdy Apple v rámci hlavní večerní keynote vše podstatné sám ukáže. Sledujte proto mobilenet.cz, kde vás budeme o všem informovat.

Zdroje: theverge.com, macrumors.com, appleinsider.com, bloomberg.com

Diskuze ke článku
miki
Tak tady už neníco očekávat, vše skončilo se Stevem...proto má droid 93 %trhu
Patrik Halmi
Patrik Halmi
Těším se jako vždycky co představí/ukážou :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze