Wolfenstein 3D Classics: nesmrtelná klasika i pro telefony a tablety

3

Je tu mezi vámi někdo, kdo by neznal legendu mezi 3D akčními hrami, kterou je Wolfenstein 3D? Je to hra, kterou před dvaceti lety všechno šílenství kolem 3D her začalo, prababička všech moderních 3D stříleček. Zahrát si ji oficiálně můžete na telefonech a tabletech společnosti Apple, pojďte se s námi podívat, jak tato portace dopadla.

Wolfenstein 3D: začalo to v roce 1992

Letos je to přesně dvacet let, co se na pultech obchodů objevila počítačová hra, která významně zasáhla do herní historie. Jmenovala se Wolfenstein 3D, na svou dobu byla přelomová simulací 3D prostoru (proto autoři to "3D" zdůraznili i v názvu), který jste viděli z pohledu vašich očí. Jako voják William "B.J." Blazkowicz jste měli za úkol utéct ze zajetí ze sídla nacistů, které se nazývalo Castle Wolfenstein.

Wolfenstein 3D rozhodně nebyl úplně první 3D akční hrou, viděnou z vlastního pohledu. Byl ale první, který tento herní styl dovedl na svou dobu k dokonalosti a nabídl o řád lepší herní zážitek než ostatní hry. Proto bývá označován za 3D akční FPS hru, která celý tento herní žánr nastartovala.

Společnost id Software s tvorbou 3D her i nadále pokračovala, vytvořila další legendy, kterými jsou například Doom či Quake. Má na "svědomí" i dnes recenzovanou hru Wolfenstein 3D Classics. Nejedná se tedy o počin nějakého nezávislého vývojáře či neznámé firmy, za touto portací opravdu stojí tato věhlasná společnost.

Úrovně: dvě hry v jedné

Po startu hry máte na výběr ze čtyř obtížností, následovat bude výběr epizody, kterou si chcete zahrát. Na výběr je epizod deset, šest z nich je z originálního Wolfensteina 3D, další čtyři epizody jsou z druhého dílu, který se jmenuje Spear Of Destiny. Po výběru konkrétní epizody si můžete vybrat libovolnou úroveň, včetně těch skrytých, celkem jich je 81. Tímto hra tak trochu ztrácí svoje kouzlo, kde jste museli poctivě hrát, abyste se do další úrovně probojovali. Když se vám nebude dařit, prostě jen hru znovu začnete v libovolné jiné úrovni.

Pokud budete Wolfenstein 3D Classics hrát opravdu poctivě a budete každou úroveň procházet celou, počítejte celkem s přibližnou herní dobou 15 hodin.

Grafika: zpět do devadesátých let

Grafické provedení hry je prakticky totožné, jako u originální PC verze, liší se jen ve zpracování menu a na displej přibyly ovládací prvky. Textury jsou vyhlazené, to znamená, že když přijdete například hodně blízko ke zdi, nerozpadne se na nevzhledné velké čtverce. Pohyby ve hře jsou velmi plynulé, odhaduji že hra má 60 snímků za sekundu, nestalo se mi, že by se animace v nějakém místě zasekla. Ostatně hra sama o sobě běžela plynule už na PC 286, byla by ostuda, kdyby se na iPhonu nebo iPadu byť jen trošku cukala.

Hra nebyla nijak cenzurována, najdete v ní tedy i hákové kříže, obrazy Hitlera a podobně. O tom, že je grafika hry totožná jako kdysi, se sami můžete přesvědčit z okolních screenshotů.

Zbraně: jen základní výbava

Zbraňový arzenál není tak bohatý, jako u moderních her. Začínáte s pistolí, pokud vám dojdou náboje, máte k dispozici ještě nůž. Dále ve hře najdete samopal a rotační kulomet, ten je tou nejlepší zbraní. Pokud jste hráli verzi pro Mac nebo konzoli Atari Jaguar, určitě jste narazili na raketomet a plamenomet. Ty v originální verzi pro PC nebyly, proto je nenajdete ani zde.

Ovládání: myslelo se i na leváky

Na rozdíl od svého předchůdce na PC se hra neovládá na klávesnici, vystačit si musíte s dotykovým displejem. K dispozici jsou 2 různá ovládací schémata, každé z nich je možné přepnout do rozložení pro praváky nebo leváky. První schema má v jednom rohu displeje šipky dopředu a dozadu, na jejich bocích jsou šipky pro otáčení, v druhém rohu je tlačítko pro střelbu. Druhé schema se liší v tom, že místo šipek pro otáčení jsou šipky pro úkrok vlevo a vpravo, otáčení a střelba jsou na samostatných tlačítkách. Každý z ovládacích prvků si můžete v nastavení dle libosti přesunout kam chcete.

Pro usnadnění pohybu je ještě možné v nastavení zapnout doplňkové ovládání za pomocí akcelerometru, kdy pohybem telefonu / tabletu se můžete buď otáčet nebo dělat úkroky do stran. Toto ze zkušeností vřele doporučuji, v kombinaci s prvním ovládacím schematem je Wolfenstein 3D Classics výborně hratelný.

Do menu se dostanete stiskem tlačítka se symbolem nářadí v pravém horním rohu, tlačítko kompasu v levém horním rohu slouží ke zobrazení mapy. Takovou zajímavou a nikde nepopsanou akcí je dotyk čtyř prstů, který zobrazí interní herní textovou konzoli, kde můžete psát a zadávat příkazy. Nikde však k ní není dokumentace, nereagovala na žádný z obvyklých příkazů. Pokud se vám podaří přijít na její význam, dejte nám vědět do diskuse pod článkem.

Alternativy pro OS Android

Wolfenstein 3D Classics je dostupný jen pro iPhone nebo iPad, ale hru si můžete v neoficiálních portacích zahrát i na Androidu. První se jmenuje Wolfenstein 3D, stojí 41 Kč, k dispozici má všechny úrovně, podobně jako verze pro iOS. Druhý klon se jmenuje WolfDroid, ten stojí 27 Kč, ale obsahuje jen úrovně ze shareware verze. Počítá ale s tím, že pokud vlastníte plnou verzi Wolfensteina na PC, můžete si z ní zbytek úrovní importovat. Uživatelské hodnocení obou těchto her na Google Play je ale bídné, iOS verzi se bohužel ani zdaleka nevyrovnají.

Klony Wolfensteina 3D pro Android

Alternativy pro jiné systémy

Na Nokia Store ani Windows Phone Marketplace jsem žádné přímé porty hry Wolfenstein 3D nenašel. Víte o nějakých jiných alternativách, byť pod jiným názvem?

Závěr

Hru Wolfenstein 3D Classics Platinum najdete na AppStore, stojí 2 dolary. Za tuto cenu se rozhodně vyplatí, starší hráči u ní možná zavzpomínají na své herní začátky, ti mladší se aspoň na vlastní kůži přesvědčí, jak kdysi začala slavná éra 3D stříleček. Máte možnost si hru i bezplatně vyzkoušet, stačí když si stáhnete omezenou verzi Wolfenstein 3D Classic Lite, která obsahuje první tři úrovně.

Hodnocení: 8/10

Diskuze ke článku
Jura
Wolf to byla ve své době parádní střílečka. Na otázku autora: Na Symbian asi není jako aplikace, ale dá se spustit přes nějaký emulátor. Kdysi jsem ji hrával u bráchu na Nokia N82. A viděl jsem ji i pro dotykové telefony.
kary
Na co hrát často ne úplně vydařený předělávky DOS her, když přes DosBox můžete bez problému hrát originál. DosBox Turbo byla jedna z prvních aplikací, který sem si na svojí mini pro stáhl a teď pařim všechno od wolfa až po duke3d, úžasná věc.
Gabko
pre wp 8 je alternativou "wolf" :) ale nic moc ovladanie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze