Vyzkoušeli jsme Xiaomi MiPad: malý elegán s výkonem Tegry K1

Xiaomi je stále více oblíbeným výrobcem i na českém trhu a nyní uvádí i svůj první tablet, kterým je Xiaomi MiPad. Jedná se o velmi výkonný tablet s relativně slušnou cenovkou a oblíbeným prostředím MIUI. Jak se Xiaomi první tablet povedl a stojí za to si ho pořídit? To vše zjistíte v našem článku.

Xiaomi má řadu levných telefonů, které nabízí výborný poměr cena/výkon. Xiaomi se nyní snaží na úspěchy svých telefonů navázat i tabletem. My jsme jej dnes na pražské tiskové konferenci xm.cz mohli vyzkoušet.

První tablet od Xiaomi

Xiaomi MiPad

První tablet od Xiaomi přichází na trh s vysokými ambicemi. Za cenu kolem 5 000 korun nabídne například nejnovější procesor od Nvidie, kterým je Tegra K1, 2 GB RAM, až 64 GB interní paměti s možností rozšířit o dalších 128 GB pomocí microSD karet a další hardwarové hody.

Výkonnostně je na tom tablet opravdu dobře

Tablet se může pochlubit výborným výkonem, například náročné hry vám poběží bez jediného záškubu a zůstane to tak i v nejbližší době. Díky Tegra K1 získal tablet v AnTuTu benchmarku přibližně 42 000 bodů a staví se tedy na jedno z nejvyšších míst v tabulce tabletů. To všechno v takto kompaktním těle s displejem vysokým rozlišením, který má poměr stran 4:3. Tablet by tak mohl nalákat nadšené technofily, stejně tak potěší i ty s estetickým cítěním, jelikož tablet je dostupný v široké škále barev od zelené, přes modrou, až po žlutou a červenou.

Tablet se dodává v několika barvách

MiPad má 7,9" displej s rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů a řadí se tak mezi ty menší tablety. Displej tak vypadá opravdu pěkně a vysoké rozlišení zajišťuje jemný obraz s dobrými barvami. Ani hmotnost 360 gramů není špatná a dodává tabletu určitý pocit kvality. O napájení se postará 6 700mAh baterie, která není uživatelsky vyměnitelná, musíte do servisu. Díky dobrým ovladačům od Nvidie na tabletu neběží starší Android 4.2.2, jak je tomu zvykem u starších telefonů a tabletů s procesory od MediaTeku, ale pohání ho nejnovější Android ve verzi 4.4 s nástavbou MIUI.

Displej má poměr stran 4:3

Hardware a software: naše postřehy

MiPad má střízlivý design, který nenabídne žádné módní výstřelky a nesnaží se tak experimentovat s různými stojánky, nebo podobnými prvky. Přední strana nabídne displej, senzory, netradičně i kapacitní tlačítka pod displejem a přední 5Mpx fotoaparát. Záda potom skrývají pouze zadní 8Mpx fotoaparát, logo výrobce a dvojici reproduktorů. Na spodní hraně máme microUSB konektor, na pravé potom tlačítko zapínání a kolébku hlasitosti a horní hrana potom nabídne pouze 3,5mm jack konektor.

Xiaomi MiPad

Tablet je celý plastový a díky menší úhlopříčce dobře padne do ruky. Konstrukce nevrže a ani přes záda z lesklého plastu vám tablet nebude klouzat z ruky. Designově naživo hodně připomíná výrazně zvětšený iPhone 5C, materiál i zpracování zadní strany je prakticky totožné. Tlačítka zapínání a hlasitosti se sice dobře mačkají, ale jsou příliš blízko u sebe a jejich pozice může působit potíže a můžete se lehce přemáčknout. Kapacitní tlačítka pod displejem reagují dobře, displej má příjemné barvy a velmi jemné rozlišení působí dobře na oči. Stejně dobře jsou na tom i pozorovací úhly a nedochází ke změnám odstínu barev. Celkově tak tablet působí příjemně a zpracování je na překvapivě dobré úrovni.

Konstrukce je sice plastová, ale kvalitní

MiPad běží na Androidu 4.4 a nabídne tak aktuální verzi systému a všechny nové funkce. Těžko byste však Android rozeznávali, jelikož na tabletu běží nadstavba MIUI, která dává systému unikátní vzhled a funkce. Například zde nenajdete klasický seznam aplikací a celkově je rozprostření prvků trochu přesunuté a prostředí vypadá velmi svěže a neotřele.

MIUI je kapitola sama pro sebe a na MiPadu v kombinaci s Tegrou K1 nedochází ke zpomalování systému. Prostředí jako takové je pro člověka navyklého například na TouchWiz nebo na čistý Android trochu netradiční a může vám chvilku trvat, než si na nové prostředí zvyknete. Jinak je ale MIUI velmi jednoduché a noví uživatelé si na něj zvyknou velmi rychle. Na první pohled byste netipovali, že jde o Android, ale opravdu o odlišný systém, který má designově hodně blízko třeba i k novému iOS. Na tabletu ale zprovozníte všechny aplikace z obchodu Google Play a v české ROM se nachází všechny Google služby. Jediný zádrhel způsobovala stahovací lišta, která nereagovala na stažení okamžitě, ale mezi gestem a animací byla přibližně půlvteřinová odezva. Jinak ale prostředí a software působí velmi pěkně a nezadá si ani s dražšími modely.

Prostředí MIUI (ve finální ROM bude již kompletně počeštěno)

Zhodnocení, cena a dostupnost

MiPad tak nabídne opravdu vysoký výkon za slušnou cenu a určitě nadchne uživatele, kteří touží po výkonném tabletu, ale nechtějí platit vysokou částku například za nový Samsung Galaxy Tab S. Stejně tak i velikost dovoluje jednoduchou manipulaci a přenosnost, která může být výhodou oproti zástupu tabletů s displeji, které mají úhlopříčku 10 palců a větší. Xiaomi Mipad se tak se svojí cenou stává opravdu velmi dobrým konkurentem a nabídne vysoký výkon, hezké uživatelské prostředí a časté softwarové aktualizace.

Xiaomi MiPad

Na českém trhu by se tablet MiPad měl začít prodávat již příští úterý, tedy 15. července, a náš cenový odhad je kolem 7 000 korun včetně DPH, xm.cz totiž zatím finální cenu neprozradilo. Tablet bude v plné české lokalizaci ve Wi-Fi verzi a model s 3G modulem se zatím neplánuje. V úvodu vyrábí Xiaomi pouze bílé verze tabletu, další barevné varianty dorazí později.

Technické parametry Xiaomi MiPad

Kompletní specifikace
Konstrukce202,1 × 135,4 × 8,5 mm, 360 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,9" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 23 FPS
ChipsetnVidia Tegra K1, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor6 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:02 hodin
Dostupnostčervenec 2014, 7 990 Kč
Diskuze ke článku
yennek
Bude aj videopohlad?
Michal
každý se inspiruje každým, ale zde je vidět velká inspirace iOS

ale jinak velmi zajímavý tablet :)
Lukáš
Miui se za svoji historii co se vzhledu týče velice změnilo, osobně se mi více líbily právě ty ranné verze než tyto součastné. Co bylo dříve není zase tak podstatné, jde tu o celkový koncept iOS, teď mi trochu připadá, že se chce miui vydat trochu osobytější cestou. Každopádně jedna z povedenějších podob androidu.
David
toto by som nazval iPad Mini C. čistá kopírka ipadu minu, a aj prostredie vyzerá dosť podobne ios 7, ale nevyzerá zle, a celkom sa im podaril..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze