Nová Tegra "Project Logan" nabídne drtivý výkon: vyzkoušeli jsme ji

6

V Berlíně NVIDIA novinářům prezentovala jak svoje současné technologie, tak projekty, na kterých teprve pracuje. Vůbec poprvé jsme mohli v reálu vyzkoušet Project Logan, tedy chystaný supervýkonný čipset s jádrem Kepler, který plánuje nVidia nasadit už v příštím roce do mobilů a tabletů.

NVIDIA v současnosti disponuje čipsetem NVIDIA Tegra 4, jehož výkon je srovnatelný, nebo podle některých benchmarků dokonce o něco vyšší, než konkurenční Qualcomm Snapdragon 800 s grafikou Adreno 330. Protože se ale nyní NVIDIA zaměřovala zejména na dokončení svého čipsetu Tegra 4i, který nabídne kromě dvojnásobného grafického výkonu oproti Tegře 3 také integrovaný modem pro sítě LTE, dostává se do zařízení Tegra 4 pomalu. To se ale nyní na podzim změní. Mezitím bude na podzim dokončen certifikační proces pro Tegru 4i, která by se do prvních zařízení mohla dostat zkraje roku 2014.

NVIDIA Tegra logo

Tegra 4i nabídne vysoký výkon a LTE

Tegra 4i bude méně výkonná, než Tegra 4 a je určena spíše pro mainstreamová zařízení střední třídy. To ale neznamená, že by byla nová Tegra 4i ořezávátko. Disponovat bude čtyřmi jádry se starší architekturou ARM Cortex-A9 r4 a taktem 2,3 GHz, doplněnými o jedno úsporné jádro, které bude v činnosti tehdy, pokud nebude potřeba vysoký výkon, tedy typicky při uspaném zařízení. K dispozici bude také 60 grafických jader a technologie pro rychlé zpracovávání velkého množství obrazových dat, například pro vytváření HDR snímků.

Znovu jsme si mohli pohrát také s NVIDIA Shield a vyzkoušet například i streamování 4K videa

Kromě těchto novinek jsme se dozvěděli také nemilou informaci ohledně zařízení NVIDIA Shield, které jsme si podrobně vyzkoušeli už zimě v Barceloně. Jeho prodej se zatím u nás neplánuje. Na druhou stranu je vidět, že je na toto zařízení NVIDIA patřičně hrdá a bere jej jako průnik do zcela nového segmentu. Prvním Shieldem NVIDIA ale spíše mapuje trh a sonduje terén tak, aby mohla případnou druhou generaci, která by se zřejmě dočkala většího rozšíření, připravit podle reakcí zákazníků.

NVIDIA Project Logan

Project Logan aneb obrovský výkon už za rok

Nejzajímavějším bodem celého setkání ale byla ale rozhodně prezentace nového mobilního čipsetu s grafickým jádrem Kepler, a to vůbec poprvé v Evropě. NVIDIA zatím projektu nepřidělila oficiální označení, spekuluje se však, že se bude jmenovat jednoduše Tegra 5. Spíše by se ale hodilo s nadsázkou označení Tegra 5005, protože výkonový skok je oproti Tegře 4 tak obrovský, že by se toho dalo marketingově určitě velmi dobře využít. Výkon má být dokonce vyšší, než například u desktopové karty GeForce 8800 GTX, výrazně vyšší než u Playstation 3 nebo zhruba 3× vyšší, než u Apple A6X, který pohání nejnovější iPad, přitom bude méně energeticky náročný. Mobilní Kepler by měl být i výkonnější, než nejnovější Apple A7 a samozřejmě několikanásobně výkonnější, než současná špička od Qualcommu, Snapdragon 800 s Adrenem 330. Přímé porovnání ale zatím chybí.

TIP: přečtěte si podrobné představení Project Logan

Project Logan ve fázi prototypu

Project Logan, jak v současnosti vývoj supervýkonného mobilního čipsetu NVIDIA nazývá, je, zjednodušeně, uzpůsobení výkonného grafického jádra Kepler, který je používán ve výkonných desktopových grafických kartách, tak, aby se dal použít v běžném mobilním čipsetu v tabletu či mobilu. To samozřejmě zahrnuje zejména výrazné snížení energetické náročnosti, která má činit ve finálním provedení 2W, avšak bez omezení grafického výpočetního výkonu.

K dispozici bude 192 mobilních grafických jader, podpora OpenGL ES 3.3, Open GL 4.4, DirectX 11, Cuda 5.0 nebo pokročilá Tesselace. Díky ní se nevykreslují tak detailně objekty, které se ve scenérii nacházejí daleko, čímž se zbytečně neplýtvá výkonem a samozřejmě tím pádem ani energií. Karta se tak může zaměřit na výpočet blízkých předmětů, které mohou být mnohem detailnější.

NVIDIA už dříve vypustila dvojici demo videí, na kterých demonstrovala grafický výkon, tehdy ale vše běželo ještě na desktopové grafické kartě. V Berlíně jsme mohli identické a ještě vylepšené demo vidět poprvé běžící na tabletu, i když ještě s pořádně rozměrnými „střevy“. Ne snad z důvodu, že by už nyní nebylo možno celý čipset udělat znatelně menší, ale z důvodu snadného přístupu pro vývojáře, kteří na prototypu stále pracují. Důležité ale je, že už vše běželo s minimální spotřebou energie, mnohem menší, než v případě desktopových grafických karet a NVIDIA se tak postupně dostává ke svému 2W cíli.

Na tabletu běžel bez jakéhokoliv škubání a s vysokou frekvencí Ira, digitální člověk s realistickou mimikou, nově i s průsvitnými ušními boltci. Vše vypadalo velmi reálně a vezmeme-li v potaz, že toto už příští rok spustíme na tabletech, je opravdu na co se těšit. K dispozici bylo i druhé demo tropického ostrovu, na kterém NVIDIA demonstrovala právě výše zmiňovanou Tesselaci. Mobilní Kepler, nebo-li Project Logan, by měl být představen možná už na CES 2014 v Las Vegas, reálné nasazení se očekává v příštím roce. Těšíte se? My tedy rozhodně ano.

Diskuze ke článku
Kristián Míža
Kristián Míža
jo to bude pecka,akorát trochu pochybuji o nasazení už příští rok,ale třeba překvapí...
Frky
Nevěřím tomu, že to bude silnější jak 8800gtx...
lte
Je dobře, že LTE už se stává standardní výbavou mobilů.
Kozaa
Nvidia toho mnohokrat tolik naslibovala, ale uvidime.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze