Nový notebook HP Slatebook 14 s Androidem a čipem Tegra

10

Poslední dobou čím dál více výrobců notebooků experimentuje s různými operačními systémy. HP konkrétně vyzkoušelo Chrome OS, ale nově také Android, který není zrovna uzpůsoben na klasické ovládání touchpadem a klávesnicí.

Android je znám především jako operační systém pro mobilní telefony a tablety, ovšem už se v několika případech objevil v noteboocích. Ku příkladu se jedná o Toshibu AC100 a také velké množství počítačů vyrobených v Číně. Mezi ty nejnovější patří HP Slatebook 14, který nabídne operační systém Android ve verzi 4.2 Jelly Bean. Zajímavé je i to, že počítač disponuje reproduktory Beats.

Oficiální fotografie

Počítač bude pravděpodobně vybaven procesorem nVidia Tegra K1, což je v současnosti jeden z nejrychlejších čipů architektury ARM a také nejvýkonnější procesor z rodiny Tegra. Čip obsahuje 4 procesorová jádra a především obsahuje 192 jader CUDA generace Kepler. Díky tomuto mamutímu počtu výpočetních grafických jader dá na frak prakticky všem ostatním grafickým akcelerátorům a nemusí se stydět, ani před dedikovanými čipy v noteboocích. Ovšem zatím není jasné, zda se opravdu jedná o Tegru K1, nebo „jen“ o Tegru 4.

Oficiální fotografie

Procesoru asistují 2 GB operační paměti, která je sdílena ještě s grafickým akcelerátorem. Jako úložný prostor bude sloužit 16GB eMMC čip. Velikost displeje je patrná již z názvu počítače, činí 14 palců a to při FullHD rozlišení. Fakt, že použitým systémem je Android 4.2, bude nejspíše největší slabinou celého zařízení. Zastávám totiž názor, že Android na klasické počítače nepatří, ač konkrétně HP Slatebook 14 disponuje i dotykovým displejem. Logičtěji by působilo rozhodnutí, kdyby byl do počítače předinstalován systém Ubuntu, nebo jiná varianta Linuxu. Cena zatím není známa, ale předpokládá se, že bude odhalena na konferenci Computex.

Zdroje: androidcommunity.com, notebookitalia.it, zdnet.com

Diskuze ke článku
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
To sa už všetci zbláznili. Android je utrpenie na mobile a už vôbec nemám záujem sa sním trápiť na notebookoch. Od Google je jedine OK Chrome . Všetko ostatné je prúser. Keď operačný systém na notebook tak buď Win 8.1 alebo OS X.
Jirka
No to je nádhera! Notebook se 16 GB pamětí...
olaf
Hnus, hnus a zasr hnus. Windows je nesrovnatelne lepsi, bez debat
Jirka.S
Microsoft i Apple jsou je firmy co z lidí tahají peníze i když nemusí, těším se na ty doby až na to lidi přijdou. Na stolní PC jsem si teď hodil Ubuntu a jsem nadmíru spokojen a hlavně i s androidem v mobilu a tabletu úplně odstřihnut od "vydřidušskych" firem jako jsou okno a jabko. A do mě pojďte šup ;-) :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze