NVIDIA představila referenční tabletovou platformu Tegra Note

1

Americký výrobce čipů NVIDIA se již dlouho snaží prosadit svůj mobilní SoC Tegra do klíčových odvětví chytrých telefonů a tabletů. Pomoc by jí v tomto úsilí měla i nová referenční platforma tabletů Tegra Note, která je postavená na procesoru Tegra 4.

Tegra Note není tablet od nVidie, který by společnost sama prodávala, ale jedná se o kompletní referenční platformu, kterou NVIDIA nabídne svým partnerům. Zahrnuje nejen hardware a software včetně OTA updatů, ale i industriální design, příslušenství a síť spolupracujících herních vývojářů. Samotní výrobci si jí pak mohou dále opravit podle svého. Odpadnou jim však nemalé náklady na vývoj. Sama NVIDIA na tom vydělá rozšířením Tegry 4, a také na oplátku získává přístup k propracované distribuční a prodejní síti partnerů.

Tip: NVIDIA Tegra 4 realitou: nabídne špičkový výkon a je zároveň úspornější

Referenční tablet Tegra Note nabízí 7" HD IPS LCD displej s rozlišením 1280 x 800 pixelů. Pod kapotou se skrývá SoC Tegra 4 se čtyřjádrovým procesorem Cortex-A15 včetně pátého, baterii šetřícího jádra, a grafickým čipem GeForce GPU se 72 jádry, což z něj podle výrobce dělá nejvýkonnější sedmipalcový tablet současnosti. O velikosti RAM NVIDIA mlčí, ale můžeme předpokládat, že k takto výkonnému hardwaru přidal dostatečnou porci. Interní paměť má kapacitu 16 GB, ale je jí možné pomocí microSD karty rozšířit o dalších 32 GB.

Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, výrobci si ale mohou zvolit samozřejmě jiné rozlišení. Přestože fotografování s tabletem není příliš pohodlné, NVIDIA na fotoaparát klade silný důraz a přináší na Android jednu z nejlepších foto aplikací z iOS - Camera Awesome od SmugMugu, která podporuje exkluzivní Tegra 4 technologie jako tap-to-track nebo 100 fps video s možností zpomaleného přehrávání. Na druhou stranu přední kamera, která má na tabletu větší opodstatnění, dostala rozlišení pouhých 640 x 480 pixelů. Výrobci si ho ale mohou zvýšit.

Z dalších parametrů láká Tegra Note například přední stereo reproduktory s bass-reflex portem, které využívají technologii NVIDIA PureAudio pro bohatý a čistý zvuk nebo stylus s technologií NVIDIA DirectStylus, která zvyšuje přesnost a disponuje lepším nastavením tahu. Všechny hráče potěší TegraZone, se kterým budou mít snadný přístup ke hrám optimalizovaným pro Tegru s vizuálními efekty, jaké ostatní tablety nenabízí. Tegra Note navíc podporuje různé herní ovladače, se kterými můžete hrát stejně jako na konzoli. K velké televizi lze navíc tablet připojit přes microHDMI.

Po softwarové stránce garantuje NVIDIA 100% čistý Android 4.3 s OTA aktualizacemi přímo od Nvidie. Takto výkonný hardware jistě bude vyžadovat také dostatečně vysokou kapacitu baterie. Zdá se, že ani toto NVIDIA nezanedbala a slibuje až 10 hodin při přehrávání videa. I přes výkonný hardware se referenční platforma Tegra Note zařadí do spodní části cenového spektra. Koncová doporučená cena, za kterou budou partneři své tablety postavné na této platformě prodávat, je stanovena na 199 dolarů. To by na našem trhu se započtenou DPH odpovídalo zhruba 4800 Kč, což je dle našeho názoru konkurenceschopná cena. Výrobci si ale mohou tablety hardwarově upravit podle svého, přidat například lepší fotoaparát a cena se tak bude lišit. I tak by ale měla zůstat takto zajímavě nízká.

Zdroje: blogs.nvidia.com, talkandroid.com, phonearena.com, androidcentral.com