Špičkové tablety Samsung Galaxy Tab S naživo: první dojmy a video

Na nové tablety Samsung Galaxy Tab S se čekalo již nějakou dobu a my jsme měli možnost si je naživo vyzkoušet. Představeny byly dva modely se SuperAMOLED panely – jeden s úhlopříčkou 8,4 palce, druhá verze dostala 10,5" displej. Zároveň jsou obě novinky dostupné ve variantě s LTE. Jak se povedly?

Samsung Galaxy Tab S – první pohled

Na setkání se společností Samsung v Praze jsme měli možnost velmi brzy po uvedení vyzkoušet dvě horké novinky korejského giganta. Po modelech Galaxy Tab 4 10.1, Galaxy Tab 4 7.0 a Galaxy Tab 4 8.0 jsme se dočkali produktů z vyšší řady, které chtějí zaujmout svojí nekompromisní výbavou a precizním provedením. Jak jsme vám naznačili v preview, tak v silnější verzi s osmijádrovým Exynos 5 Octa procesorem jde o opravdu velmi výkonné zařízení, které se jen tak nezadýchá. To samé ale platí o variantu se Snapdragonem 800. Stačí ale výkonný hardware na to, aby na nás zanechal pozitivní dojem?

Samsung Galaxy Tab S 8.4

Zpracování: plastový elegán

Konstrukčně se Samsungu nové modely opravdu povedly. Mají matná měkčená plastová záda s texturou, která je podobná té ze Samsungu Galaxy S5 a tablet vám ani ve větší verzi nebude z rukou klouzat a bude se příjemně držet. S tím jde ruku v ruce zbytek konstrukce, kolem hrany tabletu běží stříbrný kovový rámeček, který dává zařízení punc vysoké kvality, a rozumně široké rámečky kolem displeje usnadňují snadné držení. Konstrukce je plastová a je to vidět, ale tablety na pohled vypadají elegantně a i poměrně hodnotně.

Tablety jsou velmi lehké – 8,4" verze má hmotnost jen 294 gramů, respektive 298 gramů s LTE a hmotnost 10,5" modelu činí 465 gramů, respektive 467 gramů s LTE a nebude vám dělat problém je používat i po delší dobu, kdy je budete muset držet v rukou. Tloušťka, nebo spíše tenkost, 6,6 mm je opravdu znát, oba nové Galaxy Taby S dovolí příjemný úchop při této tloušťce hlavně díky zaobleným okrajům, takže vás hrany nebudou řezat do ruky. Samsung si dal opravdu záležet, aby dostal co nejvíce do co nejmenšího prostoru. S tloušťkou 6,6 mm se oba nové tablety řadí na první místo jako to nejtenčí, co se dá na trhu s tablety sehnat.

Samsung Galaxy Tab S 8.4

Špičkový displej vám téměř vypálí oči

Největším lákadlem má být displej. Novinky také dostaly do vínku jemné rozlišení 2 560 × 1 600 pixelů na nových Super AMOLED panelech. Za zmínku také stojí to, že Galaxy Tab S 8.4 má PenTile matici, kdežto Tab S 10.5 má RGB matici.

Zadní strana má stejnou úpravu, jako Galaxy S5

Displeje mají výborný jas, který ve spojení s vysokým kontrastem až téměř pálí do očí na maximální nastavení. Výborná je také jemnost, barvy ale mohou být pro někoho až příliš syté a přesaturované, displej tak vypadá jako namalovaný. Rozdíl je jasně patrný například i při porovnání s displejem v modelu Galaxy TabPro 8.4, který má barevně věrnější, ale stejně jemný Super LCD panel. V nastavení lze ale barevné podání změnit a křiklavost tak omezit. Podání bílé a černé je však na výborné úrovni a nevšimli jsme si žádného výrazného zbarvení.

Samsung Galaxy Tab S 8.4

Pod pokličkou: Android, TouchWiz a Kids Mode

Tablety od Samsungu již tradičně dostaly operační systém Android, tentokrát ve verzi 4.4 s nástavbou TouchWiz. V tabletu najdeme také klasicky předinstalovanou sadu programů, jako je S-Note, S Překladač, Samsung Link a pak také Scrapbook, balíček Hancom Office a nový dětský režim Kids Mode, který nás zaujal svým provedením a díky živému zobrazení Super AMOLED displeje dá hezky vyniknout barvám a dětem se pestrý dětský mód bude určitě líbit.

Tablety dostaly známý TouchWiz

Užitečnou pomůckou může být i aplikace SideSync 3.0. Přes Wi-Fi se jednoduše propojí tablet s telefonem a na displeji tabletu pak vidíte kompletní prostředí telefonu, které můžete nejen ovládat stejně jako na telefonu, ale dokonce do něj metodou drag & drop přesouvat jednoduše soubory, například obrázky. Praktickou ukázku fungování naleznete v našem videopohledu.

TouchWiz může na někoho působit až příliš barevným dojmem

Uvidíme, jak si Samsung poradí s optimalizací prostředí, což je úkol, který u svých tabletů až na výjimky příliš nezvládá. My jsme zatím měli k dispozici pouze prototypy.

Režim Kids Mode je hezky barevný a pestrý

Hardware: nekompromisní, až na jednu výjimku

Co se hardwarové výbavy týče, budou oba dva modely dostupné ve dvou variantách. První verze dostane osmijádrový procesor Exynos 5 Octa, který kombinuje jeden 4-jádrový procesor na frekvenci 1,9 GHz a druhý 4jádrový procesor na taktu 1,3 GHz. Ten bude dostupný u Wi-Fi verze. Druhá varianta kombinující Wi-Fi a LTE dostane známý čipset Snapdragon 800 se čtyřjádrovým procesorem na frekvenci 2,3 GHz.

Samsung Galaxy Tab  S 8.4

Pamětí RAM disponují obě varianty ve velikosti 3 GB a stejně tak je stejná interní paměť na vaše data, která činí buď 16 GB, což je varianta, která bude dostupná na našem trhu, nebo 32 GB, s možností rozšířit pomocí microSD karty až o dalších 128 GB. Na 16GB verzi, kterou jsme zkoušeli, bylo dostupných 8,21 GB pro vaše data, v případě RAM paměti zbývalo pro běh aplikací přes 2,5 GB.

Velikost úložiště a verze systému
Obě novinky také mají k dispozici 2 fotoaparáty – ten přední dostal rozlišení 2,1 Mpix s možností natáčet FullHD video a zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpix s LED bleskem a schopností natáčet FullHD video při 30 snímcích za sekundu. Výčet senzorů je také velmi obsáhlý a nechybí mu, bohužel kromě NFC, které Samsung nepochopitelně vynechal, žádný důležitý prvek. Konektivitu zajistí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac MIMO, Bluetooth 4.0 a IrLED. Pro navigaci je také přítomný GPS modul, GLONASS a technologie Beidou, která dovolí připojit se na více satelitů najednou.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Příslušenství: dobrý začátek

S tablety přichází nová řada příslušenství, která obsahuje 2 kryty – Simple Cover a Book Cover, trojici sluchátek z nové série Samsung Level, bezdrátové reproduktory a čtveřici microUSB redukcí. K dispozici bude například redukce dovolující připojit dvě zařízení přes USB, LAN a zároveň tablet nabíjet.

Book a Simple covery pro Galaxy Tab S

Nové kryty opravdu povedly designově, s praktičností je to ale horší. Sice jsou z hezkých materiálů, vypadají velmi elegantně a pevně drží na tabletu díky připínacímu mechanismu, ale jsou hodně členité, a proto se vám při držení v ruce pořád někde kývou a znepříjemňují práci. Tablet umí zafixovat ve třech polohách, jejich dosažení je ale hodně složité a zdlouhavé a troufám si tvrdit, že to řada uživatelů, pokud na to náhodou nepřijde, vzdá. Samsung bude muset přibalit hodně výrazný návod.

Book Cover pro Galaxy Tab S naživo

Samsung chystá dokonce i Bluetooth klávesnici se shodným tečkovaným designem, který nalezneme na zadní straně tabletů. Do klávesnice se tablet zasadí a je z něj rázem téměř plnohodnotný notebook. K dispozici bude pro obě velikostní varianty a Samsung nabízí dokonce i myš. Klávesnice bude ale dostupná až později. Měl by se Microsoft Surface Pro3 začít bát?

Bluetooth klávesnice pro Galaxy Tab S

Závěr: celkové dojmy, cena a dostupnost

Jedná se o jedny z nejdražších tabletů s Androidem, které budou na trhu k dostání a budou představovat vlajkové lodě Samsungu. To, jestli jsou vhodnou investicí, si bude muset každý odpovědět sám. Pokud hledáte exkluzivní, lehký a tenký tablet, se kterým lze pomocí příslušenství zvládnout i práci, nevypadají novinky vůbec špatně. Jestli však hledáte kompletnější řešení, které nabídne například klávesnici a možnost používání plnohodnotného OS, jako je Windows 8.1, budete se muset ponořit do jiných vod. I přesto na nás nové Galaxy Taby S zanechaly dobrý dojem a nabízejí vysokou kvalitu ve slušně vypadajícím kabátku.

Na českém trhu se můžeme těšit na dostupnost kolem 11. července ve dvou barevných variantách – bílé a bronzové. V prodeji bude pouze 16GB verze. Už od příštího týdne bude možno si na brand storech tablety vyzkoušet a předobjednat. Ti, co si tablety v obchodech a vybraných e-shopech (oficiální e-shop Samsung, Alza.cz a další) předobjednají, dostanou zdarma k tabletu microSD kartu a kryt Book Cover.

Technické parametry Samsung Galaxy Tab S 8.4

Kompletní specifikace
Konstrukce212,8 × 125,6 × 6,6 mm, 294 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 8,4" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 5 Octa, CPU: 8×1,9 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2014, 11 790 Kč

Technické parametry Samsung Galaxy Tab S 10.5

Kompletní specifikace
Konstrukce247,3 × 177,3 × 6,6 mm, 465 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 10,5" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 5 Octa, CPU: 8×1,9 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor7 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2014, 14 599 Kč
Diskuze ke článku
xperia
Já nechci rýpat ale může mi někdo vysvětlit proč se dodnes dělají přídavné klávesnice v hardwarové podobě a ne dotykové?
anonim
Už jenom kvůli tomu amoledu bych si je nekoupil a kvůli němu jsem si taky nikdy nekoupil galaxy smartphone, i když se mi ostatními parametry líbil. Nehodlám prostě po každým 3 hodinovým filmu v 21:9 poměru jít reklamovat vypálený pruhy...to se na mě nezlobte.
Lukee
Pan Pultzner ve videu uvádí že hodnota volné RAM je 2,38 GB, ale přitom je právě 2,38 GB zaplněno podle toho co tam ukazuje. Třeba to byl přeřek a nebo jsem to blbě pochopil. Ale zdá se mi to hrozně moc. Volně paměti RAM by tedy zustalo nakych cca 400 MB což je hrozně moc málo.
Pavel
Parádní HW, i Android je OK. Vadí mi jen ten Touchwiz, který je tragicky neoptimalizovaný a zabírá strašně moc místa. Každý levný produkt od Samsungu kvůli němu laguje a ty dražší a vybavenější žerou strašně rychle baterii a delší době používání začnou lagovat taky. Samsung pořád doufá že to obejde pouze vylepšováním HW u své nesmyslně rozsáhlé nabídky. Rozumější by bylo vyrábět polovinu modelů ale věnovat jim čas při optimalizaci. Takhle to splácávají narychlo jak horkou jehlou. Je to škoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze