NVIDIA představila Shield Tablet s Tegrou K1: vyzkoušeli jsme ho

30

NVIDIA představila svůj zbrusu nový vlastní tablet se špičkovým výkonem, jenž poskytuje čipset Tegra K1. Zaujme nejen hráče, ale všechny, kteří hledají výkonný 8palcový tablet s Androidem za zajímavou cenu. My jsme měli možnost novinku již vyzkoušet. Podívejte se na naše první dojmy.

Co je vlastně NVIDIA Shield Tablet zač? Výrobce chtěl vyrobit ultimátní mobilní herní zařízení pro ty, pro které je předchozí Shield Portable s konzolovou konstrukcí nepraktický nebo jim nestačí velikost displeje, zabalit vše do kompaktního tabletového balení s výbornou výbavou, a to vše za zajímavou cenu. Vznikl tak (nejen) herní tablet s 8" úhlopříčkou, která je ideálním kompromisem mezi mobilitou a velikostí a s brutálním výkonem, protože tablet běží na čipsetu NVIDIA Tegra K1 s 192 grafickými jádry, jenž je mnohem rychlejší, než jakákoliv konkurence, a to jak v syntetických testech, tak při reálném hraní, na které je tablet určen.

Výkonem daleko před ostatními

NVIDIA Tegra K1 má opravdu špičkový grafický výkon a jako jediná podporuje OpenGL 4.4, DirectX 12, a například i tesselaci, přitom má spotřebu menší než 2 W, a i přes vysoký výkon se proto hodí pro malá mobilní zařízení, jako je tablet. Pro klasické výpočetní operace je připraveno čtyřjádrové CPU s taktem 2,2 GHz, k dispozici jsou 2 GB RAM a tablet bude v prodeji v 16 nebo 32GB paměťové verzi, ale ani menší varianta neznamená díky slotu pro až 128GB microSD karty žádné omezení.

Takovými údaji se NVIDIA ráda chlubí...

Tablet má poměrně nenápadný vzhled, který oživuje pouze dvojice reproduktorů vedle 8palcového FullHD displeje s jemným a kvalitním zobrazením. Reproduktory jsou samy o sobě také kvalitní, a i když výkonů HTC One M8 nedosahují, patří určitě k těm nejlepším. Jsou poměrně hlasité a nechybí ani často opomíjené hloubky.

Záda Shield Tabletu, který s 9,2 mm není nijak přehnaně tenký, jsou příjemně matná a měkčená, celý tablet padne i dobře do ruky. Seriózní pařani si sice k tabletu určitě pořídí ovladač, o kterém je řeč níže, ale pro všechny ostatní je také důležité, že se zařízení drží pohodlně. Konstrukce je plastová, žádné hodnotnější materiály nebo výstřelky nečekejte, proto překvapí papírově vyšší hmotnost 390 gramů a naživo tablet nijak lehký není, ale těžký subjektivně také ne. U dané velikosti je hmotnost, dá se říci, ideální a máte alespoň pocit jistého úchopu.

NVIDIA SHIELD Tablet

Na bocích nalezneme klasický set ovládacích tlačítek včetně HDMI výstupu. Potěší, že tlačítka lze stisknout i když tablet leží na stole, na druhou stranu nejsou příliš výrazná, což platí zejména o vypínacím tlačítku. Tablet má také dva fotoaparáty, které nabízí shodně 5Mpx rozlišení. Příznivci selfies si tak přijdou na své, i když focení autoportrétů s tabletem už je poměrně divná disciplína.

Na tabletu běží Android 4.4.2 v téměř čisté verzi a NVIDIA slibuje velmi brzké a rychlé updaty na nové verze Androidu, což ostatně praktikuje i u svých současných zařízení běžících na systému s robotem v logu. Zajímavým doplňkem je stylus se specifickou sešikmenou špičkou podobnou zvýrazňovači. Díky ní můžete kreslit různě tlusté čáry a NVIDIA si vyhrála také se softwarem. Například NVIDIA Dubbler umožňuje vytvářet naprosto realistické olejové malby a zaujme i grafickými efekty, které jdou tak daleko, že se stopy štětce roztékají na stranu, na kterou otočíte tablet. Simulace malířského plátna je tak velmi věrná. Stylus se pohodlně drží a své místo má přímo v tabletu na horní straně. Vysunutím stylusu lze rovnou spustit předpřipravenou aplikaci.

Takové olejomalby lze vytvářet v NVIDIA Dabbler se stylusem. Pokud máte talent.

Jako tablet je Shield Tablet zajímavý, ale až na výkon (a cenu) není ničím výjimečný. Právě onen výkon je tím rozhodujícím magnetem pro mnohé zákazníky, kteří do rukou dostanou ultimátní herní zařízení s výkonem ne příliš vzdáleným od klasických herních konzolí. A aby byl herní požitek dokonalý, je Shield Tablet vybaven spoustou maličkostí.

Ovladač a streaming pro ultimátní herní zážitek

NVIDIA nabídne k tabletu například speciální ovladač nazvaný Controller, který vypadá podobně, jako Shield Portable, avšak bez displeje. Má ale navíc dotykový touchpad pro ovládání her, které nelze příliš dobře ovládat konzolovými ovladači, v horní části nabídne kapacitní tlačítka pro dálkové ovládání Androidu, jinak ale obsahuje opravdu velmi pohodlná klasická herní tlačítka včetně dvou analogových joysticků. K tabletu se připojí přes Wi-Fi Direct, díky kterému má, na rozdíl od Bluetooth, mnohem nižší latenci a lepší odezvu. Vestavěná baterie vydrží až na 40 hodin hraní.

Ovladač SHIELD Controller s touchpadem a ovládacími tlačítky, který lze připojit přes Wi-Fi

Díky ovladači se zážitek z hraní posunuje úplně někam jinam a hraní na tabletu je pak velmi pohodlné. Na Google Play je již 11 výborně vypadajících her pro Tegru K1, další přibývají a nativní podporu ovladače má více než 400 her. A pro tu, která podporu nemá, si můžete tlačítka namapovat. My jsme vyzkoušeli například hru Trine 2, která bude pro Shield Tablet zdarma a po vizuální i herní stránce to byl špičkový zážitek. To platí také o demu Unreal Enginu 4, který už Google ukazoval na I/O. Míra detailů, částicové efekty a odlesky si nikdo na tabletu před pár lety neuměl představit, Tegra K1 odvádí skutečně dobrou práci.

NVIDIA SHIELD Tablet

Pokud ovladač místo přes Wi-Fi připojíte kabelem, zachytává vše, co se děje na displeji tabletu, což se dá využít například na streaming na Twitch. Když už jsme u toho streamingu, nechybí opět možnost streamovat hru, která vám běží na PC, přímo na tablet, kde ji i ovládáte. Díky tomu si můžete na tabletu v pohodlí postele zahrát hru, která pro Android není dostupná, a na špičkové detaily, které vykresluje váš výkonný domácí počítač v jiném pokoji. A když k tabletu připojíte televizi, dostanete set s mnohem lepším výkonem, než jakákoliv konzole. Latence je neznatelná a grafika je špičková. Datový tok lze zvolit, stejně tak rozlišení streamingu.

Stylus a magnetické pouzdro

V ČR v září a bez LTE

Tablet bude v Evropě v prodeji a dostupný příští týden, dostupnost v České republice je plánována na 1. září 2014, kdy se dostane do prodeje na Alza.cz. Cena bude v ČR činit 7 990 Kč včetně DPH za 16GB Wi-Fi verzi. Tablet je možno už nyní předobjednat na Alza.cz, prodejce k předobjednávkám přibalí pouzdro zdarma. V prodeji bude globálně i 32GB LTE verze, ale s prodejem v České republice se zatím nepočítá. Shield ovladač bude v prodeji samostatně za 1 349 Kč a NVIDIA bude prodávat také kryt, jehož cena se bude činit 699 Kč .

Technické parametry NVIDIA SHIELD Tablet

Kompletní specifikace
Konstrukce221 × 126 × 9,2 mm, 390 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra K1, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor6 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:02 hodin
Dostupnostzáří 2014, 7 990 Kč
Diskuze ke článku
iOSHater
Spíš jsem pokukoval po tabletu s Windows 8, ale tohle by mě možná přesvědčilo dát Androidu ještě šanci. Škoda, že to zabili nedostupností LTE verze...
king125g
Zujímalo by ma, ktoré paco sa bude zhrbené krčiť s nalepenými očami pred pidi displejíkom s gejmpadom v prackách...
readytogo
Info o batérii ???
Jelito
Pripoj tablet k tv streamuj hru do tabletu a mas odezvu tak dve vteriny. Super na angry birds. Gamers kteri chteji hrat na tabletech kupuji ipad. Optimalizace o ktere si na androidu muzete nechat jen zdát. A hlavně všechny game pecky prvni vychazi na ios.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze