Vyzkoušeli jsme WatchOS 2 pro Apple Watch: přehled novinek

Na letošní vývojářské konferenci WWDC v San Franciscu letos nepředstavil Apple jen obligátní nové verze iOS a OSX, ale i druhou verzi watchOS. Tedy novou verzi systému, která patří prvním jablečným hodinkám. Co druhá verze přináší a zda zlepší nezávislost hodinek na telefonu, si ukážeme v dnešním článku s přehledem všech klíčových novinek.

Apple Watch

O samotných Apple Watch jste se mohli dočíst vše v naší recenzi. My v redakci máme ještě další jablečné hodinky, na kterých testujeme betaverzi watchOS 2. Co se chystá nového a jak to funguje v praxi?

WatchOS 2 pro Apple Watch – první pohled

Nové ciferníky a cestování časem

Apple do nového systému přichystal nové ciferníky. Nejzajímavější je Timelapse ciferník, u kterého je výběr z pěti motivů. Jde o Londýn, New York, Hong Kong, Shanghai a Mack Lake. Je hezké pozorovat ubývající mraky nad jezerem nebo západ slunce nad Londýnem, vše v krásné a zrychlené animaci. Škoda, že motivů není více. My bychom ocenili například pohled na Karlův most v pozadí s Pražským hradem. Mnoho uživatelům také chyběla možnost si do ciferníku vložit vlastní fotografii. Prosby Apple vyslyšel, a tak si můžete do ciferníku nastavit libovolnou fotografii nebo si promítat celé fotoalbum.

Apple Watch s WatchOS 2

Zajímavou funkcí, co konkurence nenabízí, je Time Travel neboli cestování časem. Apple využívá digitální korunku, kdy otáčením vpřed nebo vzad posouváte časem do budoucnosti či minulosti, a vy tak rychlým pohybem zjistíte, že vás například odpoledne čeká schůzka, máte být na letišti nebo nezapomenout dojít na nákup. Time Travel není napojen jen na kalendář, ale i na další miniaplikace, které Apple nazývá hodinářským termínem komplikace. Těch může být celá řada a vývojáři do ciferníků můžou přidávat takřka jakékoliv prvky svých aplikací. Může jít o rychlé uzamknutí automobilu, tlačítko pro rozsvícení světel v domě, výsledek fotbalové zápasu nebo přehled zbývajícího FUP limitu. Komplikace třetích stran jsme ale nemohli vyzkoušet, neboť je vývojáři připravují do finální verze watchOS 2.


Nové ciferníky a cestování

V současné době veškeré aplikace, které instalujete do hodinek mimo těch od Applu, využívají výpočetní výkon a data pouze z telefonu. To se od druhé verze systému změní. Vývojáři budou moci napsat aplikace přímo pro hodinky s tím, že výpočetní výkon budou obsluhovat samy hodinky a nikoliv telefon jako tomu bylo doposud. Odpadne tak dlouhé načítání aplikací třetích stran a člověk nebude muset být tak závislý na telefonu, bez kterého hodinky téměř nic neumí. Aby ta nezávislost mohla být ještě větší, dokáží se připojit na Wi-Fi, a vy tak budete moci využívat aplikace i bez toho, abyste byli připojeni k telefonu.

Důraz na sociální prvek

Hodinky lze využívat ke komunikaci s vašimi přáteli pomocí iMessage či s pomalu přibývajícími klienty typu Telegram nebo Skype. Od nové verze budou k dispozici i aplikace podporující video na hodinkách. Apple ukázal Vine nebo WeChat. Pod digitální korunkou najdeme tajemné tlačítko, které spouští buď Apple Pay nebo se dostanete k rychlým kontaktům. Správu tohoto seznamu bylo možné dělat pouze v telefonu přes příslušnou aplikaci, ve watchOS 2 si přidáte kamaráda z vašich kontaktů přímo z hodinek. A nebudete omezeni pouze dvanácti nejbližšími přáteli, budete jich moc mít na několika kartách až tři desítky vašich nejbližších. Potěšující zprávou pro fanoušky Facetime Audia je podpora i na hodinkách.

TIP! Recenze Apple Watch – Steve Jobs by se divil

Apple Watch s WatchOS 2

Vývojáři to mají v rukou

Jestliže v současné době je aplikací pro Apple Watch něco přes 7 tisíc, tak na podzim jich do App Store naskáče jak hub po dešti. Apple totiž vývojářům odemyká kompletně přístup k hardwaru hodinek včetně přístupu k digitální korunce nebo Taptic Engine. Mohou tedy vznikat aplikace pro sportovní fanoušky, kdy vývojář udělá aplikaci pro golf a hodinky budou počítat rychlost úderu do balónku. Fitness aplikace budou moci přistupovat ke čtečce srdečního tepu a integrovat tyto údaje do svých statistik. Budou moci vznikat aplikace pro ovládání vašeho automobilu a vy hodinkami a digitální korunkou upravíte teplotu ve vašem voze, případně například auto uzamknete a Taptic Engine vám dá zpětnou odezvu. Zkrátka první verze operačního systému pro jablečné hodinky byla jen malou ukázkou toho, co hodinky mohou umět a co s nimi dokáže software, aniž byste potřebovali měnit hardware.

Jako poslední vychytávku musíme zmínit režim nočního stolku, který se aktivuje po připojení hodinek k nabíječce a otočení jimi na hranu. V tu chvíli se displej hodinek otočí o devadesát stupňů a zobrazí vám čas velkými čísly. Když si nastavíte budík, hodinky vás ráno vzbudí jednak zvukově, ale i displejem, který se bude rozsvěcet a zhasínat dokud nezareagujete. Maličkost, ale je zde opět vidět důraz Applu na detail.

Apple Watch s WatchOS 2

Z praktické zkušenosti s betaverzí watchOS 2 musíme zmínit, že Apple na systému hodně pracuje. Ačkoliv první dvě betaverze nestály za nic, nefungoval Force Touch, Taptic Engine a notifikace si chodily, jak chtěly, od poslední revize systému je systém o mnoho stabilnější a až na pár drobností vše funguje jak má. Je zde samozřejmě vidět prostor pro optimalizaci a celkové zrychlení běhu samotného systému, ale testování je stále v běhu a Apple má dostatek času vše odladit před samotným spuštěním pro širokou veřejnost.

Správa hodinek skrze iPhone

Zároveň by se mohla rozšířit dostupnost hodinek do dalších koutů světa včetně České republiky, neboť i po čtvrt roce Apple Watch koupíte pouze v několika málo státech a ostatní země mají smůlu. Bohužel ani v raných betaverzích hodinky nekomunikují v českém jazyce a diktování, které na iPhonu funguje i v naší mateřštině, také nefunguje. Zatím tedy podpoře češtiny nic nenasvědčuje.

Finální verze WatchOS 2 by měla být pro majitele hodinek Apple Watch dostupná na podzim.

Technické parametry Apple Watch 38 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce38 × 32,4 × 12,6 mm, 40 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,5" (272 × 340 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetApple A4,
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor250 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostleden 2016, 9 300 Kč
Diskuze ke článku
Peter
Je viac nez jednoznacne ze apple watch v cesku ani na slovensku oficialne tento rok uvedene nebudu. Staci sa pozriet na oficialne stranky apple pre ČR alebo SR - o hodinkach nikde nieje ani slovo, ako keby ani neexistovali. Zatial co v krajine ako rakusko kde sa hodinky este nepredavaju, su vsak uz od zaciatku oficialneho predaja (aprila/dubna) detailne informacie o hodinkach a ich verziach a navyse aj slogan "dostupne v roku 2015"
Anonym
Ja bych si radsi koupil sport, a pak dokoupil reminek, ten leskly kov se hned umatla, a prijde mi ze to vypada jako kdyz se driv ty levny mobily namalovaly na lesklou stribrnou, aby to vypadalo lip a za pul roku se vam to slouplo a byl tam jen cerny plast, napr: samsung galaxi mini 2! Navic ten matny kov se vic hodi k iphonu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze