Apple Watch čeká druhá verze operačního systému WatchOS

Kromě nových verzí operačních systémů OS X a iOS 9 nezapomněl Apple ve svém keynote na konferenci WWDC ani na své chytré hodinky Apple Watch. Také ony se dočkají nového operačního systému, který ponese číslovku 2 a přinese celou řadu novinek včetně nativních aplikací. Hodinky tak již nebudou pouze prodloužením iPhonu.

První viditelná novinka se týká samotného vzhledu ciferníku, na kterém si můžete zobrazit libovolnou fotografii, ale i album, takže se při každém rozsvícení displeje zobrazí jiný obrázek. Zajímavou funkcí je pak Timelapse, která zobrazuje konkrétní fotografii v přesnou dobu a na konkrétním místě. Pokud jste například v Londýně, tak v deset dopoledne se vám ukáže snímek Big Bena ve dne.

Apple WWDC
Funkce Complications ukáže řadu informací na displeji.

Vývojáři mohou ve funkci Complications vytvořit vlastní informace, které si umístíte na domovskou obrazovku hodinek. Může se jednat například o odlety letadel, domácí bezpečnostní systém, nabití elektromobilu nebo sportovní výsledky. Funkce Time Travel umožní otáčením korunky procházet dopředu nebo dozadu v čase a zobrazit si budoucí i minulé informace. To se hodí například, když si chcete prohlédnout naplánované schůzky nebo se podívat, jaké bude počasí.

Apple WWDC
Time Travel dovoluje procházet informace v čase.

Hodinky bude mít noční nabíjecí režim, který zobrazuje hodiny otočené o 90 stupňů a bude podporovat budík. Vylepšení se však dočkají i komunikační funkce. Rychlé kontakty budete moci upravit rovnou z hodinek. Pomocí hodinek bude možné odpovědět na email a budou podporovat i hovory přes FaceTime.

TIP: Apple Watch jsou tu a my jsme je vyzkoušeli (video a dojmy)

Sportovní aplikace budou nově moci fungovat nativně přímo v hodinkách, takže se obejdete bez iPhonu. Začátek sportovní aktivity můžete ohlásit přes Siri a přes hodinky se můžete navigovat i v mapách.

Hodinky se plně otvírají vývojářům

Apple si je dobře vědom potřeby rychlého rozšíření nabídky aplikací pro Apple Watch. Vývojáři se proto dočkají poměrně zásadních novinek. Hodinky budou nyní pracovat přímo se známými Wi-Fi sítěmi a nativní aplikace budou fungovat nezávisle na iPhonu.

Apple WWDC
Vývojáři budou mít přístup k HealthKit.

Aplikace budou moci využívat mikrofon i reproduktor hodinek a půjde například přehrávat video na hodinkách. Vývojáři však dostanou plný přístup i ke všem senzorům i ovládacím prvkům hodinek a budou tak moci využít jejich plný potenciál ve svých aplikacích.

Pro vývojáře je beta verze WatchOS 2 k dispozici již dnes. Na hotovou verzi si však uživatelé budou muset počkat do podzimu.

Zdroje: pocket-lint.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze