Vyzkoušeli jsme novou aplikaci Paper - stories from Facebook

2

Facebook se opět pokouší vstoupit na pole vývoje mobilních aplikací. Zatímco oficiální aplikace pro Facebook a Facebook Messenger jsou neodmyslitelnou součástí většiny chytrých telefonů, projekt Facebook Home byl přivítán velmi chladně. Facebook to tak nyní zkouší znovu s aplikací Paper - stories from Facebook. Jak se novinka povedla?

Je to sotva několik dnů, kdy jste se na mobilenet.cz mohli dočíst o plánované aplikace Paper - stories from Facebook pro zařízení Apple iPhone, iPad a iPod Touch. Aplikaci Paper vyvinul tým vývojářů Facebook Creative Labs, který i do budoucna plánuje vyvíjet další zajímavé aplikace pro uživatele, kteří chtějí využívat různé způsoby spojení s okolím a sdílení informací. Ačkoliv aplikace Paper není v ČR prozatím dostupná, jednoduchou změnou nastavení Apple ID lze aplikaci nainstalovat, a tak jsme ji mohli otestovat.

Paper - stories from Facebook
Paper - stories from Facebook

Co je vlastně poslání aplikace Paper. Paper je jakýsi agregátor informací z nejrůznějších zdrojů. Facebookem počínaje, technologickými weby konče. Je to zvláštní kombinace klasického Facebook klienta, ve kterém vidíte svou zeď, profily, stránky a podobně, a čtečky novinek a informací z různých zdrojů na internetu. V některých ohledech se tak dá aplikace Paper přirovnat ke známé čtečce Flipboard nebo službě BlinkFeed, kterou najdete v uživatelském prostředí HTC Sense u smartphonů značky HTC. Přesto se však Paper v mnoha ohledech vymyká všemu, co jste mohli doteď na svých chytrých telefonech používat.

Asi hlavní vlastností, kterou aplikace Paper na první pohled zaujme, je design. A nemluvíme nyní pouze o designu ve smyslu vzhledu, ale také o designu funkčním. Aplikace Paper je totiž navržena tak, aby nejen skvěle vypadala, ale zároveň byla i plně funkční, uživatelsky přívětivá a nabízela intuitivní ovládání.

Domovská obrazovka a náhled příspěvku

Co se grafického zpracování týče, tak zde opravdu Facebook, nebo respektive Facebook Creative Labs, předvedl skvělý výkon. Aplikace Paper se po grafické stránce skutečně povedla a její uživatelské prostředí je velice příjemné. Všemu vévodí jednoduché tvary, skvělá volba typografie a v neposlední řadě také práce s obrázky a fotografiemi.

Uživatelské prostředí vás hned na začátku přivítá tutoriálem, ve kterém se naučíte veškeré potřebné ovládání, a to včetně hlasového doprovodu. Jsem si téměř jist, že úvodní video, hlasové pokyny a celý tutoriál zabírá nemalou část z celkové velikosti 56 MB, kterou budete muset z App Store stahovat.

Díky tutoriálu se hned na začátku seznámíte s ovládáním celé aplikace Paper, které je založeno na principu dotykových gest. Nečekejte tedy, že byste v aplikaci potkali směsici nejrůznějších ikon, tlačítek a kláves. Vše ovládáte pohodlně pouze tahem vašeho prstu po displeji. Samozřejmě je otázka, jak rychle se toto nezvyklé ovládání někomu takzvaně „dostane do krve“, pokud jste však někdy používali zařízení s operačním systémem MeeGo nebo BlackBerry 10, tak si jistě velmi rychle vzpomenete, jak pohodlné vlastně ovládání telefonu může být.

Menu, správa zdrojů a nastavení

Jak jsme již zmínili, aplikaci Paper ovládáte především gesty. Přitom pracujete s efektivně rozmístěnými grafickými prvky, takže například tažením vzhůru vytáhnete a zvětšíte konkrétní článek nebo jej tahem dolů zase naopak zmenšíte do spodní lišty, ve které se vám na jednotlivých kartách ukazují články, aktualizace stavů a podobně. Abyste si udělali lepší představu o ovládání, rozhodně doporučujeme shlédnout video níže. Za nás pouze doplníme, že se ovládání opravdu povedlo.

Poté, co si projdete celým úvodním tutoriálem, dostanete na výběr z mnoha tématických zdrojů, které si v podobě karet můžete přidat do svého seznamu odběrů. Můžete v něm klidně nechat pouze Facebookovou část, ale pak byste využili Paper sotva z poloviny. Další důležitá část jsou totiž další zdroje informací, které jsou tématicky rozdělené. Nalezneme zde tedy témata jako jsou technologie, design, příroda, novinové titulky, sport a mnoho dalších. V těchto kategoriích jsou již předem nastavené různé zdroje informací, které vás následně budou zaplavovat novinkami, aktuálními zprávami, sportovními výsledky, žhavými trendy a podobně.

Nepřehlédněte! Recenze Apple iPhone 5s – (r)evoluce jablečného úsilí

Jak jsme již zmínili na začátku, aplikace Paper zatím není pro ČR oficiálně dostupná. Je ke stažení pouze v USA a tomu tedy odpovídá i seznam nabízených zdrojů, který cílí především na tamní uživatele. V seznamu zdrojů tak bohužel zatím nenajdete váš oblíbený mobilenet.cz, nicméně pokud se aplikaci Paper podaří prosadit, jistě se rozšíří i do dalších zemí a my se budeme snažit, abyste si naše články mohli přečíst i v aplikaci Paper, stejně jako mobilenet.cz dnes najdete ve službě BlinkFeed.

Náhled profilu, aktualizace stavu a náhled stránek

Kromě práce s nejrůznějšími informačními zdroji však v aplikaci Paper najdete také samotný Facebook. Přímo z aplikace můžete procházet svou zeď s příspěvky, prohlížet si profily vašich přátel, stránek a skupin a dokonce i aktualizovat status. Velice příjemnou funkcí je také integrace služby Facebook Chat, takže přímo během procházení zajímavých článků v aplikaci Paper můžete zůstat v kontaktu se svými přáteli. To samé platí také u notifikací, které vám mohou chodit přímo do aplikace Paper a pokud dokážete ignorovat menší počet funkcí a některá drobná omezení, tak může aplikace Paper klidně nahradit celou Facebook aplikaci.

Aplikace Paper - stories from Facebook je rozhodně zajímavý počit z dílen největší sociální sítě na světě. V mnoha ohledech je rozhodně smysluplnější než pseudo-launcher Facebook Home, který se ukázal jako nepříliš úspěšný koncept. Paper na to jde však trochu jinak, a i když zde můžeme pozorovat jisté společné prvky například se službou Fliboard, tak si jde Paper jakousi vlastní cestou, která jistě osloví mnoho uživatelů.

Na aplikaci Paper se nám líbilo především grafické zpracování a „nápad“ v samotném uživatelském prostředí, které se pohodlně ovládá pomocí gest. Někomu se možná může zdát zpočátku trochu nepřehledné, po chvíli se v něm však budete pohybovat již bez problémů a budete si užívat plynulost, rychlost a celkové zpracování aplikace. To však neznamená, že by aplikace Paper byla dokonalá. V tuto chvíli vám bohužel nedokáže plně nahradit Facebook aplikaci, protože obsahuje drobná omezení, která objevíte až při aktivním používání - například nemožnost spravovat stránky a skupiny. Stejně tak nám velice chyběla možnost přidání vlastních RSS kanálů do seznamu zdrojů. Verdikt je však takový, že Paper - stories from Facebook rozhodně stojí za vyzkoušení.

TIP: Pokud si aplikaci chcete stáhnout u nás v ČR, stačí si ve vašem iPhonu, iPadu nebo iPodu Touch otevřít nastavení Apple ID a dočasně změnit region na USA. Ostatní údaje si můžete vymyslet a po stažení aplikace je opět vrátit zpět.

Stáhnout Paper - stories from Facebook

App Store (zdarma)

Hodnocení
75%
Klady
  • Povedené grafické rozhraní
  • Pohodlné ovládání pomocí gest
  • Integrace Facebook Chatu
  • Možnost prohlížení profilů a stránek
Zápory
  • Chybí pokročilejší práce se stránkami a skupinami
  • Nemožnost přidat vlastní RSS zdroje