Vyzkoušeli jsme LG G7 ThinQ. Nabízí skvělý koktejl funkcí

Vyzkoušeli jsme LG G7 ThinQ. Nabízí skvělý koktejl funkcí
  • Dostali jsme možnost vyzkoušet si čerstvě představené LG G7 ThinQ
  • Výkon, vzhled i funkce v žádném případě nechybí a LG se může směle rovnat jiným vlajkovým lodím
  • Zaujme vysokým výkonem, skvělým zvukem, dobrým fotoaparátem i bezdrátovým nabíjením
  • Na telefon se v Česku můžeme těšit v červnu za cenu kolem 18 tisíc korun

Ve středu LG představilo v New Yorku svou vlajkovou loď pro letošní rok – LG G7 ThinQ. Její výbava je nekompromisní a LG staví na pomyslný vrchol mezi dnešními telefony, ostatně přečíst si můžete naše podrobné preview. My jsme si žhavou novinku mohli už tento týden vyzkoušet. A otázka je nasnadě. Dokáže konkurovat špičce od Samsungu, Huawei nebo Applu?

LG G7 ThinQ – první dojmy

V ruce působí LG G7 jako spousta jiných vlajkových modelů. Zpracování je skvělé a kombinace po bocích lehce zakulacených skleněných zad a hliníkového rámu je stěží něco nového. Překvapit může, že je LG pocitově lehčí než řada stejně velkých konkurentů a velmi pohodlně se drží. Tomu přispívá ostatně i fakt, že telefon z ruky moc neklouže i přes skleněná záda, ale má to zároveň svou nevýhodu – sklo působí jako magnet na otisky prstů, takže se připravte na neustálé leštění.

Po stránce konstrukčního zpracování si nelze na nic stěžovat. LG již opustilo možnost sejmout zadní kryt, takže je telefon zcela celistvý. Nechybí opět voděodolnost podle standardu IP68 a LG stále nezapomíná ani na 3,5mm jack, který pohání Hi-Fi Quad DAC. Čtečka je stále vzadu, ale vypínací tlačítko je tentokrát tradičněji na pravém boku. Další změnou u tlačítek je přidání úplně nového tlačítka na levý bok pod kolébkou hlasitosti.

LG se vydalo podobnou cestou jako Samsung, ale namísto vlastního řešení zde najdeme přímo Google Asistenta, což vidíme velmi rádi. Ovšem skutečnost, že toto tlačítko stejně jako u Samsungu nelze uživatelsky přenastavit na něco jiného a lze jej pouze vypnout, se nám už nelíbí. LG přidává ve svém prostředí tuny nastavení úplně na vše, ale na toto se nějak zapomnělo. Snad to napraví možná aktualizace, v kterou doufáme.

Když už jsme zabruslili do prostředí, tak připomeňme, že v telefonu běží Android 8.0 Oreo jako vždy s mohutnou nadstavbou od LG, která sice vypadá vcelku moderně, ale zcela čistý styl jako u konkurence zde nehledejme. Rádi ale vidíme volbu domovské obrazovky, u které si lze opět zapnout šuplíček všech aplikací.

Nabízí se také možnost skrýt výřez displeje, přičemž ten LG nazývá nepochopitelně jako „Nový Second Screen“, což má názvem navazovat na sekundární displej u LG V20 a dalších. Na rozdíl od Huawei dává ale LG možnost zbarvit prostor kolem výřezu namísto černé také do jiný barev nebo změnit zaoblení rohů. Jen nám nedává smysl, kdo by si zbarvoval prostor kolem výřezu, když pravděpodobně chce zapnout tuto funkci právě kvůli tomu, aby ho schoval a ne naopak zvýraznil.

Tím se dostáváme k samotném displeji, jenž má 6,1 palců a Quad HD+ rozlišení. Velikost znamená, že LG G7 se postaví proti větším verzím vlajkových lodí konkurence. Jedná se o nádherný IPS panel, který navíc můžete vybičovat až na jas o hodnotě 1 000 nitů. Proti kvalitě displeje nemáme prakticky žádné výtky, byť vzhled k možnosti skrýt výřez bychom uvítali více OLED s hlubokou černou. Nad čím jsme ovšem už trochu více zapřemýšleli jsou tlustší rámečky včetně větší brady, která je stejně široká jako čelo Galaxy S9. Navíc i nad výřezem je větší rámeček, takže vyvstává otázka, proč tu výřez vůbec musí být. Dokonce i Huawei P20 Pro má až na bradu se čtečkou otisků prstů menší rámečky včetně výrazně menšího výřezu.

Co na nás zapůsobilo, byl rozhodně zvukový výstup a tím nemyslíme jen ten do sluchátek. Vespod je sice jen jeden reproduktor, ale LG udělalo prakticky z celého telefonu resonanční komoru, která zvuk zesiluje. Výsledek zní dobře a když malinkou mřížku reproduktoru zakryjete, což jde velmi snadno, pořád jde slyšet zvuk tlumeně přímo ze středu telefonu díky resonanci. Je zvláštní pocit držet telefon, který při hraní tak silně vibruje.

Rámečky LG G7 vs. Galaxy S9, LG G7 vs. P20 Pro a LG G7 vs. LG G6

Zvuk je tedy dobrý, ale skutečně naplno se telefon předvede až po položení na pevný podklad. Potom získá více basu a zvuk je dynamičtější. Navíc půjde podle LG udělat z prodejní krabičky speciální stojánek, který bude díky resonančním schopnostem BoomBox reproduktoru fungovat jako zesilovač zvuku. Za to dáváme palec nahoru. Kreativní a užitečné řešení, jak využít prodejní krabičku.

Zmínit musíme také dvojici fotoaparátů. Oba mají 16 Mpx a jedná se vlastně o úplně stejné senzory, které odlišuje jen rozdílná světelnost (hlavní má f/1.6, sekundární f/1.9) a úhel záběru. LG jako jeden z mála výrobců stále sází na sekundární širokoúhlý objektiv namísto zoomu. U LG G7 je ovšem úhel menší než dříve, jelikož se zmenšil ze 125 stupňů u LG G6 na 107 stupňů. Širokoúhlé snímky tedy nemají už tak výrazný efekt rybího oka, ale zase se toho tolik nevejde do záběru.

Kvalitou vypadají snímky velmi dobře a nemůžeme se dočkat na pořádný test. Dále se dostalo také na umělou inteligenci, která se snaží stejně jako u Huawei rozpoznat scénu a co je v ní a podle toho upravit fotografie. Dle našich zkušeností byl ale telefon zatím spíše zmatený a úplně nevěděl, na co se dívá. Měli jsme však na vyzkoušení jen předprodukční kusy, takže nebereme výsledky úplně vážně. Chybějící stabilizace u 4K videa i u širokoúhlého fotoaparátu nás ovšem zklamala.

Na závěr jen krátce také k hardwaru. LG nasadilo procesor Snapdragon 845, takže výkonu má na rozdávání a doplňují jej 4 GB RAM a 64 GB interního úložiště, které lze rozšířit microSD kartou. Jen škoda, že verze G7 Plus s 6 GB RAM a 128GB úložištěm se na náš trh nedostane. Menší obavy máme poté z výdrže 3 000mAh baterie, která je o 300 mAh menší než u LG G6 s menším displejem. Stejně velkou baterii má sice také Galaxy S9, ale ta má opět menší displej a navíc jde o úspornější Super AMOLED. Snad nás ale LG v recenzi překvapí.

LG G7 ThinQ je v každém případě vlajková loď jak se patří a v ničem nezaostává za konkurencí. Nemá ale ani žádnou extra vlastnost, kterou by vyčnívalo. BoomBox reproduktor zní sice zajímavě, ale stereo reproduktory úplně nenahradí a třeba takové bezdrátové nabíjení, voděodolnost a podobné věci najdeme dnes i jinde. LG má v ruce velmi dobrý koktejl vlastností, ale zaútočit bude muset především cenou. A podle všeho se tak skutečně stane. Cena pro český trh sice zatím není oficiálně potvrzena, ale dle vyjádření LG má kopírovat evropské ceny, což znamená v přepočtu 18 tisíc korun. A to není vůbec špatné. Uvážíme-li, že velikostí displeje konkuruje větším verzím konkurenčních vlajkových lodí, které jsou všechny dražší, může mít LG šanci na úspěch. Telefon bude k dispozici začátkem června, a to v černé a modré.

LG G7 ThinQ

Rozměry153,2 × 71,9 × 7,9 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:18 hodin
Diskuze ke článku
Lukáš
Design těla vypadá jako u S9, bohužel tady to kazí vykouslý a nevystředěný displej. Pro mě je letošní král S9, už jen kvůli tomu, že nepoužil notch a vypadá také nejvíc elegantně. Hw na g7 dobrý, ale kazí to ten vzhled.
Cronos
Máme rok 2018, takže bych v recenzi čekal víc než, že to má skleněná záda a že to fotí. Co takhle sdílená obrazovka Mirrorscreen nebo propojení s autem Mirrorlink? Od každé recenze smartphonu na každém webu čekám komplexní info o zařízení a pokaždé nic.
Lukes
Ve videu Martin rika, ze je to nejlevnejsi vlajka.., nezapomnel nahodou na Asus 5z?
Mio
"Stejně velkou baterii má sice také Galaxy S9, ale ta má opět menší displej a navíc jde o úspornější Super AMOLED."
Úspornejší SAMOLED? Testy ste predsa nevykonali, tak na základe čoho to tvrdíte?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze