LG G7 ThinQ
recenze

LG G7 ThinQ

Povedená tuctovka
44

Naprostá špička mezi smartphony začíná mít pro rok 2018 ucelenou podobu. Aktuálně ji doplnilo i LG G7 ThinQ, tedy vlajkový model výrobce lákající na povedenou zadní stranu, kvalitní displej, výkonné vnitřnosti nebo duální fotoaparát. Dobrým zvykem u LG je také příjemná cena. Dokáže novinka od LG zatopit zavedeným velikánům?

Jihokorejské LG patří mezi nejznámější výrobce mobilních telefonů na světě, avšak aktuálně rozhodně nikoliv mezi největší. Přesto nás každoročně obohacuje o zajímavé kousky především z vyšších pater své nabídky. Vzpomeňme například na loňské modely G6 a V30. Letos se na tuto dvojici pokusí navázat zbrusu nové LG G7 ThinQ. Výbava míří do nejvyšších pater a telefonu zdánlivě nic nechybí. Co víc, výrobce dokonce na českém trhu už přistoupil k výrazné slevě ve výši šesti tisíc korun, čímž nastavil dosti agresivní cenovou politiku. Máme zde moderně vyhlížející a vybavený smartphone za necelých 17 tisíc korun. Povedlo se LG dokonale zaskočit konkurenci?

Za zapůjčení mobilního telefonu LG G7 ThinQ děkujeme společnosti CZC.cz s.r.o., provozující webové stránky CZC.cz.

Technické parametry LG G7 ThinQ

Kompletní specifikace
Konstrukce153,2 × 71,9 × 7,9 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:18 hodin
DostupnostQ2 2018, ?

LG G7 ThinQ – videorecenze

Obsah balení

V prodejním balení najdete kromě telefonu také koncovku nabíječky, USB-C kabel a špuntová sluchátka. Ta jsou opatřena jen jednou velikostí samotných špuntů, což poněkud zamrzí. Výčet příslušenství zakončuje malý hadřík pro čištění telefonu.

LG G7 ThinQ

Konstrukční zpracování: příjemný a lehký

V loňském roce dokázalo LG vcelku překvapit s originálně vyhlížejícím modelem G6. Pro letošní rok už jihokorejský výrobce tolik odvahy nesebral. Začněme ale pozitivně. Zadní strana se povedla, především v námi testované lesklé, světle modré barvě ve slunném počasí vrhá líbivé odlesky. Ruku v ruce s tím přitahuje otisky prstů. Ty však v okamžiku vyřešíte dodávaným hadříkem. Cenu za originalitu si však LG nezaslouží, obdobně vypadají modely P20 od Huawei. Pakliže nechcete být středem pozornosti, můžete sáhnout po konzervativnější černé či šedé verzi, ačkoliv i ty jsou samozřejmě lesklé.

Čelní strana? Tuctovka.

Čelní strana? Tuctovka, kde se LG uchýlilo k výřezu v displeji – snadno si telefon spletete s mnohou jinou konkurencí. Je to obrovská škoda, ale obraťme list. Novinka je velmi dobře zpracována. Perfektně padne do ruky, přestože je samozřejmě skleněná s kovovým rámečkem. Příjemně potěší tenký profil a také hmotnost, kdy byste hádali méně než udávaných 162 gramů. Málokterá jiná letošní vlajková loď se drží tak pohodlně jako LG G7 ThinQ.

Aktualizováno o možnost deaktivovat levé tlačítko.

Vcelku dobře jsou rozmístěna též tlačítka. Nejvíce využívané odemykací tlačítko po pravém boku by sice mohlo být o něco níže, ale lze si na to zvyknout. Levý bok je nezvykle domovem hned tří kláves. Dvě regulují hlasitost, třetí spouští Google Asistenta. Nevyužíváte jej? Smůla. Tlačítko nelze přenastavit. Vřelé díky, LG. Alespoň jej lze v nastavení deaktivovat. Poslední ovládací prvek má své místo na zadní straně. Jde o čtečku otisků prstů, která je svižná a pracuje spolehlivě.

LG G7 ThinQ

Pochvalu si výrobce zaslouží za to, že na spodní hraně se nachází nejen USB-C konektor, ale i klasický 3,5mm jack. Pak věřte mnohé konkurenci, že už se tento konektor nikam nevešel. Očividně to jde, když se chce. Horní hrana ukrývá klíčkem jištěný šuplíček, kam umístíte paměťovku a nanoSIM kartu. Velmi solidní zpracování je umocněno odolností proti vodě a prachu. Závěr však přeci jen končíme negativně. Ačkoliv zadní skleněnou stranu chrání sklo Gorilla Glass 5, po krátké době se na ni objevují škrábance.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • skvěle padne do ruky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • líbivá modrá varianta
Nelíbilo se nám
  • tlačítko Google Asistenta nelze přenastavit
  • méně originální vzhled
  • tělo telefonu náchylné na škrábance

Displej: superjasný

Již víme, že displej má výřez. V nastavení jej můžete částečně skrýt, či naopak postranní části výřezu různě zbarvit. Vše je v uvozovkách cool, ale výřez nikdy nezmizí. Smiřme se s tím. Samotný 6,1palcový IPS displej se totiž výrobci zatraceně povedl. Má jemné rozlišení 3 120 × 1 440 pixelů a obrovský rozsah jasu. Jas je celkově silná parketa novinky – chlubí se hodnotou 1 000 nitů. Displej je skvěle čitelný i na ostrém slunci. Nejvyšší hodnotu jasu jde totiž na pár minut speciálně navýšit a sluníčko proti LG G7 ThinQ nemá šanci. Stinnou stránkou je, že v daný moment se baterie extrémně vybíjí. Vybíjí se dokonce i tehdy, budete-li mít zapojenou nabíječku.

LG G7 ThinQ
Displej můžete mít s výřezem...
Displej je skvěle čitelný i na ostrém slunci.

Upravit si dále můžete podání barev a hodí se i zmenšení obrazu k jednomu z rohů. Co se rohů týče, lze upravit i míru jejich zaoblení. Potěší možnost odemknutí a uzamknutí telefonu poklepáním. Navzdory tomu, že jde o IPS displej, nechybí funkce Always-on, která dokáže informovat o zmeškaných událostech. Pakliže vám tento způsob oznamování nevyhovuje, nechybí ani klasické LED dioda, byť ji nelze nijak nastavit, pouze vypnout. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass, které bohužel škrábancům příliš dobře neodolává.

LG G7 ThinQ
...nebo „bez“ výřezu
Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • široký rozsah jasu
  • Always-on displej

Zvuk: jeden repráček a Boombox

LG svůj nejlepší telefon vybavilo jen jedním reproduktorem. Ten hraje extrémně nahlas a pomáhá mu funkce Boombox, kdy je vyšší hlasitosti docilováno celým tělem zařízení. Výsledkem je spíše nepříjemný pocit v ruce a rezonance. Dva klasické reproduktory LG rozhodně nahradit nedokázalo. Pro efekt si však můžete nechat rozblikat diodu do rytmu hudby, což působí vcelku dobře. Dále se můžete spolehnout na kvalitní výstup do sluchátek včetně Hi-Fi Quad DAC převodníku a velmi dobře hrají samotná dodávaná špuntová sluchátka. Poslech navíc probíhá skrze 3,5mm jack, což je dnes velké plus.

Líbilo se nám
  • hlasitá a poměrně kvalitní reprodukce
  • 3,5mm jack
  • velmi kvalitní výstup do sluchátek

Výkon hardwaru: spolehlivá špička

Vlajková loď nemůže zklamat hardwarem, takže buďte nároční. Procesor Snapdragon 845 a 4GB operační paměť vás nenechají na holičkách u jakékoliv hry. RAM telefon využívá stále z více než 80 %, za což chválíme. Pro vaše data je připravena 64GB interní paměť a slot pro paměťovou kartu. Po prvním zapnutí pro uživatele zbývá necelých 44 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatek paměti
  • špičkový procesor
  • podpora paměťové karty

Výdrž baterie: pouze šedý průměr

Baterii s kapacitou 3 000 mAh si sami nevyměníte. Výdrž totiž není tím, čím by se G7 ThinQ mohlo chlubit. Pohybuje se v tradičním intervalu ráno-večer, více nečekejte. Velmi záleží na úrovni jasu, kde se vyplatí nechat vše na automatické regulaci. Pakliže se ale nebudete chtít omezovat s konektivitou, nabíječku budete vyhledávat každý večer. Alespoň že baterii dobijete za hodinku a čtvrt. Novinka se může pochlubit i bezdrátovým nabíjením. To sice není tak rychlé, na druhou stranu jej oceníte ve chvíli, kdy telefon vykoupete a konektor bude dočasně vyřazen z provozu.

Při našem testu výdrže LG G7 ThinQ přehrávalo streamované video v kvalitě 1080p s potlačenými aktualizacemi po dobu 8 hodin a 27 minut.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • podpora bezdrátového nabíjení
Nelíbilo se nám
  • jen průměrná výdrž

Konektivita: vše potřebné

U nejvyššího modelu výrobce snad ani nelze očekávat jakkoliv omezenou konektivitu. Máme zde tedy kompletní podporu LTE, 3G i 2G sítí. K internetu se můžete připojit také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, spojení na kratší vzdálenosti zajišťuje nové Bluetooth 5.0 a NFC. Pro navigaci či zorientování se můžete využít A-GPS včetně elektromagnetického kompasu, nechybí ani ruský GLONASS a evropský systém Galileo.

LG G7 ThinQ
Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • NFC

Fotoaparát: pro náročné jako dělaný

LG již tradičně produkuje kvalitní fotoaparáty a vysoké ambice má i G7 ThinQ. Na zadní straně se nachází hned dva 16megapixelové fotoaparáty se světelností f/1.6, respektive f/1.9. Fotoaparát blíže čtečce otisků prstů je klasický, ten dále je širokoúhlý, kdy se vám do záběru vměstná mnohem větší část scény. Patrný je již efekt rybího oka, avšak nijak výrazně. LG se může pochlubit optickou stabilizací, laserovým ostřením a přisvětlovací LED diodou.

LG G7 ThinQ

Přímo do aplikace fotoaparátu je implementována funkce Google Lens, která dokáže rozpoznávat objekty či produkty a vyhledat relevantní informace. Novinka od LG je vybavena také umělou inteligencí, stačí zapnout režim AI CAM. V daný moment se telefon snaží rozpoznat cokoliv, na co namíříte fotoaparát. A daří se mu to. Nejde tedy jen o to, že nastaví fotografování krajiny, když hledíte do dálky. Rozpozná například dveře, okna, lidské ruce, nohy, stromy, trávník, květiny, skleničku a podobně. V případě nejistoty volí obecnější slova či materiály, ze kterých by objekt mohl být vyroben.

Ukázkové fotografie – klasický objektiv a širokoúhlý objektiv
Ukázkové fotografie

8megapixelová čelní kamerka ve výřezu disponuje slušnou obrazovou kvalitou. Mezi volbami nechybí různé speciální efekty, které pobaví především mladší generaci či fanoušky selfies.

LG G7 ThinQ
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn maximálně ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Vyšší snímkovací frekvence bohužel v kombinaci se 4K rozlišením není dostupná. 60 snímků za vteřinu dosáhnete až při nastavení Full HD rozlišení. Samotná kvalita videa je na špičkové obrazové i zvukové úrovni.

LG G7 ThinQ (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Software: Android podle LG

LG sáhlo k poměrně masivní nadstavbě nad Androidem 8.0 Oreo. V současnosti jde již spíše o výjimku, neboť ostatní výrobci jdou naopak směrem k čistému Androidu. Nadstavba od LG není vyloženě špatná. Například zcela ruší menu a všechny aplikace jsou rozprostřeny po pohotovostních obrazovkách. Pohyb prostředím usnadňuje plovoucí tlačítko, které může ukrývat rychlý přístup až ke čtyřem vámi zvoleným aplikacím. O něco jednodušší by mohlo být nastavení, kde je až nezvykle mnoho položek rozdělených do čtyř záložek. Nastavit si můžete skutečně spoustu věcí, ale možná by každá volba nemusela mít vlastní položku. Po pár dnech si však lze zvyknout. Důležité je, že se velmi povedla optimalizace.

Líbilo se nám
  • dobře optimalizované prostředí
  • množství nastavení
Nelíbilo se nám
  • poměrně mohutná nadstavba
  • méně přehledná nabídka s nastavením

Zhodnocení a konkurence

LG G7 ThinQ je v podstatě klasickou vlajkovou lodí, která na první pohled zaujme svou zadní stranou. Na ten druhý již zpozorujete klasické tvary a především výřez v displeji a poznáte, že nejde o příliš originální smartphone. Výbava je velmi dobře namíchaným koktejlem. Nechybí v ní v podstatě vůbec nic. Telefon velmi dobře funguje a bude dobrým parťákem i pro toho nejnáročnějšího uživatele. Nové G7čce hraje do karet cena pod 17 tisíci korunami. Ta by mohla pomyslné misky vah převážit na stranu LG, konkurence je totiž vcelku nemilosrdná.

Sáhnout totiž můžete po HTC U12+, které je sice o tři tisíce korun dražší, avšak má lepší hlasité reproduktory, displej bez výřezu či unikátní funkci edge sense. Postrádá však 3,5mm jack a má slabší výdrž.

HTC U12+

Rozměry156,6 × 73,9 × 8,7 mm, 188 g
DisplejSuper LCD, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh

Pakliže vám nevadí menší displej, chybu neuděláte ani s Xperií XZ2 od Sony. Je pouze o tisícikorunu dražší a má opět lepší reproduktory či zajímavější vzhled. Na druhou stranu ji opět chybí 3,5mm jack a hůře fotí.

Sony Xperia XZ2

Rozměry153 × 72 × 11,1 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 180 mAh, doba nabíjení: 2:16 hodin

Výbavou může konkurovat i Huawei P20 Pro, který o něco lépe fotí, avšak je již o 4 tisíce korun dražší. Blízký konkurent, opět co se výbavy týká, je Samsung Galaxy S9+. Zdánlivě podobné modely však rozděluje cena – Samsung je bez akce o 7,5 tisíce korun dražší.

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin

Samsung Galaxy S9+ 64 GB

Rozměry158,1 × 73,8 × 8,5 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin
Za zapůjčení mobilního telefonu LG G7 ThinQ děkujeme společnosti CZC.cz s.r.o., provozující webové stránky CZC.cz.
lg-g7-thinq
Klady
  • líbivá modrá varianta
  • perfektně padne do ruky
  • tenká a lehká konstrukce
  • kvalitní displej čitelný na slunci
  • kvalitní výstup do sluchátek
  • funkce Always-on a informační LED dioda
  • podpora bezdrátového nabíjení
  • zvýšená odolnost
  • kvalitní fotoaparáty
  • příznivá cena
Zápory
  • levé tlačítko nelze přenastavit
  • jen průměrná výdrž
  • výřez v horní části displeje
  • chybí stereo reroduktory
  • složitější prostředí
Diskuze ke článku
Lukáš
Opět. Jinak vcelku hezký telefon zmrví vykousnutým displejem. Hnus.
Arny2
Telefon nevypadá špatně. Kdyby tam dali větší baterku, tak by udělali víc. Třeba výdrž zlepší nějaká aktualizace
Blue Sun
Blue Sun
To se tak člověk podívá na docela hezký telefon za pěknou cenu, řekne si "to by mohlo jít". A pak to začne... škrábající se sklo, slabá výdrž, nepřesvědčivý reprák, naprosto tragický foťák, nepřesvědčivá nadstavba systému... V tu chvíli jsou ty tisícovky navíc za Samsung či Sony rozumně utracené peníze. V tu chvíli radši vezme i Huawei, protože i ten bude lepší.
Asi ho taky vyvíjela teprve se učící umělá inteligence...
Pedro
Súhlasím s tým čo písal Shiimii, tiež ten mobil používam bez ochranného skla a púzdra a je bez jediného škrabanca, výdrž baterky je priemerná, teda cca 1,5 dňa používania, je to cca 5 hodín SOT, displej nádherný, fakt super, systém taktiež veľmi dobrý odladený, prehľadný, rýchly, aj zvuk boombox sa mi páči, podľa mňa to hrá veľmi dobre, hlavne keď sa mobil položí na stôl, tak zvuk je vážne skvelý, na pomery mobilu nadpriemerný. A foťák je super, hlavne širokouhlý. Z môjho pohľadu je zbytočné mať hoc aj tri foťáky, ako má Huawei, ale keď tam nieje jeden širokouhlý, tak to nemá význam. Ten širokouhlý je top. Pre mňa LG G7 je vážne výborný mobil. Každý má iný vkus, a ja sa nestotožňujem s tými negatívami ktoré recenzia vytkla mobilu. :) Ja by som iný fakt nechcel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze