Vyzkoušeli jsme Kaktus, "virtuála" pod hlavičkou T-Mobile

56

Kaktus je tak trochu jiný "virtuální" operátor, on to vlastně totiž není virtuální operátor. S nápadem na novou značku/předplacenou kartu totiž přišli samotní zaměstnanci T-Mobilu, přesvědčili management a jedná se o projekt T-Mobile od A do Z. Přesto stojí Kaktus tak trochu mimo, má svoji číselnou řadu a tak podobně. Nabídka je zacílena především na mladé lidi, o čemž svědčí i podoba kampaně a slogan "Kaktus prostě bodne".

Kaktus byl představen na tiskové konferenci 3. října, kdy jsme vás o této novince také informovali, oficiální spuštění všech služeb však proběhlo 8. října, tedy teprve před pár dny. My jsme pro vás samozřejmě SIM kartu získali a pustili se do testování. Vyzkoušeli jsme samoobsluhu, mobilní aplikaci a samozřejmě také nabízené služby. No a jak se to celé povedlo, na to se teď společně podíváme.

TIP: T-Mobile má novou předplacenku Kaktus, nabídne Facebook zdarma

Kaktus útočí kresleným pichlavým způsobem. Kaktus je opravdu všude.

Začínáme

Hned na úvod musíme zmínit, že Kaktus nenabízí žádné tarifní zvýhodnění, všechny platby za služby se tak strhávají z přednabitého kreditu. Jelikož je projekt cílen na mladé lidi, kteří se neradi vážou různými smlouvami, je tento krok pochopitelný. Nabídka je velice přehledná, stručná a jasná.

Jednoduše tedy stačí zakoupit SIM kartu, která stojí 99 Kč a je na ní přednabitý uvítací kredit ve výši 50 Kč a vybrat si danou službu. Na výběr máte mezi 9 balíčky služeb, které můžete různě kombinovat. K tomu všemu ještě získáte různé výhody, o tom ale až později. Ještě než se ale podíváme, z jakých balíčků si můžete vybírat, podíváme se, kde můžete SIM kartu Kaktusu sehnat. Na výběr máte hned z několika možností.

SIM kartu můžete koupit jednoduše online, zaplatit ale musíte kartou.

Jednoduše můžete kartu objednat pomocí online formuláře. Stačí zadat všechny potřebné údaje, doručení je zdarma. Zásilku doručí Česká pošta jako obyčejný balík. Platit ovšem musíte předem platební kartou, na dobírku kartu nedostanete. Třeba časem. Pokud jste z Prahy nebo Brna, můžete si pro kartu zajít osobně do značkové prodejny T-Mobile. Konkrétně v Praze do prodejny na Černém Mostě a v Brně do Vaňkovky, v jiných kamenných pobočkách Kaktus nehledejte. Třetí možností je nákup v trafice. Zástupci Kaktusu přislíbili, že celkový počet trafik bude zhruba 300. Přesný seznam se zatím buduje a zástupci prosí o trpělivost, než se jejich předplacenka dostane i do menších měst.

Poslední možností, jak kartu Kaktus získat je sledovat facebookové stránky. Speciální promo týmy se budou každý den nacházet v jiném městě, kde si kartu můžete vyzvednout zcela zdarma.

Kaktus je také na Facebooku, ten je pro jeho fungování velice důležitý.

Facebook je celkově důležitou složkou tohoto projektu. Jelikož Kaktus nenabízí žádnou hlasovou podporu (infolinku, hlasový automat), všechny dotazy se pokládají právě skrz zprávy/příspěvky na Facebooku. Podpora je zajištěna od pondělí do pátku, od 10 hodin ráno do 10 hodin večer.

Nová SIM

Ať už si kartu objednáte online nebo si pro ní zajdete do do kamenné pobočky v Praze nebo Brně, obdržíte to stejné. Malou papírovou přihrádku, ve které naleznete opravdu jen to nejnutnější. Hlavně je to plastový výlisek, ve kterém naleznete kartu ve formátu nanoSIM. Situace je tedy obdobná, jako u nedávno testovaného Air Telecomu. Kaktus vám SIM kartu ve velikosti nano dodá včetně plastových redukcí na karty microSIM a na klasickou velikost SIM karty, za což velmi chválíme.

Balení, karta i plastové redukce. V balení naleznete vše důležité.

Všichni jsou tedy spokojení. Uživatelé iPhonu nemusí standardně dodávanou microSIM dále ořezávat a všichni ostatní mají možnost výběru. A to i pokud v brzké době plánují nákup nového telefonu s odlišným formátem karty SIM. Podle našeho názoru jde o nejlepší možné řešení.

TIP: Vyzkoušeli jsme virtuálního operátora Air Telecom. Co nabízí?

PIN naleznete, jako všechno ostatní, na zadní straně plastového výlisku pod stíratelným polem. U našeho testovacího vzorku telefon PIN ale nepožadoval, je ale pravděpodobné, že v prodejní verzi už budete nuceni standardně PIN při prvním vložení zadat.

Vyberte si vlastní číslo

Ještě před samotným používáním je nutné SIM kartu aktivovat, protože v době vybalení je karta naprosto čistá, tedy i bez telefonního čísla. Ano, čtete správně, samotné číslo se ke kartě přidá až po samotné aktivaci. Na výběr máte opět z více možností, jak kartu aktivovat.

Tím prvním způsobem je prosté vložení do telefonu, zadání PINu a odesláním SMS zprávy s textem AKTIVOVAT na telefonní číslo 7350. Během chvíle vám dojde SMS 1/2, ve které vás Kaktus informuje, že požadavek na aktivaci SIM byl zadán a poprosí vás o chvilku strpení. V SMS 2/2 vás síť Kaktus přivítá a také vám sdělí vaše telefonní číslo, které se ke kartě automaticky naváže. Tento způsob aktivace je nejjednodušší.

Aktivaci můžete provést pomocí klíčového slova nebo na internetu.

Máte ale také druhou, poněkud zajímavější možnost. Aktivaci můžete provést přímo na webu mujkaktus.cz, konkrétně zde. Ve formuláři zadáte ICCID (výrobní číslo karty, které naleznete na plastovém výlisku) a PUK2, který naleznete na tom samém místě, jako PUK, tedy pod stíratelným polem. Následně ještě opíšete kontrolní kód. Po potvrzení si budete moci vybrat vámi zvolené telefonní číslo, které začíná vždy předvolbou 735 a číslicí 0. Konečný tvar čísla je tak 735 0XX XXX, Kaktus používá vlastní číselnou řadu odlišnou od T-Mobile. Jelikož jsme SIM kartu aktivovali pomocí SMS, číslo nám bylo automaticky přiděleno.

Nabídka a akce

SIM karta je aktivovaná a vy si můžete vybrat balíčky dle aktuální nabídky. O všech možnostech jsme vás již informovali v samostatném preview, pro kontrolu si to ještě jednou zopakujeme. Balíčků je celkem 9, jsou rozděleny do 3 kategorií a vy je můžete libovolně kombinovat. Vždy si vybíráte ze 3 balíčků u každé služby, takže pro volné minuty máte dostupné 3 balíčky, pro SMS také 3 balíčky i pro data máte na výběr ze tří možností. Platnost balíčku je vždy 30 dní od aktivace, volné jednotky se do další období nepřevádějí. Pozor také na data, jakmile vyčerpáte volné jednotky datového limitu, platíte za každý další megabajt dle standardní sazby (1 Mb/ 1 Kč). Kaktus tedy nemá standardní model zpomalení internetu po vyčerpání FUPu, ale rovnou si začne účtovat za to, co přenesete navíc, ale plnou rychlostí. Více v následující tabulce.

Balíček minut Cena Balíček SMS Cena Balíček dat Cena
20 minut 50 Kč 40 SMS 50 Kč 80 MB 50 Kč
50 minut 100 Kč 100 SMS 100 Kč 200 MB 100 Kč
200 minut 300 Kč 400 SMS 300 Kč 1 000 MB 300 Kč

Pokud si žádný balíček nenastavíte, platí pro vás standardní sazba 2,9 Kč za minutu hovoru, 1,5 Kč za 1 SMS a 1 Kč za 1 MB. Balíček tedy není nutností, ale ušetříte.

Základní ceník

Služba Cena
Volání 2,90 Kč / minuta
SMS 1,50 Kč / kus
Data 1 Kč / 1MB

Aktivaci daného balíčku provedete pomocí samoobsluhy, to si ale ukážeme až v následující kapitole. Teď se ještě podíváme na akci, kterou si pro nás Kaktus přichystal. Pokud totiž aktivujete svoji SIM do konce března 2014 máte přístup na Facebook zadarmo. A to napořád. Stažená data pomocí Facebooku se tedy nezapočítávají do celkového datového limitu. Na konci března se rozhodne, jestli akce bude pokračovat nebo ne, ale zákazníci, kteří do konce března stihnout SIM kartu aktivovat, už o svoji výhodu nikdy nepřijdou. Akce se týká samozřejmě pouze webových/mobilních stránek Facebooku a API Facebooku (přístup skrze mobilní aplikaci), pokud tedy otevřete odkaz na video, které vede mimo síť Facebooku, bude vám účtováno jako za klasické připojení v rámci datového balíčku nebo 1 MB/1 Kč. Stejně tak si dávejte pozor na přístup přes prohlížeč Opera mini nebo další prohlížeče s kompresí dat, které nejdříve obsah posílají na vlastní servery. Objem stažených dat pomocí přístupu na Facebook není nijak omezen.

Stažená data z Facebooku se do datového limitu nezapočítávají.

Další potěšující zprávou je fakt, že účtování hovorů je nastaveno na 1+1, čili po vteřině hned od samého začátku. Stejná tarifikace platí, i když nemáte nastaven žádný balíček (v tomto případě platíte již zmíněných 2,9 Kč za minutu). Hrubým odhadem tak jde ušetřit zhruba 30% volných minut, tedy celkových nákladů. Účtování je jedním z hlavních taháků Kaktusu, který potěší opravdu všechny.

Webová samoobsluha

Samoobsluha u Kaktusu funguje dvěma způsoby. Tím prvním je klasická webová samoobsluha s názvem „Moje služby“, kterou naleznete pod tímto tímto odkazem.

I přístup do samoobsluhy je nejprve potřeba aktivovat. Pokud jste provedli aktivaci pomocí webu, byly jste vyzváni k doplnění e-mailu a hesla, pokud jste však aktivovali SIM kartu pomocí klíčového slova, je nutné na webu ještě aktivovat přístup do samoobsluhy.

Aktivace samoobsluhy. V posledním kroku je nutné ověřit e-mailovou schránku.

Jakmile aktivujete přístup do samoobsluhy, můžete se přihlásit pomocí vámi zvolené emailové adresy a hesla. Úvodní obrazovka samoobsluhy vám ukáže pohled na váš momentální kredit včetně možnosti jeho rychlého dobití (minimální částka pro dobití je 50 Kč). Dobití můžete provést také díky terminálům Sazka - operátora uvedete T-Mobile. Dále na úvodní obrazovce také vidíte, kolik vám ještě zbývá SMS zpráv/minut/a MB dat vašeho nastaveného balíčku, což je přehledné a užitečné.

Úvodní obrazovka samoobsluhy.

Ve druhé záložce s názvem balíčky si pak můžete nastavit a nakombinovat již výše uvedené balíčky. Vše jednoduše zaplatíte pomocí přednabitého kreditu. Pokud se podíváte do třetí záložky roaming, naleznete zde víceméně to stejné, co u T-Mobile, akorát v přehlednější formě - na výběr máte mezi vypnutím/zapnutím roamingu, dále můžete aktivovat balíček Travel & Surf 50 MB a vidíte zde i cenový limit, který máte nastaven pro roamingové služby.

Nakoupení balíčků je otázkou pár chvil, stejně jako změna roamingu.

Ve čtvrté záložce výpis naleznete všechny vaše výpisy transakcí za posledních 30 dní a v páté záložce schránka naleznete veškerá důležitá oznámení, týkající se vašeho účtu. V záložce profil pak naleznete veškeré osobní informace, tedy jméno, příjmení, email a heslo. E-mail i heslo můžete jednoduše změnit za aktuální požadavek.

Mobilní aplikace

Druhou možností, jak využívat samoobsluhu je mobilní aplikace pro telefony s operačním systémem Android a iOS. Ta nabízí podobné možnosti, jako ta webová, tedy kontrola kreditu včetně možnosti jeho dobití, nastavení balíčků, přehled cen za balíčky nebo například přeposlání kreditu na jiné číslo v síti Kaktus. Aplikace měla být dostupná hned od prvního dne, bohužel díky problémům, které nastaly, si nějaký ten den ještě počkáme, viz následující dotaz směřovaný na facebookovou podporu.

Na mobilní aplikaci pro iOS a Android si ještě chvíli počkáme.

Screenshoty z mobilní aplikace si ale můžeme prohlédnout již dnes. Jakmile bude aplikace dostupná, doplníme článek o linky. Na závěr musíme zklamat uživatele Windows Phone/BlackBerry telefonů. Pro ty se momentálně aplikace neplánuje, v budoucnu to ale není zcela vyloučeno. Malou kompenzací by mohla být mobilní verze webové samoobsluhy, jejíž využívání se vám nezapočítává do datového limitu.

Ukázka mobilní aplikace Kaktus, která bude dostupná pro iOS a Android.

Telefony

I když o tom Kaktus dopředu nijak neinformoval, má ve svém e-shopu také několik mobilních telefonů, které teď ,,frčí''. Pokud hádáte, že se jedná o cenovou nabídku stejnou jako v případě T-Mobile, gratulujeme, máte pravdu. Telefony jsou vždy za standardní cenu, žádné dotované ceny nečekejte, přece jen, jedná se o předplacenou službu. Na výběr máte momentálně mezi desítkou telefonů, konkrétně se jedná o HTC Desire 500, HTC Desire 200, Sony Xperia M, Huawei Ascend Y300, Samsung Galaxy Fame, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy Young, Nokia Lumia 520 a iPhone 5 16 GB. Na výběr tedy máte mezi zástupci většiny tříd vybavenosti.

Kompletní nabídka telefonů od Kaktusu, cenová nabídka je stejná jako u T-Mobile.

Volání do zahraničí a roaming

V této části článku se nedozvíte žádné nové informace. Nabídka je totiž naprosto totožná, jako ta u T-Mobile. Stejně tak cenová politika. Podrobně rozepsané země včetně cen naleznete v příloze ceníku na konci článku.

Volání do zahraničí a roaming. Podmínky jsou totožné, jako u T-Mobile.

První hovor a kvalita pokrytí

Kvalita hovoru a pokrytí jsou, jak se dalo očekávat, bezproblémové, Kaktus využívá služeb T-Mobile a dostupnost služeb je tedy stejná, jako v případě T-Mobile, cž dokazuje i následující mapka. Kaktus bude moci využívat také vysokorychlostní LTE, v tomto případě ale pouze do rychlosti 20 Mb/s. Je to dáno maximálním balíčkem, který lze u Kaktusu nastavit. Škoda, ale alespoň něco. Na jiné problémy jsme nenarazili, služba je dostupná všude tam, kam sahají sítě T-Mobile. Zvuk je čistý a kvalitní, bez nějakých prodlev nebo dalších problémů.

Co se týče pokrytí, na žádné problémy jsme nenarazili. Mapa pokrytí je stejná jako u T-Mobile

Závěr

Kaktus nás nakonec celkem příjemně překvapil, i když se jedná v podstatě o novou předplacenku T-Mobile, která se tváří nezávisle (a do značné míry opravdu je). Nabídka je pro cílovou skupinu velice zajímavá, akce v podobě Facebooku zdarma je taktéž zajímavý tahák. Potěší sekundová tarifikace i dostupnost LTE sítě, i když jen s maximální rychlostí 20 Mb/s. Balíčky jsou libovolně kombinovatelné, ceny poměrně příznivé, přístup k zákazníkům je svěží, reklamy jsou drzé, nevtíravé, navíc s nápadem a cílovou skupinu mohou pobavit.

Jako plus vidíme i minimální částku k dobití, která je nastavena na 50 Kč. Kvalita hovoru i pokrytí je díky T-Mobile na skvělé úrovni. Abychom jen nechválili, zamrzí chybějící hlasová infolinka (i když Facebook je přeci jen pohodlnější) a nepotěší také to, že po vyčerpání volných dat automaticky přecházíte na zpoplatněné surfování. Musíte si tedy neustále hlídat, kolik dat vám ještě zbývá. Nezlobili bychom se ani za přístup do samoobsluhy pomocí jednorázové autorizační SMS. Posledním problémem je zatím chybějící mobilní aplikace, tento problém by však měl zmizet během několika dnů, případně pak absence aplikace pro rozrůstající se skupinu Windows Phone uživatelů. Co říkáte na nabídku Kaktusu vy?

Kaktus - všeobecné obchodní podmínky (87,08 KB, pdf)

Kaktus - ceník (148,82 KB, pdf)

Zdroje: mujkaktus.cz

Diskuze ke článku
Hellow
Musím říct, že jsem spokojen s 99 mobil (opět T-mobile síť). Výhodou oproti kaktusu je, převod volných jednotek do dalšího měsíce.
dotaznik
Rád bych se zeptal jestli a popř. za kolik je možnost,abych si zvolil jen hovory a internet za zvýhodněnou cenu(balíček). Děkuji ;)
Sokolka
Dotazníku, máš to v článku.
Redmarx
Snaha chvalihodna, bohuzel clanek znacne neuplny a to jsem se tesil, ze konecne nekdo zverejni, jak to s tim Kaktusem doopravdy je.
Naprosto zasadni vec, jak probiha uctovani dat? Pripojim se, stahnu predpoved pocasi (cca. 250kB) a bude mi uctovan cely megabajt? To by bylo znacne nevyhodne. Nebo maji uctovani jako Odorik po kilobajtech? Nikde o tom neni ani zminka, presto je to zasadni.

Druha vec, ztratim SIM kartu. U Mobil.cz zavolam na infolinku, nahlasim PUK a za nejakej poplatek mi prevedou kredit a cislo na novou SIM. Jak to bude u Kaktusu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze