Přenesení čísla za 4 dny bude realitou na podzim (aktualizováno)

10

Mobilní operátoři finišují v přípravách na zásadní změnu v přenositelnosti mobilních čísel. Přechod ke konkurenci se stejným číslem se již brzy díky razantnímu zkrácení doby přenosu stane daleko jednoduší a přijemnější záležitostí, než tomu bylo doposud. Nyní jsme se dozvěděli i termín, kdy by zkrácená přenositelnost čísel měla být uvedena do praxe.

Aktualizováno 9. 7. 2013

O očekávaném razantním zkrácení dobu přenosu čísel na 4 dny jsme vás již před časem informovali v odstavcích níže. Na konci minulého měsíce jsme ovšem ještě nevěděli, kdy přesně se tato změna dostane do praxe. Právě dnes do redakční pošty dorazila tisková zpráva od APMS, kde se kromě zopakování, jak obtížná byla cesta k uzavření dohody napříč všemi operátory, objevilo na konci i to nejdůležitější: "Sama APMS chystá k novým pravidlům přenositelnosti čísla informační kampaň, kde by chtěla vysvětlit základní technologické procesy a jejich náročnost. Možnost přejít ke konkurenci za pouhé 4 dny by se měla otevřít už letos na podzim."

Původní informace z 29. 6. 2013

Sousloví “mobilní operátoři”, které jsme použili v perexu článku není v ČR ani zdaleka tak jednoznačně určující, jako tomu bylo ještě relativně nedávno. V posledních měsících se totiž na našem trhu doslova vyrojili noví operátoři na různých úrovních. V zásadě se ale vždy jednalo o nějakou formu virtuálního operátora, tedy operátora, který nevlastní fyzickou síťovou infrastrukturu.

 
APMS logo

Dnes se ovšem budeme bavit o změně doby přenosu čísel, kterou má plně pod svou režií (samozřejmě pod drobnohledem ČTÚ) APMS, tedy asociace provozovatelů mobilních sítí. Pokud to nevíte pak vězte, že tento subjekt u nás existuje od roku 2003, a funguje jako jakýsi kulatý stůl jediných tří síťových GSM operátorů, tedy Telefónicy O2, Vodafone a T-Mobile. Řeší se zde pravidelně všechny důležité věci ohledně provozu telekomunikačních služeb v ČR.

 

Více o APMS se dozvíte na oficiálním webu www.apms.cz

Od teď vše jen za čtyři dny

Zpět ale k dnešní zprávě. APMS dnes v raních hodinách médiím oznámila, že finišuje s přípravami na sjednocení technologického postupu v rámci přenosu čísel mezi stávajícími síťovými operátory (virtuální operátory logicky nevyjímaje). Toto sjednocení umožní, aby se doba přenosu čísel zkrátila jednotně v každém případě přesně na 4 dny.

„Abychom byli schopni garantovat tuto službu na tak vysoké úrovni, musí pravidla platit pro všechny stávající, ale také pro všechny nové poskytovatele mobilních služeb. Jde o souhru tří stran, zákazník – operátor – operátor, přičemž technická náročnost leží právě mezi dvěma operátory. Nelze připustit, aby jeden operátor byl procesu schopný, druhý ne a ve výsledku by to odnesl koncový zákazník,“ říká prezidentka Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Michaela Vrbová Renčínová.

Tip: přečtěte si také článek - ČTÚ smetl námitky stávajících operátorů ze stolu, aukce pokračuje

Sama prezidentka APMS odhaduje, že závazná pravidla budou definitivně schválená během několika dnů. Zrychlení přenositelnosti čísel má podle jejích slov především dokázat, že i přes zostřenou konkurenci se operátoři dokáží dohodnout na postupu, kterým vyjdou vstříc všem zákazníkům.

„Nicméně neočekávám, že by tento krok nějakým výrazným způsobem ovlivnil poptávku po změně operátora. Dnes je souboj o klienty skutečně veliký a každý z operátorů se snaží zákazníka udržet. Pokud se ale přesto klient rozhodne, chceme garantovat vysoký standard této služby pro koncového zákazníka,“ uzavírá prezidentka asociace Michaela Vrbová Renčínová.

Diskuze ke článku
Ach
fYzickou...
Petr
Že to bude jen 4 dny je hezké, ale OP mají jiné finty. Teď přecházím od VF a když se týden nic nedělo (nepřišla sms o plánovaném termínu přechodu), tak tam volám a oni ten požadavek úplně stopili, takže jsem jim musel znovu nahlásit přenosový kód a běží lhůta od začátku.. Naštěstí na to nespěchám, ale jsou to parchanti a cestičky si najdou.
Michal
To mě to napálili rovnou přes zúčtovací období, o dva dny, paráda
Jirka1or
Když jsem odcházel od Vodafone s předplacenkou do O2, tak to trvalo 26 dní !!! Potom jsem přecházel do TESCOmobile a to trvalo 25 minut !!!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze