Vyzkoušeli jsme Device Manager: najde i prozvoní váš Android

2

Zapomínáte často někde telefon a pak ho nemůžete najít? Ukradli vám někdy telefon a litovali jste, že z něj nemůžete na dálku vymazat citlivá osobní data? V Google Play naleznete celou řadu aplikací, které to dokážou a v základu tuto službu nabízí i někteří výrobci, jako HTC, Samsung nebo Sony. Nyní však s touto službou přichází i samotný Google, který jí nabídne všem s Androidem 2.2 a vyšším.

Službu Android Device Manager, představil Googlu na oficiálním blogu Androidu bez většího humbuku 2. srpna. Ostatně není divu. Se službou, která dokáže lokalizovat a ovládat telefon na dálku přichází Google více než tři roky poté, co Apple nabídl pro platformu iOS službu Find My iPhone. Podobnou funkcionalitu, jako nyní přináší Google, mají už roky i telefony se systémem Windows Phone.

Device manager je služba přímo od Googlu, která funguje bez nutnosti instalace jakékoliv aplikace na Androidu 2.2 nebo vyšším. Je ale zatím jen velmi základní a v podstatě dokáže telefon pouze lokalizovat, spustit vyzvánění a v případě krádeže z něj vymazat všechna osobní data a uvést ho do továrního nastavení. Chybí ale i taková základní funkce, jako je možnost telefon zamknout nebo změnit heslo telefonu.

Už i svého Androida najdete bez nutnosti instalace dalších aplikací

V tuto chvíli funguje pouze webové rozhraní služby. Aplikace pro Android a další funkce by měly přijít později. Na adrese www.google.com/android/devicemanager se stačí přihlásit pod účtem Googlu, který používáte ve svých zařízeních s Androidem, a zařízení se automaticky spárují. My jsme funkci vyzkoušeli na tabletu Samsung Galaxy Tab 3 8.0, přičemž se tedy hodí podotknou, že služba funguje i pro tablety a zařízení bez vložené SIM karty.

Vzhled služby je poměrně spartánský a stejně jednoduché je i její ovládání. Téměř celou plochu stránky vyplňuje živá mapa, na které se automaticky zobrazí poslední známá poloha zařízení. Přes mapu je v levém rohu umístěn ovládací box. V jeho horní části naleznete název zařízení, pod nímž je datum, kdy jste ho zaregistrovali pod svůj účet Google. Pokud používáte smartphonů víc nebo smartphone a tablet, tak přes malý trojúhelníček vedle názvu mezi nimi můžete přepínat. Vedle jsou pak tlačítka pro přejmenování a pro aktualizaci.

Pod tím je textově vypsáno, kdy byla naposledy nahlášena poloha, město, kde se zařízení nachází, s jakou přesností bylo zařízeno zaměřeno, a kdy bylo naposledy použito. Zbytek boxu pak zabírají už jen dvě tlačítka. Levé zařízení prozvoní. Když ho stisknete a potvrdíte volbu, tak začne smartphone pět minut vyzvánět na maximální hlasitost a ztišíte ho pouze stiskem napájecího tlačítka. To je dostatečná doba na to, abyste našli smartphone, který vám například zapadl za gauč nebo jste si ho zapomněli v kapse bundy. Pro využití této funkce nemusíte telefon nijak nastavovat a funguje prakticky okamžitě.

To neplatí o druhém tlačítku, které vymaže obsah zařízení. Tuto funkci musíte napřed v nastavení svého zařízení výslovně povolit. Když poté, co toto povolíte, stisknete tlačítko vymazat data, musíte ještě potvrdit hlášku, že jste si vědomi toho, že všechna osobní data v zařízení budou smazána. Pokud je zařízení právě offline, příkaz k vymazání bude odeslán, jakmile bude zařízení online.

Funkce jsme vyzkoušeli na smartphonu Sony Xperia U a na tabletu Samsung Galaxy Tab 3 8.0, který právě testujeme. V obou případech proběhla lokalizace s přesností do 20 metrů, což je podle našeho názoru dobrý výsledek. Stejně tak naprosto bezproblémově fungovalo prozvonění i vymazání dat. Jistě, služba má zatím málo funkcí a zatím jen webové rozhraní, ale Google má dobře našlápnuto a lze očekávat, že se postupně bude vylepšovat.

Hlavní předností služby je její jednoduché zařízení a také to, že se nemusíte registrovat do další služby třetí strany. Ke spokojenosti bychom ocenili ještě mobilní aplikaci, která umožní najít a ovládat vaše zařízení z jiného smartphonu nebo tabletu, a možnost zařízení nejen na dálku mazat, ale i zamknout. Doufejme, že se těchto funkcí dočkáme, co nejdříve.

Zdroje: google.com, officialandroid.blogspot.cz, en.wikipedia.org, pocket-lint.com

Diskuze ke článku
Kunda
Nevíte, zda je nutné při využití služby být neustále připojen k internetu?
Michal Lukášek
Michal Lukášek
Je to nutné ... SMS kódy to ještě neumí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze