Vývojářská konference WWDC 2019 od Applu klepe na dveře. Jaké novinky nás čekají?

Vývojářská konference WWDC 2019 od Applu klepe na dveře. Jaké novinky nás čekají?
  • Keynote začne 3. června v 19:00 středoevropského letního času
  • iOS 13 konečně přinese vymodlený tmavý režim i vylepšené aplikace
  • Chytré hodinky Apple Watch obdrží vlastní obchod s aplikacemi
  • Vývojářům údajně bude zpřístupněna možnost portovat aplikace z iOS na macOS

Letošní vývojářská konference WWDC 2019 je za dveřmi. Hlavním lákadlem akce, na které Apple každoročně představuje softwarové novinky, má být zbrusu nový operační systém s označením iOS 13. Ten má přinést například vymodlený tmavý režim nebo lépe optimalizované prostředí. Tím to však zdaleka nekončí. Apple si připravuje rovněž novinky ze světa macOS nebo watchOS, který pohání Apple Watch. Proslýchá se však, že si pro nás cupertinský gigant chystá i nový hardware. Údajně by se mohlo jednat o nové MacBooky Pro. Pojďme se tedy v krátkosti podívat na to, co přesně nás na konferenci na základě dostupných informací čeká.

dark mode ios13
Zdroj: 9to5mac.com

V poslední době často skloňovaný iOS 13 má sehrát během keynote hlavní roli. Díky uniklým informacím z dřívějška například již víme, že by měl podporovat oblíbený tmavý režim, který se poprvé objevil na macOS ve verzi Mojave. Chybět nemá ani takzvaný „Sleep Mode“, který ztiší příchozí notifikace, případně dokonce ztemní zamykací obrazovku. Při aktivovaném tmavém režimu si bude moci uživatel údajně nastavit dokonce hned několik různých intenzit, a to včetně varianty s vysokým kontrastem. Pochopitelně by mělo dojít k celkové optimalizaci systému a změnám se nevyhnou ani aplikace, jako jsou Zprávy, Mapy či Zdraví.

Nezapomnělo se ani na iPady

Majitele iPadů má oslovit nová funkce, která umožní zobrazení hned několika oken aplikací najednou. Proměnou by měl projít rovněž internetový prohlížeč Safari, který nyní inteligentně rozpozná, kdy má na iPadu v rámci uživatelského komfortu zobrazit stránku upravenou pro desktop. iPady však mají obdržet i podporu užitečných gest při psaní textu, která budou uživatelé ovládat elegantním posunutím tří prstů po klávesnici. Novinkou, určenou nejen iPadům, by mělo být také přepracované rozhraní ovládání hlasitosti.

ios 13 ovládání hlasitosti
Možná podoba nového ovládání hlasitosti na iOS 13

Cross-platform podpora

S příchodem iOS 12 a macOS Mojave Apple prozradil své plány na možnost portovat iOS aplikace na Mac. Některé základní aplikace z iOS, jako například Hlasové poznámky či Akcie, již takto byly dokonce portovány. Apple údajně plánuje uvolnit tuto možnost všem vývojářům, a usnadnit jim tak portování množství iOS aplikací na macOS.

Aplikace

Vylepšení se dočká také celá řada výrobcem nainstalovaných aplikací. Jedna z těch nejpoužívanějších, tedy aplikace pro psaní zpráv, bude obsahovat funkci, která uživatelům umožní vytvořit si profilový obrázek a případně si u účtu nechat zobrazit jméno. Uživatelé si zároveň mohou navolit, kdo fotografii se jménem uvidí. Nová aplikace s názvem „Find My“ by zase měla určitým způsobem kombinovat službu „Find My Friends“ a „Find My iPhone“ a umožňovat ztracená zařízení vymazat na dálku.

Find My iOS 13
Ikonka nové aplikace „Find My“

Aplikace Zdraví se dočká vylepšení v podobě podrobnějšího sledování denní aktivity uživatele. Nově má být implementována sekce „Hearing Health“, která bude zaznamenávat, jak hlasitě posloucháte hudbu skrze připojená sluchátka.

Další novinky

Z dalších novinek, které by se měly na WWDC 2019 představit, můžeme zmínit vylepšenou klávesnici, jež nabídne psaní pomocí populárního swipování. Za zmínku stojí také chytrá asistentka Siri, která má nově zvládnout lépe odfiltrovat okolní ruch, či sada nových emoji, jež se však mají objevit až později v roce 2019. Majitelé Apple Watch se mohou těšit na samostatný obchod s aplikacemi dostupný přímo z hodinek. Představen má být rovněž nový operační systém macOS 10.15.

Podporovaná zařízení

iOS 13 by se měl podle dostupných informací dostat na všechny novější iPhony i iPady. Starší iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, první generace iPadu Air nebo iPad mini 2 však údajně aktualizaci nedostanou. Více se dozvíme již 3. června v 19:00 českého času, tak nezapomeňte sledovat mobilenet.cz, kde najdete vše podstatné.

Diskuze ke článku
Vendel
Cituji svůj předešlý komentář před dřívějším příspěvkem s touto tématikou: "Nový MacBook Pro? :-D Vždyť ten už Je venku 3 dny, a to i k prodeji, tak proč by jej měli jako představovat?"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze