Všechno, co jste chtěli vědět o Mate 30 Pro, ale neměli jste se koho zeptat

Včetně videa a komentovaného porovnání fotografií
Všechno, co jste chtěli vědět o Mate 30 Pro, ale neměli jste se koho zeptat
  • Jak funguje Air Gestures, čtečka otisků prstů či bleskurychlé rozpoznávání obličeje?
  • Video obsahuje také komentované porovnání fotografií pořízených Huawei Mate 30 Pro a P30 Pro

Špičkově vybavený, avšak na našem trhu (alespoň prozatím) nedostupný Huawei Mate 30 Pro se znovu podíval do redakce mobilenet.cz. S telefonem jsme mohli strávit den, během kterého jsme testovali fotoaparát, výkon, ale i Android 10. Pokud vás zajímá fotoaparát, tedy jeden z hlavních taháků tohoto zařízení, rozhodně by vám neměl uniknout článek s prvními fotografiemi pořízenými za denního světla. Na to, jak se nový Mate 30 Pro používá, se v krátkosti podíváme na řádcích níže.

Při prvním kontaktu s telefonem vás rozhodně zaujme design, kterému kromě kruhového modulu fotoaparátu vévodí zaoblené boky, do nichž se protahuje 6,53" OLED displej. Ačkoliv jsme byli ze začátku mírně skeptičtí k této konstrukci a představovali si, jak bude displej reagovat na nechtěné doteky, nestalo se tomu tak. Telefon se naopak díky zaobleným bokům drží velmi dobře a při troše snahy se dá na rovné ploše postavit na spodní nebo horní hranu, které jsou rovné. Zaoblení také přijde vhod všem, kteří jsou zvyklí používat gesta – palec klouže po bocích jedna radost a dalo by se říct, že Mate 30 Pro byl pro používání gest přímo zrozený.

Huawei Mate 30 Pro – první dojmy

Zadní strana testované nafialovělé verze je pěkně lesklá, což je vykoupeno tím, jak rychle na ni ulpívají otisky. Modul fotoaparátu, přestože mírně vystupuje nad okolní povrch, naštěstí nezpůsobuje nijak markantní viklání na stole. Za pozornost stojí rovněž jediné ovládací tlačítko na pravém boku, které má, stejně jako u Mate 20 Pro, červenou barvu. Jeho umístění je překvapivě praktické a je snadné jej nahmatat třeba při vytahování telefonu z kapsy.

Rozpoznání obličeje funguje opravdu bleskurychle.

Ve spojitosti s vytahováním smartphonu z kapsy je potřeba zmínit výřez, respektive senzory v něm umístěné, díky nimž si mohou uživatelé naskenovat obličej a následně pomocí něj telefon odemknout. Rozpoznání obličeje funguje opravdu bleskurychle a oproti již tak rychlému rozpoznávání u Mate 20 Pro je rozpoznávání ještě značně svižnější. V praxi stačí povytáhnout telefon směrem k obličeji, ten vás okamžitě rozpozná a odemkne se. Navíc se nejedná o pouhé 2D rozpoznání fotografie, nýbrž poctivý 3D sken obličeje, u nějž nezáleží na tom, zda se nacházíte v kompletně temném prostředí, nebo jste venku na světle.

Další možností je samozřejmě čtečka otisků prstů v displeji, která je umístěna nízko, podobně jako u P30 Pro, a funguje rovněž spolehlivě. Oproti zmiňovanému P30 Pro jsme nezaznamenali pozorovatelné zrychlení, i tak ovšem funguje velmi svižně. Mile nás překvapila také maximální svítivost displeje, díky níž nečiní problémy čtení ani na přímém slunci. Menším zklamáním je naopak přítomnost „pouze“ 60Hz obnovovací frekvence, i když to v podstatě ničemu nevadí.

Za zmínku stojí rovněž jedna další změna oproti Mate 20 Pro, kterou je přemístění hlasitého reproduktoru. Ten se nyní nachází v klasické mřížce reproduktoru na spodní straně a nikoliv přímo v USB-C. Sluchátko pro telefonní hovory na straně horní nám zůstává zcela skryto a zvuk je přenášen přímo skrze displej.

Další zajímavou funkcí jsou rovněž takzvané „Air Gestures“ – tedy způsob, jak ovládat telefon gesty provedenými ve vzdálenosti přibližně 20 až 40 centimetrů před čelní kamerkou. Takto lze například pořizovat screenshoty či skrolovat. První zmíněná funkce fungovala opravdu spolehlivě, s druhou výsledek již tak působivý nebyl. Huawei však Air Gestures jistě vylepší s další aktualizací a možná přidá i další schopnosti.

Uvnitř telefonu pak najdeme Kirin 990 spolu s 8 GB operační paměti a 256GB úložištěm. Zmíněná sestava zajišťuje naprosto hladký chod systému i veškerých aplikací a v podstatě jsme se nesetkali ani s nejmenším zpomalením. Nový Android 10 s nadstavbou EMUI 10 je oproti předchozímu Androidu 9 s EMUI 9.1 působí ještě „čistším“ dojmem a používání telefonu je velmi příjemné. Proměnou prošla aplikace fotoaparátu, dočkali jsme se také nového stylu ikonek, fontu, ale i vzhledu sekce nastavení. Více informací se dozvíte v našem videu, kde najdete rovněž komentované porovnání fotografií pořízených Huawei Mate 30 Pro a P30 Pro. Na článek s těmito fotografiemi a dalším obsahem se můžete těšit již zítra.

Technické parametry Huawei Mate 30 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce158,1 × 73,1 × 8,8 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,53" (2 400 × 1 176 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostúnor 2020,
Diskuze ke článku
PetrV
Docela k smíchu jak se všude tlačí Huawei , na takovou cenu nemá , možná umí fotit ,ale takový Huawei jsem ještě neviděl . Cena 31000 Kč ???? do toho půjde jen blázen
osn
No vy to do nás tlačíte...
q2
Palebná příprava až (jeslti) Mate 30 bude mit Google services? :D
Martin
Věřím ,že ho za chvíli seženu za 20 z Číny, je parádní tom žádná ,ale 31 bych nedal .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze