Chytrý podvod v chytrém telefonu? Nenaleťte na podvodné telefonáty a SMS

3
Chytrý podvod v chytrém telefonu? Nenaleťte na podvodné telefonáty a SMS
Fotografie: Pixabay
  • Podvod začíná telefonátem z českého čísla a SMS zprávou
  • Získáte upozornění, že dlužíte peníze, zpravidla státu
  • Podvod rozpoznáte dle adresy webových stránek

Dnešní svět se může jevit jako výrazně komplikovanější než před několika lety. Bez chytrého telefonu se dnes člověk takřka neobejde, pokud chce komunikovat s různými institucemi či spravovat své finance. Používání chytrého zařízení však nese i jistá rizika a je potřeba dávat pozor, abyste například i nedopatřením neudělali něco, co by vás v krajním případě mohlo vyjít skutečně draho.

T-Mobile

Současný vzestup umělé inteligence samozřejmě nahrává i celé řadě podvodníků, kteří ji umějí zručně využívat, a tím ztížit možné odhalení ze strany potenciální oběti. V posledních měsících se množí útoky vedené klasickým telefonním hovorem, které tak od počátku mohou působit vcelku důvěryhodně. A právě s takovýmto typem podvodu se v uplynulých dnech setkala i naše redakce. Krátce po odeslání dokumentů pro státní správu skrze datovou schránku jsme byli kontaktováni českým telefonním číslem (797 661 892). Jak lze ověřit na serveru vyhledatcislo.cz, jde již o známé telefonní číslo, které uživatelé označují za podvod.

Jeden z dnešních podvodů

Automat, robot chcete-li, oznámil, že z důvodu dluhu na finančním úřadu došlo k pozastavení bankovního účtu. Dále jsme byli vyzváni, že pro více informací je nezbytné stisknout číslo 1. Poté na telefon dorazí SMS zpráva, mimochodem ze stejného telefonního čísla, ve které stojí následující: „Mate dluhy, pro vice info zde:“. Dále v SMS zprávě figuruje odkaz, na který máte kliknout. Po otevření se zdánlivě přesunete na portál Moje daně, kde jste informováni, že je u vás evidován dluh u finanční správy a máte se přihlásit přes Identitu občana. Přihlášení pak má proběhnout třeba přes vaši bankovní identitu.

Zpracování webových stránek portálu Moje daně i přihlašovacích obrazovek jednotlivých českých bank je na první pohled zcela k nerozeznání od skutečných stránek. Podvodníci tedy takřka vše dokonale okopírovali. Dokonce nenarazíte ani na žádné chyby v pravopisu.

Jak se ubránit?

Ačkoliv vypadalo vše zdánlivě správně, podvod lze rozpoznat i v závěreční fázi, a to dle adresního řádku internetové stránky, která se vám načte. Správně by adresa po rozkliknutí měla mít tento tvar: https://adisspr.mfcr.cz/, avšak vy uvidíte výrazně komplikovanější adresu v podobě: https://do-adisspr-mfcr-cz.eu.

V daný moment by vám mělo naskočit, že jde o podivnou stránku, kde rozhodně není správné zadávat jakékoliv citlivé údaje. Podvod můžete odhalit i dříve. Finanční správa vám rozhodně nebude volat prostřednictvím telefonického automatu a rozhodně vám nebude zasílat SMS zprávu s odkazem na internet. Vždy tak doporučujeme si celou situaci ověřit, a to buď telefonicky, nebo osobní návštěvou, čímž předejte tomu, že byste skočili na jakýkoliv podvod.

Diskuze ke článku
Mirec5050
Mirec5050
tieto podvody majú v podstate jedno spoločné...je jedno ako vás podvodník kontaktuje...SMSkou,telefonátom,cez web...na konci komunikácie VŽDY(!!!)žiada údaje z vašej karty(číslo účtu môžete dať spokojne aj všetkým podvodníkom na svete!!!!!!!!)...pokiaľ si toto ľudia nevtlčú do makovíc,tak budú opakovane prichádzať o peniaze!!!
Michal Hanak
Michal Hanak
Ja myslim, ze tady nejde o kartu. Tady jde o to dostat se primo k internetovemu bankovnictvi a je to maskovano jako prihlasovani pres bankovni identitu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze