Uvolňování 700 MHz pro LTE pokročilo: vláda schválila strategii

2

Od února, kdy Evropská komise odhalila konkrétní návrhy pro uvolnění 700MHz pásma, uběhla již nějaká doba a nyní jej vláda schválila na zasedání Strategii rozvoje zemského digitálního vysílání, která má celý přechod na nový televizní vysílací standard DVB-T2 zorganizovat. Tím se uvolní 700 MHz pásmo, které připadne rychlým sítím LTE.

Operátoři se radují. Vláda schválila strategii, která má zorganizovat přechod na nový vysílací standard DVB-T2. Znamená to tedy, že 700MHz pásmo by mělo být do roku 2020 částečně uvolněno pro vysokorychlostní mobilní sítě.

LTE

TIP: VoLTE a VoWiFi v ČR: jaké telefony a operátoři je podporují?

Důvod rozhodnutí Evropské komise uvolnit 700MHz pásmo zemí EU je vcelku jasný. Potřeba dat je pro uživatele mobilních sítí čím dál podstatnější a do roku 2020 se má zvýšit nárůst využití až osminásobně.

Schválení Strategie rozvoje zemského digitálního vysílání bylo nezbytné pro přechod na nový televizní vysílací standard DVB-T2, s čímž by se mělo začít již na podzim tohoto roku. Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) pochopitelně vítá schválení strategie a uvolnění 700 MHz pásma pro vysokorychlostní mobilní datové služby.

Růst datového provozu aktuálně nepolevuje a globální mobilní datový přenos vzrostl mezi prvním čtvrtletím roku 2015 a 2016 o 60 %, v České republice je to zhruba až o 100 %, a to v důsledku zvyšujícího se počtu připojených datových služeb pro smartphony.

Zdroje: Tisková zpráva